verzamelen voor schoolcollectie ja/nee

Gestart door laatvlieger, januari 13, 2006, 22:32:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

CiteerOorspronkelijk bericht: oke ik zal m even iets beter maken. ik had gister maar weinig tijd ^_^ hallo, ik ben op zoek naar allerhande gedroogde insecten (liefst inheems, uitheems mag ook). ik ben student biologieleraar en wil graag van verschillende insectgroepen een verzameling maken zodat de leerlingen zich wat meer kunnen voorstellen wat er in nederland voor een insectenleven voorkomt en de leerlingen zich (hopelijk) facineren voor insecten omdat hier in het reguliere programma geen of heel weinig aandacht aan word besteed. vindplaats is altijd leuk maar het gaat vooral om soortnaam (kan ik zelf ook determineren). ik hoop dat ik op deze manier wat duidelijkheid heb geschept :D alvast bedankt groeten robin...



Ik vind het maar een vage oproep. Wat ga je ermee doen als ik vragen mag?
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

robin

groeten robin kraaij

Mark van Veen

Ik weet niet hoeveel tijd je hebt, maar je kunt van het voorjaar naar buiten gaan en zelf een kleine verzameling aanleggen. Mogelijk hebben ze op je opleiding daar materiaal voor. Anders zou je kunnen kijken of er een KNNV afdeling in de buurt is. Die hebben vaak een insektenwerkgroep, met mensen die je kunnen helpen.
groet,

Mark van Veen

robin

ik heb zelf al een deel van mijn verzameling gedoneerd maar ik heb niet genoeg dubbelen gehad om alle insectengroepen ruim te vertegenwoordigen. vooral kevers en wantsen kan ik nog heel wat gebruiken. vlinders heb ik al genoeg en ook vliegen zijn er in overvloed. het is de bedoeling dat de verzameling over ongeveer een maand klaar is
groeten robin kraaij

wj_emsens

Ik weet niet of ik hier links naar andere fora mag plaatsen, maar misschien ben je al bekend met http://www.invertebrate-focus.be/  ? Het is een insecten-/ongewervelden forum, met ook veel Nederlanders aanwezig. Misschien heb je daar meer succes.
Willem-Jan Emsens

marcel123

Citeervooral kevers en wantsen kan ik nog heel wat gebruiken
Heb je al een vliegend hert?

robin

ik ben vaste poster op invertebrate-focus.be en heb daar ook al een advertentie op staan! en ik heb nog geen vliegend hert. was t maar zo'n feest :wub:  
groeten robin kraaij

acherontia

#7
Robin,

Ik snap mijn god niet dat een verzameling nodig is om leerlingen enthousiast te maken of kennis te laten maken met insecten. Zelf volg ik momenteel de lerarenopleiding biologie (deeltijd) puur omdat ik het leuk vind om educatief bezig te zijn. Ook bij mijn opleiding wordt gevraagd een insectenverzamling aan te leggen ik denk dat je de diversitiet aan een klas beter kan showen met film en of foto's, daarvan is voldoende materiaal voorhanden. Of zorg eens voor een leuke uitstap naar bijvoorbeeld Naturalis. Een uurtje naar buiten met netten en potten is ook vaak al voldoende om het nodige aan insecten te kunnen laten zien.

Ik had de hoop dat juist anno 2006 (toekomstige) leraren creatiever zouden zijn op dit vlak.

Daarbij komt nog eens dat ik uit ervaring weet (en het is algemeen bekend) dat het zuiver tonen van dode beesten veel minder prikkelend werkt dan mensen zelf iets te laten zien en vooral ontdekken. Dat kan in een korte tocht naar buiten zijn, dat kan een opdracht zijn, die in het veld uitgevoerd moet worden, vergelijkbaar met planten zoeken en determineren, of eventueel zelfs een bak in de klas met levende insecten. Ook daar zijn uiteraard geschikte en minder geschikte insecten voor. Zelf heb ik eens een kweek van doodshoofdvlinders op een school laten uitvoeren, alle leerlingen razend enthousiast .......

Zorg eerst dat je weet waar je mee bezig bent, je zou dan bijvoorbeeld anders reageren op de vraag over het vliegend hert..... die mag jij namelijk niet eens in je bezit hebben.

Wat mij betreft horen dit soort verzoeken ook niet thuis op waarneming.nl

Jeroen

robin

een paar puntjes van kritiek. ik heb in verschillende klassen al een les gehouden met levende insecten(tropisch omdat ik deze houd als huisdier). de leerlingen hebben dus een indruk wat er voorkomt aan insectensoorten. ik gebruik dood nederlands materiaal om te illustreren wat leerlingen tegen kunnen komen in het dagelijks leven op weg van school naar huis. de leerlingen raken enthousiast over de levende dieren en ik heb ze al meerder keren bij de reeds op school aanwezige kleine collectie zien kijken. deze collectie wil ik puur uitbereiden om de leerlingen een duidelijker beeld te geven van de variabiliteit in het insectenrijk. punt 2 van vliegende herten weet ik dat ze beschermd zijn maar er zijn ook tropische lucanidae die wel gewon legaal zijn en ik weet ook niet hoe het zit al het wordt gebruikt als educatief materiaal. en ik heb ook helemaal niet gezegd of ik er gelijk 1 kon overnemen ik heb alleen gezegd dat ik m graag zou hebben en ik denk dat iedere keververzamelaar dat met me eens is! puntje 3: ik zou graag excursies maken als de school daar tijd voor in zou ruimen. in de achterhoek(stageschool staat daar) is bovendie veel weiland en weinig onaangetaste natuur. bij deze geld nog steeds de vraag naar gedroogde insecten. en ik hoop voldoende duidelijk te hebben gemaakt wat mijn punt is
groeten robin kraaij

Danielle

#9
Robin helaas kan ik je niet helpen, ik heb wel een paar vlinders liggen maar deze had je zelf al.

Over de discussie zou ik zeggen de ene doet het op de ene manier de ander op een andere manier, het gaat erom dat mensen geintereseerd zijn/worden, dan maakt het niet uit op wat voor manier het gepresenteerd word. Zolang er maar geen dieren speciaal hiervoor worden afgemaakt, en als ze levend zijn hier niet onder lijden. Maar goed dat is mijn mening.

Robin ga zo door en ik hoop dat je leerlingen veel van je kunnen leren.

Groetjes,
Danielle
Groetjes,
Danielle

acherontia

Ik blijf het vreemd vinden dat voor een educatieve rol ineens wel min of meer privé collecties aangelegd mogen worden, of dat men het in ieder geval anders ziet dan wanneer iemand voor privé doeleinden een collectie aanlegt. Moet je de mensen horen als ik aangeef een nachtvlindercollectie te hebben....  Ik blijf van mening dat je liefde voor de natuur juist bij jonge mensen en in een schoolomgeving op een andere manier bij kunt brengen.

Daarbij komt dat ik de argumentenvan Robin nogal tegenstrijdig vind.... Zo wil hij vooral inheemse insecten hebben en de kinderen bewust maken van wat ze buiten, op weg naar school, tegen kunnen komen.

Dit staat nogal in schril contrast met zijn opmerkingen dat iedere liefhebber graag een vliegend hert wil hebben en ook kan je tussen de regels door lezen dat hij vindt dat er weinig interessants te ontdekken valt in de achterhoek, omgeving van zijn stageschool... Ik ben ervan overtuigd dat ook daar veel te vinden valt en dat het juist leuk is om de leerlingen te laten zien water in hun eigen gebied allemaal zit.

Daarbij komt dat een mooi fotoalbum sneller aangelegd kan worden je daarmee prima een indruk kan geven van de diversiteit aan insecten. Bovendien kanje bij foto's van insecten in een natuurlijke houding en omgeving nog meer info kwijt dan bij een bak met opgeprikte beesten...

Maak er een leuke opdracht van op papier die jaarlijks uitgevoerd kan worden en betrek daar de nodige internetsites bij met mooi fotomateriaal...

Overigens dreigt dit snel een welles nietes discussie te worden die hier niet thuis hoort. De meningen lijken mij hier duidelijk en ik stel voor dat Robin contact opneemt met de Nederlandse Entomologische Vereniging om te kijken of die hem verder kunnen helpen.



Jeroen

han.endt

#11
Van iemand die waarnemingen doet van nachtvlinders wordt eigenlijk verwacht dat hij elke Thera britannica/variata verzameld, omdat ze zo moeilijk te determineren zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor waarnemingen van zweefvliegen. Elke zeldzaamheid dient verzameld te worden en van bijzonder lastige algemene soorten zoals bv. Sphaerophoria batava elk exemplaar.

Wil je echter voor educatieve doeleinden een verzameling van elk een enkel exemplaar dan worden ineens allerlei bezwaren opgeroepen!

Daar komt bij dat het verzamelen van insecten niet of nauwelijks enig effect heeft op de populatie. Andere factoren zoals biotoopvernietiging spelen er de voornaamste rol in. En dan hebben we het nog niet eens over de insecticiden in de landbouw en het verkeer.

Verder heeft een verzameling van insecten op school wel degelijk educatieve waarde, vooral als het begeleidende commentaar van de leraar boeiend genoeg is. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om de leerlingen met de natuur in aanraking te laten komen en ik ben het met Jeroen dat er op uittrekken en zelf laten ontdekken een zeer goede is en dit kan al in het plantsoen in de buurt. Een nadeel is alleen dat er zoveel gevonden wordt dat antwoorden op de vragen van de leerlingen ("Wat is dat?") erg moeilijk wordt.

acherontia

#12
Kennelijk ben ik niet duidelijk geweest hetgeen ik mij kan aanrekenen. Ik zal dan ook proberen om hier nogmaals mijn punten naar voren te brengen.

Allereerst duidelijkheid verschaffen, ik heb niets op insectenverzamelingen tegen, verzamelingen hebben inderdaad geen effecten op populatieniveau. hoewel er natuurlijk wel degelijk voorbeelden zijn van insecten die lokaal uitgeroeid zijn door een verzameldruk, vrijwel altijd met een commercieel tintje...  Het tegengestelde heb ik ook nergens beweerd. Zelf heb ik een aanzienlijke collectie inheemse nachtvlinders qua aantal soorten per soort slechts maximaal 4 exemplaren.

Waar ik wel moeite mee heb is dat deze oproep op waarneming.nl staat en dat er gedaan wordt alsof een verzameling opgeprikte insecten de manier is om leerlingen enthousiast te maken voor insecten.

Juist de educatieve waarde van een verzameling opgeprikte beesten zonder begeleiding is nihil....  Vergelijk het met musea waar geen of nauwelijks activiteiten te verrichten zijn, die scoren ook beduidend lager bij de jeugd en zo zijn er tal van voorbeelden te noemen.

Zo heeft bijvoorbeeld het project koolwitje in de klas beduidend meer effect op het gebied van interesse wekken dan een bak opgeprikte vlinders tonen.... Dit is allemaal al lang aangetoond en er is veel te vinden in op educatie gerichte vakliteratuur. Als een set opgeprikte vlinders al een educatieve functie heeft dan is deze zonder twijfel veel minder groot dan wanneer de leerlingen zelf actief met insecten bezig kunnen zijn....

Natuurlijk kan een verzameling opgeprikte beesten een educatieve waarde hebben, echter niet op een basis- of middelbare school. Wel kan ik mij voorstellen dat bijvoorbeeld de collectie parasitoiden bij de Landbouw Universiteit in Wageningen een educatieve functie heeft.

Dat een keverliefhebber juist op zoek is naar kevers... komt op mij vreemd over, ik krijg daar een slecht gevoel bij. Zonder iemand te willen beschuldigen kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat eventueel verkregen kevers die nog niet in de privé collectie zitten niet voor de school gebruikt zullen worden maar in de privé collectie verdwijnen. Juist om dit soort misverstanden te voorkomen denk ik dat het beter is om waarneming.nl niet te laten gebruiken voor dergelijke oproepen.

Al met al heb ik dus drie grote bezwaren tegen de oproep;

1) educatieve waarde is strijdbaar
2) ik ben bang dat mensen snel dit goedkeuren juist omdat aangegeven wordt dat het voor educatieve doeleinden is, waarbij niet de andere effectievere mogelijkheden voor educatie op het gebied van invertebraten belicht wordt
3) waarneming.nl is wat mij betreft niet de plek voor dit soort oproepen

Robin ik wens je oprecht heel veel succes met je studie en hoop dat je veel plezier beleeft aan het overdragen van kennis. Ook hoop ik dat je in wilt zien, of er in ieder geval voor open wilt staan, dat er andere methoden zijn die gegarandeerd meer enthousiasme voor insecten teweeg brengen bij leerlingen.

Jeroen

robin

ik vind je reactie een beetje jammer. ik heb een project angepakt op school om een kleine verzameling insecten te proberen aan te leggen waarin alle insectgroepen duidelijk in een aantal karakteristieke vormen worden tentoongesteld met een korte uitleg over de groep bij de kast in. de leerlingen kunnen aan de hand van deze voorbeelden een goed les of voorbereiding krijgen op een evt excursie. ik kan lesgeven met levende dieren omdat ik deze toevallig houdt maar als ik van de stageschool weg ben kunnen de leraren deze lessen geven aan de hand van gedroogde insecten die als collectie op school komen. deze kasten hebben weldegelijk educatieve waarde. ook het voorbeeld van foto's is opzich leuk maar een echt dier in ware grote en als het ware zowat tastbaar heeft mijns inziens een grotere waarde. het nog nodighebben van kevers is ook heel gemakkelijk te verklaren: jij zult niet snel je nachtvlinders weggeven aan een goed doel en ik mijn kevers niet dus die blijven in eigen collectie. de vlinders kan ik wel weggeven omdat ik dit deel van mijn verzameling minder belangrijk vind. het gaat hierbij niet om grote hoeveelheden vlinders maar om enkele representatieve vlindersoorten(atalanta, blauwtje, witje, uil, pijlstaart, enz) ik kan zeggen dat voor leerlingen rond de school weinig ruimte is voor een goede insectenexcursie omdat het tussen afgeschermde weilanden ligt. ik loop vanaf de herfst les dus weet nog niet of er interessante bermbegroeiing op gaat komen. als ik kan zal zien ga ik zeker excursies houden. en de reden dat ik hier een oproepje doe is dat er waarscheinlijk veel mensen een verzameling zullen hebben(zoals jij) met misschien dubbele exemplaren

ik wil de rest van de members vragen om als u iets heeft toch te reageren. ik heb puur goede bedoelingen.
groeten robin kraaij

Elachista

#14
Zal ik er verder niet in willen stortten, maar ik ben een leerling van de middelbare school.
Ik snap het verhaal van Jeroen, maar zal ik nog even willen toelichten vanuit het standpunt van een leerling zelf.

Op school heb ik nu al een aantal jaar biologie, in een vitrinekast lagen allemaal dode vlinders en andere insecten. De leraar zelf wist niet welke soort.
Een van die exemplaren was een wolfsmelkpijlstaart, die uit Friesland zou komen.
(Geen etiket met meer informatie, terwijl het voor Friesland toch een héle zeldzame trekvlinder is)
Toch was er niémand die er ook maar naar om keek.

Ik ben ook een jaar betrokken geweest bij onze plaatselijke kinderboerderij, waar ook een vlinderhuis is - met zowel een aantal opgeprikte vlinders als levend materiaal.
De kleintjes liepen de opgezette vlinders allemaal voorbij en liepen direct naar het levend materiaal.

Als je echt wat wilt zou je een goed boek kunnen aanschaffen of mooie zoekplaten aan de muur kunnen hangen.
Dan kunnen ze pas echt zien welke mooie soorten er allemaal in Nederland leven.
Probleem is op scholen dat ze zulke (kleine) collecties extreem verwaarlozen, zo staan ze soms in felle zon (waarbij een exemplaar binnen enkele maanden helemaal is verbleekt) en wordt er verder niets gedaan om het spul te behoeden voor mijt en museumkever..

Je moet nagaan dat ik ook wel eens een presentatie gegeven heb over vlinders bij biologie, maar die opgezette beesten zeiden mensen maar weinig.
Pas toen ik een rups van het avondrood uit het bakje haalde werd iedereen razend enthousiast en krijg ik sporadisch nog leerlingen die een vlinder of rups bij mij brengen (als is het een zeer algemene soort (gamma-uiltje laatst nog)).
Het heeft wel geholpen, en daarmee kan ik bewijzen dat levend materiaal mensen veel meer aanspoort met vlinders, of in dit geval kevers, bezig te gaan.
Er op uit, leerlingen zelf laten zoeken is toch het leukste.

..Of probeer een kenner in de buurt te vinden die eens wat leuk spul wil afstaan om in de klas op te kweken. Presentatie met foto's of filmpjes is ook wel leuk, maar dat ze iets in het 'echt', levend, mogen bewonderen maakt de meeste indruk.
Koolwitjes bij De Vlinderstichting is een stap in de goede richting..
Zo is er vast ook wel wat te vinden met kevers, in en rondom de school is ook genoeg te vinden - denk maar eens aan zo'n kniptor, ook een gaaf beest.

Tymo
Groet,
Tymo

robin

op zich heb je gelijk over leraren die niets met verzamelingen doen maar ik heb onderwijsmateriaal gemaakt zodat de leraren er wel iets mee doen. mooie boeken hebben we wel maar toch vinden leerlingen het leuker om eens echt te zien hoe zo'n dier eruit ziet hoe groot het is en wat de verhoudingen zijn. de kast die al klaar is(vlinders) heb ik genummerd en er een map bijgelegd met van elke vlinder naam en korte beschrijving. de vlinders liggen in een vitrine aan de muur waar nooit zon komt(eigen ervaring zon en beestjes gaat niet samen). de school heeft jammer genoeg een streng beleid dat er geen levende dieren gehouden mogen worden zodat een diersoort om te kweken onhaalbaar is. en die excursie zal er vast wel komen een keer maar t is nogal koud en ik besteed daaar nog geen energie aan voordat ik het eerst groene lenteblaadje zie. en idd kniptorren zijn super. leerlingen van vorige stageschol vonden ze ook leuk!
groeten robin kraaij

tekenaar

Een probleem bij lesmateriaal is dat het eigenlijk alleen werkt wanneer de lesgevende leraar boven de stof staat en dat is in dit specifieke geval alleen zo wanneer de betreffende leraar zelf ook met die beestjes bezig gaat. Anders krijg je een leraar die herhaalt wat in het lesmateriaal staat (niet interessant want ook voor de leerlingen gewoon in het lesmateriaal terug te vinden) of erger, mocht jij onverhoopt een foutje maken dan blijft dat jarenlang gewoon staan. Sommige schoolcollecties zijn leuk, maar mijn ervaring is dat er helaas regelmatig verkeerd gedetermineerde beesten tussen staan. Komt er dan een leerling die de soort toevallig wel kent dan is het gevolg dat juist deze geinteresseerde leerling geen snars meer geloofd van de rest van de les (ook als de rest wel kloppende info bevat). Altans, dat was mijn reactie toen ik nog op school zat... Ik kan me een collectie als aanvulling op ander lesmateriaal wel goed voorstellen, vooral als dat gekoppelt wordt aan een discussie over de wenselijkheid en ethiek van verzamelen (ik denk nu even aan middelbare scholieren). Het nut van (meer wetenschappelijke) verzamelingen is immers bij lang niet iedere natuurliefhebber bekend (laat staan bij het doorsnee publiek). Echter, om deze discussie goed te kunnen voeren moet wel de herkomst van het materiaal bekend zijn. Waarom zijn de betreffende insecten doodgegaan/doodgemaakt? Hoe zijn ze doodgemaakt (lange lijdensweg van een in formaline verdrinkende loopkever en wat is een 'stikpot'? Denk je de reacties van de leerlingen even in!) Heeft deze collectie ook hetzelfde nut als een referentiecollectie van een specialist/museum?

Ik denk dat meenemen van een deel van je eigen collectie een groot educatief effect kan hebben (je kan erbij vertellen waarom je verzameld, hoe dieren te labelen, te determineren, hoe gegevens te beheren en hoe die gegevens vervolgens in natuurbescherming kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld). Een 'educatieve collectie' op school heeft m.i. vaak niet zoveel meerwaarde t.o.v. een fotocollectie of een goede veldgids (die van Bellmann bijvoorbeeld).

Mischien kan je er een projectje van maken en leerlingen een verzameling laten aanleggen van soorten in de omgeving van de school. Dat kan weer wel zinvol zijn, maar je krijgt geheid een discussie waarom die beestjes nou dood moeten en wat zeg je dan? Om te determineren? Alleen als je verder gaat als 'kniptor' of 'loopkever' en wil je die leerlingen echt confronteren met de Duitse handboeken? Anders kan dat ook a.d.h.v. een foto, toch?

M.a.w. ik ben voor gericht verzamelen, ook door particulieren, maar in ieder individueel geval moet een afweging gemaakt worden of het doel niet ook op een andere manier kan worden bereikt (zoiets zei Jeroen ook al, geloof ik). Juist deze discussie/afweging heeft een educatieve functie en kan dus ook een plaats krijgen in lessen over de biodiversiteit in de omgeving van de school.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

robin

ik vind het een mooie discussie die hier gevoerd is maar ik kom hier helaas geen steek verder van ik heb bij één van de leraren al interesse kunnen creeeren. ik zal jullie argumenten met ze bespreken maar ik had graag ook een reactie gehad met iemand die wel iets overheeft voor de collectie. ik denk alleen dat ik hier niet de goede plek heb uitgezocht om deze oproep te plaatsen en ik wil nog even benadrukken dat ik mijn verzameling zo natuurvriendelijk mogelijk heb en van elke soort maar 1 exemplaar. bedankt voor de reacties en pm's zijn altijd welkom
groeten robin kraaij

tekenaar

Ik verzamel zelf uitsluitend gericht en na verloop van tijd gaat mijn materiaal richting museum, dus heb ik niet iets voor je. Maar mischien helpt het als je toelicht wat je bedoelt met een soort: wil je nou 1 loopkever of van iedere soort loopkever eentje (= honderden loopkevers!)?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

acherontia

Ik blijf erbij dat een verzameling opgeprikte insecten minder geschikt is om leerlingen van een basischool of middelbare school enthousiast te maken voor insecten. Natuurlijk zullen degene die al een belangstelling hebben voor de natuur er wellicht wel oog voor hebben, doel van een project met insecten is juist om te proberen een aantal niet geinteresseerden geinteresseerd te krijgen.

Vast staat dat zelf ontdekken en met levende beesten werken daarbij veel effectiever is. Namen en beschrijving naast een dood beest werken niet, zelf zien hoe een insect vervelt, ontpopt, eet of wat dan ook is veel belangrijker en effectiever.

Godzijdank zitten er overal insecten en is het daardoor eigenlijk op elke school mogelijk om hier iets mee te doen. Vereiste is dat de docent ook echt betrokken is.

Ik ben er dus geen voorstander....

Jeroen

robin

ik zal eens even wat aangeven ^_^  ik wil van iedere groep insecten 1 of 2 voorbeelden hebben(2 loopkeversoorten die best van elkaar verschillen(zandloopkever bosloopkever)) ik denk dat je nooit alle leerlingen kunt enthousiast maken voor insecten maar een paar is al heel mooi. een deel van de leerlingen zal geinteresseerd zijn in het menselijk lichaam en heeft daarom lol in biologie. ik zou een paar in plaatrs van geen geinteresseerde leerlingen al een hele verbetering vinden! en ik blijf erbij dat omdat bij deze school de winter ordeningtijd is(hoofdstuk met aandacht voor insecten) dat een collectie gedroogde dieren samen met een paar goede boeken(al aanwezig) een goede vervanging zijn voor een op een misslukking uitlopende excursie in het bevroren veld( ik vind nu nog wel insecten maar onervaren leerlingen denk ik niet). ik wil nog even benadrukken dat mij eigen verzameling echt maar 1 exemplaar per soort bevat. uitzonderingen daargelaten bij kleurvarianten van de zelfde soort en mannetje vrouwtje verschillen.
groeten robin kraaij