“Auto-exoot”
Bij de soortgroep planten wordt er door validatoren veel energie gestoken in ‘t bij waarnemingen zo nauwkeurig mogelijk genoteerd te krijgen hoe een soort ergens terecht is gekomen.
Zie deze bijdrage van Rutger Barendse over de reden:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=447468.msg2317066#msg2317066(dit staat dus los van het al dan niet verschijnen van deze waarnemingen in lijsten/overzichten/kaarten).
Volgens mij kan er veel tijd bespaard worden als het systeem bepaalde handelingen zelf oplost aan de hand van bekende “natuurlijke” vindplaatsen. Hieronder een beschrijving van hoe ik dat ongeveer voor me zie.
Achter de schermen:
1. Validator omlijnt/selecteert de gebieden waarbinnen een soort van nature voor zou komen en schrijft deze status toe aan die soort binnen deze gebieden.
2. Validator omlijnt/selecteert de gebieden waarbinnen een soort van nature niet voor zou komen (zoals bekende locaties op heemtuinen, parken, landgoederen) en schrijft deze status toe aan die soort binnen deze gebieden.
Bij het invoeren van een waarneming buiten het natuurlijke verspreidingsgebied (aan de hand van het door het systeem controleren van de instellingen 1 van 2) waarbij geen “exotencategorie” is geselecteerd (bijv. aangeplant, ingezaaid, verwilderd) krijgt de waarneming automatisch ’n commentaar als hieronder:
“Deze waarneming valt buiten het gebied waar de soort van nature voorkomt (https://waarneming.nl/species/6355/maps/)*. Dat betekent niet dat de determinatie niet klopt of dat de waarneming niet van waarde is. Graag maken we echter onderscheid tussen exemplaren die van nature ergens voorkomen en exemplaren die bijvoorbeeld recentelijk ergens zijn opgedoken (en evengoed belangrijk zijn om in beeld te krijgen).
Zou je hierom bij de waarneming willen aangeven of het een aangeplant, ingezaaid dan wel verwilderd exemplaar betreft? Alvast bedankt!
Mocht bovenstaande vragen oproepen dan verwijzen we je graag naar dit forumonderdeel (link naar topic met uitgebreide uitleg en motivatie)”*verspreidingskaart van goedgekeurde waarnemingen van desbetreffende soort die als “natuurlijk” zijn geregistreerd.
Nu gebeurt het dat waarnemingen met fotobewijs vrij snel worden voorzien van een reactie met het verzoek een bepaalde exotencategorie te selecteren terwijl waarnemingen van dezelfde soort in hetzelfde gebied maar zonder die toeschrijving of foto er met een grijs vinkje vanaf komen.