determinaties

Gestart door herbert74, november 13, 2018, 10:18:33 AM

Vorige topic - Volgende topic

herbert74

Misschien is deze vraag ooit al gesteld, maar ik vraag me af hoe de determinaties gebeuren. Gebeurt dit door admins per regio of gebeurt dit volgens vogelsoort. Ben altijd wel blij verbaasd dat jullie uit minder kwalitatieve foto's vaak de juiste soort determineren. Bedankt voor jullie waardevolle inbreng, dit is echt belangrijk voor een amateur zoals ik. Groeten

Herbert
Herbert
Belgian birdlover

Roy Schroor

Citaat van: herbert74 op november 13, 2018, 10:18:33 AM
Misschien is deze vraag ooit al gesteld, maar ik vraag me af hoe de determinaties gebeuren. Gebeurt dit door admins per regio of gebeurt dit volgens vogelsoort. Ben altijd wel blij verbaasd dat jullie uit minder kwalitatieve foto's vaak de juiste soort determineren. Bedankt voor jullie waardevolle inbreng, dit is echt belangrijk voor een amateur zoals ik.

Wat bedoel je precies met "hoe de determinaties gebeuren"? De waarnemer vult bij het invoeren van zijn waarneming een (onder-)soort in als hij op basis van waargenomen kenmerken in het veld en eventueel genomen foto's overtuigd is van de determinatie. Indien de waarnemer niet zeker is van zijn determinatie zet hij de waarneming op onzeker of vult hij een verzamelsoort in (bijv. vogel onbekend). Als bij een waarneming een foto geplaatst wordt dan komt deze ter validatie in de adminschermen van die specifieke soortgroep terecht. De admins controleren vervolgens het bewijsmateriaal en keuren op basis daarvan de waarneming goed, zetten hem op "(nog) niet te beoordelen" of plaatsen een commentaar als er iets niet klopt. Bij mijn weten kunnen admins in de schermen met te valideren waarnemingen als ze willen zowel op regio (in een werkgroepscherm als regio-admin) als op soort(groep?) selecteren, maar ik ben geen admin dus pin me daar niet op vast.
Met vriendelijke groet,
Roy

herbert74

Beste Roy, ik heb me inderdaad misschien wat onhandig uitgedrukt in mijn vraag, maar ik vroeg me af degene die de waarnemingen valideert, hoe gebeurt dit, hebben jullie de waarnemingen per regio verdeelt of heeft elke expert zijn vogelsoorten die hij valideert. Het viel mij op dat soms binnen eenzelfde datum enkel de vogels van een bepaalde genus gevalideerd werden en op andere momenten de volledige geografische regio op die datum. Hopelijk heb ik mijn vraag nu duidelijker verwoord. Maar nogmaals de appreciatie naar degenen die valideren blijft hetzelfde  ;)
groeten

Herbert
Herbert
Belgian birdlover

RutgerB

Er zijn verschillende manieren waarop je systematisch kan valideren als admin.  Daar zijn speciale schermen voor. Je kan de foto's per dag nalopen, je kunt foto's ze per familie nazien, alle waarnemingen per waarnemer, maar je kunt ook per regio keuren. Dat laatste zullen vooral regio-admins doen, maar het kan een handige sortering zijn voor bijvoorbeeld soorten die vooral aan de kust voorkomen.  Er zijn ook zeker specialisten onder de admins die voornamelijk bepaalde families nazien. Per soortgroep wordt ook overleg gevoerd (bij mijn soortgroep in ieder geval), maar je moet hier niet een strikt protocol en vaste afspraken bij voorstellen. Je doet zoveel je kunt en wil en de adminschermen kunnen je daarbij helpen.

herbert74

Bedankt voor je antwoord Rutger, nu begrijp ik het validatieproces beter, super werk dat jullie verrichten

bedankt

Herbert
Herbert
Belgian birdlover