Wensen voor Waarneming.nl (Nieuwe versie)

Gestart door hiskodevries, december 07, 2018, 11:06:41 AM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

dat snap ik Arp, maar zie mijn vorige post. Het blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te zijn om daar een link naar de juiste view aan toe te voegen.
zoiets kost minimaal 4 uur. Dus tel je knopen.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

frankaroos

@arp @hisko

Mag ik hier op inhaken m.b.t. scorelijstjes per gebied?

Zie bijvoorbeeld: https://waarneming.nl/locations/5998/

Als je het scorelijstje per waarnemer van het aantal waarnemingen (wat zegt dat nou) ziet, zou je liever het aantal soorten per waarnemer in zo'n lijstje zien. Dan is het beeld heel anders. We hebben het over biodiversiteit toch? Ik weet dat waarneming.nl altijd jaarlijks streeft naar miljoenen waarnemingen, dat komt stoer over, maar het lijkt me niet zo zinvol.
Als je vraagt Hisko, of dit een wens is? Het is een wens, en al eens eerder geuit, maar ik weet niet wat de status is.

arpwifi

@Hisko: Dat had ik gelezen en vind ik heel sneue burocratie voor de mensen die waarneming graag verder willen optimaliseren, maar het maakt de wens als zodanig niet minder zinvol of legitiem. Hoeveel prioriteit je daaraan moet geven is dan dan weer een andere, administratieve kwestie ;)

@Frank: Eens dat in het overzichtje per gebied het aantal soorten per waarnemer "spannender" is dan het aantal waarnemingen.
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

RutgerB

Citaat van: hiskodevries op juni 18, 2019, 14:13:07 PM
Citaat van: Rutger Barendse op juni 18, 2019, 11:18:41 AM
Geen idee meer of dit al is vermeld / gewenst:

Graag zou ik in een dergelijk overzicht: https://waarnemingen.be/species/196532/

op een grijs cijfertje (in ieder geval achter iemands naam) willen klikken en die (alle dus) waarnemingen zien van die soort van die persoon.
Rutger, vanwaar deze wens ? is deze informatie niet ook op een andere manier te verkrijgen ? (ik denk het wel)
Bij wensen kun je je beter richten op zaken die gewoonweg nog niet kunnen en niet op de al bekende wensenlijst staan.
Als het interessant is om die aantallen te vermelden bij de personen, is het ook interessant om daar op te kunnen klikken. Gevoelsmatig wil ik dat ook echt kunnen. Ik kan die gegevens ook via een (vrij lange) omweg krijgen, natuurlijk. Ik kan ook naar een andere site gaan om die gegevens op te zoeken.  Kort gezegd is dat niet echt een prettig advies.

Nu ik me toch weer laat gelden: Als ik op foto's druk https://waarnemingen.be/species/196532/photos/?  of waarnemingen https://waarnemingen.be/species/196532/observations/? ; ik verwacht dan direct het aantal te zien (of in ieder geval een vol beeld) en niet 1 of in voorkomende gevallen zelfs geen omdat ik die datums moet aanpassen.  De cijfers bij https://waarnemingen.be/species/196532/ beloven heel wat inhoud, maar je moet er wat mij betreft nu te veel moeite voor doen.

Rien Ondersteijn

Precies !
Als je in de 'komkommertijd' gaat vragen [winter bijv] dan kom je niks tegen....
Heb al vaker aangegeven : zet die aanvangsdatum weer gewoon op 1900[bijv].
Groene groe[n]tjes.Rien.

hiskodevries

Rutger, ik snap je wel, maar je snapt mij ook dat op dit moment de urgentie gaat naar software die nog niet beschikbaar is en heavy bugs
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

frankaroos

#1207
Even buiten de orde, maar eigenlijk ook weer niet.

Ik zie hier allerlei wensen voorbij komen, waaronder "basis" wensen, die betrekking hebben op het up to grade brengen van de nieuwe site t.o.v. de oude site, tot het implementeren van handige shortcuts voor de high-end gebruiker.

Voor die laatste categorie is het misschien een idee om tools** te ontwikkelen waarmee men zelf op beperkte schaal zijn eigen optimale werkomgeving kan creëren. Ik heb dat al eens eerder geopperd, maar dat kan ik niet meer vinden. Dat lijkt me een betere oplossing, dan dat Hisko c.s. voor een handjevol gegadigden ad-hoc programmeren gaat doen.

Ik kwam er weer op toen ik vandaag www.gbif.org (ik heb ooit eens meegeschreven aan een bid om die handel naar NL (UvA + Science Park Amsterdam) te halen) weer eens bezocht. Die site geeft mogelijk ook inspiratie voor bestuur + uitvoerders van waarneming.nl om de scope eens te verbreden naar biodiversiteit i.p.v. het uitbreiden van het aantal sites met "waarnemingen". Het gaat ook om de "look and feel" als inspiratiebron voor de webontwikkelaars van de nieuwe site van waarneming.nl. Het lijkt me een bestuurskwestie weliswaar, maar ik weet niet waar ik het anders kwijt kan.

Wat ik wel leuk vind bijv. van gbif.org dat ze spreken over "occurrences" i.p.v "observations"; subtiel maar geeft een iets andere focus aan.

Naturalis moet toch ook voor zo'n bredere aanpak te porren zijn.

**
Daarom ook heb ik ooit gepleit voor de exportfunctie in de nieuwe site! Gesofisticeerde waarnemers kunnen hun eigen zandbak creëren en naar hartelust met allerlei vormpjes in de zandbak experimenteren. M.a.w. waarneming.nl: ontwikkel een visie.

P.S.1
Ik weet dat waarneming.nl en xeno-canto.org data aanleveren.

Andre321

#1208
Citaat van: FrankR op juni 19, 2019, 18:38:36 PM


Voor die laatste categorie is het misschien een idee om tools** te ontwikkelen waarmee men zelf op beperkte schaal zijn eigen optimale werkomgeving kan creëren. Ik heb dat al eens eerder geopperd, maar dat kan ik niet meer vinden. Dat lijkt me een betere oplossing, dan dat Hisko c.s. voor een handjevol gegadigden ad-hoc programmeren gaat doen.


Je bedoelt een API ?

En gebedoelt deze GBIF tools  https://tools.gbif.org/ ?
Ik dacht dat GBIF altijd zeer lastig te raadplegen was, dus ik kom er nooit.
Ik zie eigenlijk niets bruikbaars op de website



CiteerThe Darwin Core is a body of standards that include a set of terms relating to taxa and their occurrence in nature, and a set of practices regarding the use of these terms in the publication of biodiversity data and information. GBIF has adopted a text-based solution for using Darwin Core that both simplifies and extends the publication of species and species-occurrence data. This format is referred to as a Darwin Core Archive (DWCA) and provides a relatively non-technical option for publishing biodiversity data that does not require complicated installations of data publication software. Darwin Core Archives can be published via a simple web address or URL.


OlivierO

Citaat van: Douwe van der Ploeg op juni 17, 2019, 22:49:00 PM
Citaat van: OlivierO op juni 14, 2019, 20:14:36 PM
Citaat van: hiskodevries op juni 11, 2019, 14:13:10 PM
Citaat van: OlivierO op juni 10, 2019, 18:54:52 PM
Een nieuwe wens:

Als je op deze pagina op een soortnaam klikt, dan kom je bij alle waarnemingen van die soort.

Op de oude site was dat anders, dan kwam je bij alle waarnemingen van die soort die je zélf gedaan had.

Zou het kunnen gewijzigd worden naar zoals het was op de oude site?
en op dat moment was degene die dat deed de weg kwijt, want daar kwam maar moeilijk weer uit . vandaar deze https://waarneming.nl/users/23/observations/?after_date=2017-06-10&before_date=2019-06-10&species_group=&rarity=&search=&advanced=on&species=26&sex=&province=&life_stage=&activity=&method=&validation_status=
of het zoeken gebruiken. of vanuit je levenslijst

Kan je mij uitleggen wat de logica is daarachter?

Ik verwacht als ik naar mijn waarnemingen ga en als ik op een soortnaam klik, dat ik dan ook bij mijn waarneminge van die soort(naam) uitkom. Zo logisch was het ook op de oude site. Moeilijker moet je het niet maken wat mij betreft ...

Ik ben geen Hisko, dus kan niet voor hem praten, maar ik vind de nieuwe situatie veel logischer. Als ik op een soortnaam klik, verwacht ik naar de pagina van die soortnaam te gaan. Evenals voor gebieden, bijvoorbeeld. Zonder andere filters voor gebruikers en wat dan ook. Wat mij betreft een vooruitgang, dus, heb de oude situatie nooit logisch gevonden :)

Als je geen diepgang in je site wilt, is dat logisch. Je klikt op een soortnaam en je komt bij de waarnemingen (of informatie, of ...) van die soort uit. Verder geen informatie nodig, gewoon vlakke info. Logisch te noemen.

Wil je meer diepgang en wil je niet oeverloos moeten klikken om tot bij informatie te komen, dan is dat absoluut niet logisch. Je zit in een bepaalde omgeving (je eigen waarnemingen bijvoorbeeld) en dan is te verwachten dat je daar ook in rondkijkt als je ergens op klikt.

Een voorbeeld: Als ik morgen een café binnen stap (waarnemingen.be), ik vraag de bierkaart op (mijn waarnemingen) en ik kijk dan bij bieren van de tap (diersoort), dan wil ik toch ook gewoon de bieren van de tap die ze daar hebben en niet welke ze in heel België aanbieden?

Overigens kon je in de oude site in 2 klikken beide opvragen door eerst op de soort te klikken en jouw (mijn) waarnemingen te zien en dan door op de soortnaam te klikken in dat venster kreeg je de waarnemingen van heel België (of welk land dan ook). Nu moet je naar heel andere pagina's terwijl je verwacht rustig in je eigen café te blijven zitten ...

Maar als het dan toch logischer is, doe het dan tenminste overal hetzelfde ... 1 en 2.



Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

frankaroos

@Andre123 Ja, waarom geen API? Maar ook tools beschikbaar stellen zoals bij gbif, die ze in een apart menu opsomt. In ieder geval een export functie, minimaal zoals bij de oude site. Maar API is beter.

hiskodevries

Een api voor je eigen waarnemingen komt zeker. Of die ook buiten de apps bruikbaar is dat weet ik niet.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

DJHiker

Nauwkeurigheid locatie

Onlangs heb ik van een wat oudere waarneming de soortnaam aangepast en tot mijn verrassing bleek na deze wijziging ook de onzekerheid in de locatie te zijn gewijzigd.
Deze had ik destijds (met reden) op 1000m gezet en blijkt nu naar 59m??? te zijn veranderd.
Ook zie ik dat bij mijn nieuwe waarnemingen -waarbij locatie-info in de exif-file staat- de onzekerheid een default waarde krijgt van 25m. Deze nauwkeurigheid is wellicht haalbaar bij camera's met ingebouwde GPS-ontvanger, maar bij mij is de locatie-info achteraf met gps-data uit mijn mobiele telefoon gesynchroniseerd (op basis van tijdstip) en dan is 25m veel te optimistisch. De nauwkeurigheid waarmee ik de tijd op mijn camera kan instellen is 1 minuut en dan is een onzekerheid < 100m niet echt realistisch.
Ik begrijp dat het systeem niet op de hoogte is van dit soort overwegingen, maar op de oude site kon ik zelf de locatie-nauwkeurigheid instellen en aanpassen waar nodig. Op de nieuwe site lijkt dat niet meer te kunnen, of heb ik iets gemist?

David Kohl

WJ

Ik ben het hier met David eens, ik mis ook wel de precisie die je makkelijk kon aangeven op de oude site, maar nu verdwenen lijkt te zijn op de nieuwe site. (10m, 100m, 1km) Het zou wel fijn zijn als dat terug kon komen :)
Groeten,
Wouter

Marijn de Weijer

Hallo David,

Zoals ik het begreoen heb, kun je dit beinvloeden door het kaartje waar ge de pointer op zet uit te zoomen voordat je de pointer zet. Hiermee beperk je de naukeurigheid, en word de waarneming word minder naukeurig .

Aangezien ik bjna allss via Obsmap invoer, gebruik ik dit zelf niet, maar t zou zo moeten werken.

Groet,
Marijn
Met vriendelijke groet,

Marijn de Weijer

Rien Ondersteijn

Ik ben t al 'n tijdje met David eens [en volgens mij denken er meerderen zo over].
Groene groe[n]tjes.Rien.

HansJWG

Hallo,

Graag bij methode, toevoegen zichtwaarneming tijdens duiken.
Gaat nu alleen bij vissen, ook graag bij planten, geleedpotigen, vogels, enz.
Vandaag bijvoorbeeld kreeft, kranswier en krooneend onderwater gezien, tijdens duiken.
Ook voor Observado aub. (zie ook wel eens zeeslak, dolfijn of schildpad onderwater, zichtwaarneming tijdens duiken.

Vriendelijke groet, Hans
Groet, Hans

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

HansJWG

Groet, Hans

HansJWG

Citaat van: HansJWG op juni 24, 2019, 13:57:11 PM
tijdens duiken aub.

zo kan er gezocht worden op duikwaarnemingen, onderwaterwaarnemingen dus.
zou fijn zijn voor in de toekomst
Groet, Hans

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

HansJWG

een visser kan vangst waarnemingen terug zoeken op een lokatie, een duiker wil dat graag met onderwaterwaarnemingen.
Groet, Hans

hiskodevries

dat kan ook prima als je dat als opmerking vastlegt.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

#1223
ik zie bij vissen b.v. 'zichtwaarneming tijdens duiken' niets mis mee
voor andere soortgroepen is het niet relevant. hoeveel duikwaarnemingen van een krooneend verwacht je in de komende 10 jaar 1,2 of 3 ?
dan zet zo een code geen zoden aan de dijk
https://waarneming.nl/users/4830/observations/?after_date=2017-06-23&before_date=2019-06-23&species_group=&rarity=&search=duiken&species=&sex=&province=&life_stage=&activity=&method=&validation_status=
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

HansJWG

een vangstwaarneming is voor anderen niet relevant, duizenden ode vissen foto,s zoals waarnemingen van baars of snoek, dood of vangst daar doe ik niks mee, dat is voor mij vervuiling van de data. maar snap wel dat dat ook moet kunnen. heb geen behoefte aan een wel of niet. is een verzoek waar meer mensen wat aan hebben.
Groet, Hans

lukasverboom

Ik zou het graag bij geleedpotigen, weekdieren, vissen, overige ongewervelden en algen (en misschien planten) zien. Dit zijn de soortgroepen waaruit ik in ieder geval vaak duikwaarnemingen toevoeg. Als in de toekomst ook waarnemingen van ANEMOON binnen zullen komen zou het ook mooi zijn als de diepte in te vullen is bij deze groepen, dan kunnen daar ook mooie statistieken over bijgehouden worden. Maar dat zal voor nu teveel gevraagd zijn.

Sowieso verbaast het me vaak hoe weinig duikwaarnemingen er op de site worden ingevoerd. In Nederland worden naar schatting 800.000 duiken per jaar gemaakt, en ik kan me voorstellen dat ongeveer 1 op de 10 mensen een camera meeneemt. Waar blijven al die foto's?

Op veel plekken wordt zowel langs de waterkant als (10 meter verderop) duikend gezocht naar soorten, en het uit elkaar kunnen houden van deze waarnemingen lijkt me wel een goede toevoeging. ANEMOON maakt verschil tussen waarnemingen door duikers en niet-duikers met het berekenen van trefkansen. Momenteel vul ik ze onder dezelfde methode in op waarneming.nl.

Voor vogels, zoogdieren e.d. is het in Nederland misschien minder relevant, maar ik kan me voorstellen dat duikers graag ook bij deze soortgroepen bijhouden welke soorten ze onder water hebben gezien. (Doe ik in ieder geval wel.)
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

hiskodevries

#1226

Al die afrolmenu`s voor kleed, gedrag en methode staan stijf van de opties, maar op een paar na wordt het grootste gedeelte nauwelijks gebruikt. Dat is zonde want elke gebruiker wordt lastig gevallen met al die keuzes wat weer kan leiden tot fouten.

Wat zouden de meest gewenste soortgroepen zijn : weekdieren en overige ongewervelden ?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

lukasverboom

IK ben het met je eens dat die lijstjes kort gehouden dienen te worden. Maar bij sommige soortgroepen (vissen en weekdieren) zal een groot deel van de waarnemingen duikend worden gedaan.

Zoals gezegd is onder de duikers nog een hoop waarnemers te halen, vermoed ik zo. Die kunnen beter in de hand gespeeld worden.

Enfin, laten we eerst de website maar eens afmaken, dan kunnen we ons daarna nog eens over de lijstjes gaan buigen.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

hiskodevries

toegevoegd voor weekdieren en algen en wieren
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

HansJWG

dank voor het toevoegen, hopelijk kan dat ook voor observado.
(is in ieder geval een wens.)

Groet, Hans