Waar beginnen?

Gestart door Gert Veurink, maart 23, 2008, 21:02:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gert Veurink

Best forum,

Ik heb deze vraag wel eens eerder gesteld en kom steeds iets verder, maar nog niet ver genoeg.

Welke literatuur gebruiken jullie? Inmiddels gaat het onderscheid hymenoptera, diptera, coleptera etc. me vrij goed af, maar dan? Ik kan wel plaatjes vergelijken op deze site, ken inmiddels ook wel wat andere sites (diptera.info, stippen.nl, koleopterologie.de en zo) maar welke boeken gebruiken jullie? ik begrijp wel dat ik uiteindelijk aan de 'keys' moet en dat doe ik over een poos heus ook wel, maar bestaan er niet gewoon een paar mooie boeken per familie die vrij compleet zijn?

Gewoon een mooie gids met alle in Nederland voorkomende coleoptera met foto's, tekeningen etc. en idem voor diptera etc.? (Ik ben vogels, libellen en dagvlinders gewend, die zijn veel overzichtelijker...  :wub: )

groet!
Gert Veurink



spinnenvrouw

Er zijn in Nederland ca 20.000  soorten insecten en insectachtige diertjes, dat is te veel om allemaal te bestuderen. Specialiseren, of één groep tegelijk aanpakken gaat dan het beste.
Voor het verschil tussen een kever en een sprinkhaan heb je de weg al gevonden (fotogids, insectenbasisboek).  Vlinders en libellen zijn voor insecten nogal afwijkend, omdat ze met de verrekijker kunnen worden gedetermineerd zonder dat je ze hoeft te vangen.
Voor groepen die behapbaar zijn kun je kijken bij de Jeugdbonduitgeverij, die geeft heel betaalbare determineerwerkjes uit. Meestal kun je daarbij toe met een loep. En om de beesten goed te bekijken moeten ze vaak dood.
Voor veel groepen bestaan ook veel duurdere determineerwerken, vaak worden dan kenmerken genoemd waarvoor je een grotere vergroting nodig hebt, zoals een binoc. Ook moet je onderdeeltjes uitprepareren. Dat is huiswerk, in het veld kun je dergelijke groepen niet meer op naam brengen.
En klein grut als bladluizen is af te raden, die moeten uitgekookt en platgeslagen op een microscoopglaasje, en bekeken worden met een vergroting van 100x.  Zowel de benodigde boeken als de apparatuur zijn prijzig. En als je dan na een paar maanden bedenkt dat het toch niet zo leuk is als je dacht ...

Is er bij jou in de buurt een insectenwerkgroep? Vaak als onderdeel van de KNNV.
Daar kun je kennismaken met technieken, er zijn boeken ter inzage, en er zijn kenners die je verder kunnen helpen.
Jacomijn Prinsen

marcel123

Voor diptera is er wel een boek en voor de overige orden denk ik dat je het best zelf zo'n boekwerkje kan gaan schrijven..

CiteerHoverflies of Northwest Europe

Identification keys to the Syrphidae


(Engelstalige uitgave)

De insectengroep zweefvliegen vormt een populair onderzoeksobject; voor mensen die zich beroepsmatig met entomologie bezig houden, maar ook voor tal van andere geïnteresseerden. Zweefvliegen komen algemeen voor, niet alleen in de natuur maar tot diep in de stad in de achtertuin. De groep omvat op wespen, hommels en bijen gelijkende soorten, die pas bij nader bestudering een vlieg blijken te zijn.
Hoverflies of Northwest Europe geeft de onderzoeker een voortreffelijk determinatiewerk in handen, waarmee alle in Noordwest-Europa voorkomen zweefvliegen tot op de soort zijn te identificeren. Naast de determinatietabellen geeft het boek meer algemene beschrijvingen van de in Noordwets-Europa voorkomende soorten, hun levenswijze en karakteristieken.
Geïllustreerd met verhelderende tekeningen en enkele kleurenfoto's


Gert Veurink

thnx

Het gaat mij inderdaad om titels, al dan niet duur. Ik weet dat de groep groot is en je moet specialiseren, maar andersom kan natuurlijk ook. Ik was al gespecialiseerd... vogels, libellen, dagvlinders en nu wil ik verder. Het is ook geen bevlieging, maar een verdieping...  
Ik ga (nog) niet aan het microscopenwerk, maar lang niet alles heeft dat nodig. ik weet dat bijv. bijen en mieren al veel overzichtelijker zijn dan bladwespen. Insectenwerkgroep begin ik nu niet aan, ik wil ook niet opeens alleen insecten doen. Ik wil gewoon een paar goede boeken waarmee ik veel insecten die ik tegen kom op naam kan brengen.
Het verbaast mij dat de literatuur bij bijv. libellen vrij overzichtelijk is, maar er kennelijk niet een paar standaardwerken over bijv. loopkevers of wantsen  bestaan (behalve de atlas). Het feit dat die groepen veel groter zijn maakt toch niet uit, het plantenrijk is ook erg soortenrijk en toch heb ik daar ook een paar erg mooie boeken van...
Maar goed een goede zweefvliegengids is er kennelijk dus wel, dat is alvast mooi!
groet!
Gert Veurink



Gert Veurink

http://www.vermandel.com/downloads/Boeken2008.pdf

zoets zeg maar... nu jullie ervaringen en tips nog  ;)  
groet!
Gert Veurink



Goyatlah

#5
Nachtvlinders van Waring & Townsend
Europese families van Muggen en Vliegen van Oosterbroek e.a.
Hoverflies of NW Europe van Mark v.Veen
Wanzen bd 1-5 van Wachman e.a. (deel 4 en 5 nog niet verschenen)
div. boekjes van Sauer
div. tabellen van o.a. NJN en KNNV
Lijstje valt nog wel verder uit te breiden.
Maar helaas niet of nauwelijks kevermateriaal.

Btw, waarom zijn div. oudere boekjes als bv de Dazentabel niet meer verkrijgbaar? (1 druk, uitverkocht, that's it, nieuwkomers hebben pech  :P )
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

han.endt

Citeerzoets zeg maar... nu jullie ervaringen en tips nog  ;)
Welke groep insecten lijkt je leuk om iets mee te doen?

Gert Veurink

@ Dolf, thnx dat is al weer een paar stappen verder!


@ Han

Even los van libellen en vlinders:
Ik vind alles leuk, maar kevers, wantsen en zweefvliegen lijken mij nu vooral leuke groepen om mee aan de slag te gaan...  
groet!
Gert Veurink



Robert Heemskerk

Ikzelf vond de aanschaf van het boekje --De Europese familie van muggen en vliegen-- een goede keuze.

Ik gebruik het regelmatig om even naar een bepaalde familie te kijken/zoeken.

Maar je moet zoiets niet zien als 'het complete' boekwerk, ik gebruik het meer als aanvulling.

Mijn advies is; ga lekker op pad en probeer niet in eerste instantie je te richten op de moeilijkste groepen. Probeer uit te vinden waar je persoonlijke voorkeur en interesse ligt en ga dan een specifieker boek of tabel hierover aanschaffen..

Ik heb zelf ook een uitgebreide interesse voor veel soorten maar probeer me toch wat te beperken bij enkele groepen.
Sommige groepen vallen ook af omdat ze te ingewikkeld zijn voor me.


Jan Zwaaneveld

Voor sprinkhanen gebruik ik de Veldgids Sprinkhanen en krekels van Roy Kleukers en René (what's in a name) Krekels, KNNV Uitgeverij. Bij die veldgids zit ook een handig cd-tje met sprinkhaangeluiden. Met dit boek ben je voor Nederland compleet.

Voor zweefvliegen gebruik ik de al eerder genoemde Hoverflies of Western Europe van Mark van Veen.

Voor diptera gebruik ik De Europese families van muggen en vliegen door Pjotr Oosterbroek e.a., uitgeverij KNNV, om tot familieniveau te komen. Daarna wordt het sowieso lastig met de diptera, veel lezen en plaatsen op diptera.info helpt. Er zijn ook nog een aantal determinatietabellen voor bepaalde families, zoals die voor Spillebeenvliegen, Wortelvliegen en Wolzwevers; de grotere Sluipvliegen en Horzels en voor Wapenvliegen.
Dan is er nog het boekje De roofvliegen van Nederland, eveneens door Mark van Veen, uitgeverij KNNV.

Voor spinnen is er de onvolprezen Tirions Spinnengids van Michael J. Roberts, uitgeverij Tirion, en als je er dan nog niet uitkomt zijn er altijd nog Jacomijn en Filip van het spinnenforum hier te waarneming.nl  :P

Voor bijen, wespen en mieren gebruik ik de Gids van bijen, wespen en mieren door Heiko Bellmann, uitgeverij Tirion. En het forum van waarneming.nl.

Verder vind ik de Nieuwe insectengids van Michael Chinery, uitgeverij Tirion, erg handig, hoewel die niet compleet is staat er een leuke selectie van veel voorkomende insecten uit allerlei families in.

Hopelijk kun je hiermee even op weg. Succes!
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Gert Veurink

Heel fijn dit, bedankt!

Sprinkhanen en krekels heb ik.

Hoverflies ga ik bestellen

De anderen ga ik verder in verdiepen, maar de Europese families van muggen en vliegen klinkt alvast ook als een sterke aanrader

Hebben jullie niets over kevers en wantsen?  
groet!
Gert Veurink



Jan Zwaaneveld

Voor wantsen gebruik ik deze website. Indien nodig check ik mijn determinatie nog even op het wantsenforum hier.

Voor een goed determinatieboek voor de Nederlandse kevers houd ik me ook aanbevolen ...
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

han.endt

#12
Als je je met zweefvliegen gaat bezighouden schaf dan naast de 'Hoverflies' ook zeker de Zweefvliegentabel van Barendrecht aan. Die is in het begin in de praktijk veel makkelijker. Let wel dat dergelijke boeken zich niet lenen om van foto af te determineren. Dat is sowieso vaak lastig.

Goyatlah

CiteerVoor wantsen gebruik ik deze website. Indien nodig check ik mijn determinatie nog even op het wantsenforum hier.

Voor een goed determinatieboek voor de Nederlandse kevers houd ik me ook aanbevolen ...
Dat boek lijkt er niet te zijn.
Determinatie site opzetten? Met foto's van o.m. waarneming.nl moet er een heel eind gekomen kunnen worden.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

spinnenvrouw

In een insectenwerkgroep hoef je niet aan alles mee te doen, ik noemde het als plaats waar je specialisten aantreft die bereid zijn je dingen te leren, die de weg weten in verschillende groepen (vooral hun eigen), waarvan je soms een boek mag lenen of copiëren.  De ideale manier om te snuffelen aan diergroepen die je nog niet kent.
Jacomijn Prinsen

gerardpennards

#15
En vergeet niet dat vwb de kevers er wel bv een goed boekje is over de nederlandse Loopkevers (Carabidae), zowel uit de Nederlandse Fauna
serie alsook een kleiner boekje.
Ook is er een Thieme kevergids met toch van veel families wel enkele voorbeelden ed
Voor een totaalbeeld is de serie van Freude Harde en Lohse het beste, maar die is een ietsiepietsie aan de prijzige kant (hele serie 1500 Euro oid)!!
Groeten, Gerard
Altijd bereid interessante beesten verder te bekijken, neem in dat geval contact op!
Groeten, Gerard Pennards

Arp

#16
Er is ook best veel op internet te vinden. In onze eigen links voor wantsen-enzo zijn toch echt voor een hoop wantsenfamilies wel bruikbare links en downloads te vinden ... moet wellicht weer eens bijgewerkt worden, maar toch.

Voor kevers zijn een aantal (ver)oude(rde) boeken online te vinden die destijds toch "de" standaardwerken waren (Reiter, Jacobson, Calwer) - zie ook hier onze links en check vooral altijd als je wat zoekt ook de Bibliothèque virtuelle numérique van Faune de France (geen "PD-oud", maar wel moderner dus). Ook hier geldt dat er veel meer (oude) boeken en sleutels online te vinden zijn dan op onze pagina gelinkt staan; soms wat ingewikkeld omdat je altijd naar de moderne namen voor de beesten opzoek moet en altijd rekening moet houden met andere achterhaalde zaken (kan ook erg leerzaam zijn), maar het is best een aardig begin (en veeeeeel goedkoper dan Freude Harde Lose  :gap: )
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Gert Veurink

Vandaag kwamen Nachtvlinders van Waring & Townsend en Hoverflies of NW Europe van Mark v.Veen binnen. Daar gaat het niet bij blijven, maar wordt hier al erg blij van. Volgende week wordt t lente! Komt allemaal goed dus.

Ik blijf verder zoeken. bedankt allemaal voor de tips. Nieuwe tips blijven welkom...

groet!
Gert Veurink