Het bepalen van vroegste fenologische waarnemingen gebeurde op de oude site aan de hand van ingevoerde waarnemingen en was slechts beschikbaar voor 4 soortgroepen:
https://oudeversie.waarneming.nl/fenologie.php?jaar=2019.
Misschien mooi om in het nieuwe systeem de waarnemer zelf de optie te geven om een soort mee te laten tellen voor fenologie-overzichten? Wanneer een waarnemer voor het eerst in een bepaald jaar 'n zingende fitis invoert betekent dat namelijk niet automatisch dat het de eerste zingende fitis was die de waarnemer dat jaar heeft gehoord.
Wat te denken van een check-box met 'n tekst als hieronder?
"
Dit is de eerste keer van dit jaar dat ik deze combinatie van seizoensgebonden activiteit/soort/levensstadium heb waargenomen. Voeg de waarneming toe aan de fenologie-overzichten."
Voordelen van een dergelijke opzet:
- Geen standaardlijsten nodig voor wat onder fenologie zou vallen en welke soorten daarbij zouden horen.
- Niet beperkt tot bepaalde soortgroepen en universeel te gebruiken (ook voor observation.org).
- Per soort kunnen meerdere fenologische activiteiten actief gelogd worden. Voorbeelden:
--- Van 't Merelpaartje in je tuin het eerste zingende adulte mannetje, het eerste nest-indicerend gedrag, het eerste uitgevlogen jong, etc.
--- Van ’n bepaalde nachtvlindersoort het eerste spinselnest, de eerste rupsen, eerste imago, etc.
--- Bij een plant de eerste rozetten boven de grond, de eerste bloei, de eerste keer dat 'ie vrucht draagt, etc.
- Wanneer gelogde data van een soort op één locatie (punt op de kaart) vergeleken wordt met dezelfde ontwikkelingen van die soort op andere locaties krijgen we grootschalig inzicht van de gangbare ontwikkelingsduur bij deze soorten.
- Onbeperkt visualiseren van fenologische patronen. Hoeveel dagen na de eerste bloei van de Gewone vogelkers verschijnen doorgaans de eerste rupsen van de Vogelkersstippelmot? Is er een verband te zien tussen de bloeitijd van de Gele plomp en de paaitijd van Brasems?