Wij hebben met de Nederlandse plantenvalidatoren afgesproken dat we aangespoelde zaden/vruchten/knollen pas valideren zodra deze ontkiemd zijn. Er spoelen zo ontzettend veel dingen aan in het rivierengebied, denk aan kokusnoten, prei, een netje citroenen, aardappels, uien en bananen. Op het moment dat wij zo'n kokosnoot of banaan valideren, genereert dat een stip op de kaart en dat wekt de suggestie dat ons klimaat geschikt is voor het ontkiemen en voorkomen van deze exotische soorten. Dat is natuurlijk niet het geval.
Gaan we nou kijken naar een aangespoelde walnoot, die wel degelijk afkomstig is van een in Nederland voorkomende plant, dan genereert dit nog steeds een stip op de kaart, terwijl de soort misschien wel 100 km verderop staat. De soort staat er niet, dus er mag geen stip op de kaart verschijnen.
De activiteit "aangespoeld" gebruiken wij alleen voor stengel- en wortelfragmenten van waterplanten. Het laat zien dat de soort voorkomt in het water, maar dat niet precies bekend is waar. Op km-hok niveau mag dat een stip op de kaart genereren, maar de toevoeging "aangespoeld" geeft aan dat de precieze groeiplek in het water niet bekend is. Dit soort data is natuurlijk hartstikke relevant, want behalve dat je een extra stip op de kaart genereert, kunnen de aangespoelde stengelfragmenten afkomstig zijn van invasieve exoten als Grote waternavel, Watercrassula, Parelvederkruid en Waterteunisbloem.
Maar een aangespoelde banaan of kokosnoot of walnoot langs een krib in de Waal gaan we natuurlijk niet valideren.