'bonte' kauw

Gestart door Diederick Meinen, januari 10, 2006, 09:13:39 AM

Vorige topic - Volgende topic

Diederick Meinen

Vanmorgen op de fiets naar m'n werk zag ik tussen een groep kauwen een 'bonte' kauw in Bunnik. Zag er eigenlijk net uit als een bonte kraai maar dan als kauw. Is dit een bekend leucistisch verschijnsel bij kauwen?
Diederick

tekenaar

Ja, is een bekend verschijnsel. O.a. in Leiden zit een concentratie bonte exemplaren maar ook elders in het land komen ze voor (heb er zelf maandenlang regelmatig eentje gezien in Stiens). Wel rekening houden met twee 'verwisselingsproblemen':

Door voedingsgebreken kunnen eerstejaars kraaiachtigen nog wel eens gedeeltelijk witte slagpennen hebben. Dit uit zich in een witte band in de vleugels. Na de eerste volledige rui (tweede zomer) zijn ze dit kwijt. (Ditzelfde verschijnsel krijg je wanneer kraaiachtigen door mensen worden opgekweekt met ongeschikt voedsel, vandaar de verklaring dat het door voedingsgebreken wordt veroorzaakt.)

Incidenteel kunnen ook Daurische kauwen naar Nederland afdwalen. Dat is een andere soort die nauw verwant is aan de kauw maar een 'eksterachtig' bontpatroon heeft en donkere ogen. Ook hybriden Daurische kauw x kauw zijn niet 100% uit te sluiten.

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Guus Peterse

CiteerIncidenteel kunnen ook Daurische kauwen naar Nederland afdwalen.
Dat is wel héél incidenteel hoor. Misschien één aanvaard geval ooit? Of zelfs dat niet? Ik denk dat we die wel kunnen uitsluiten, tenzij er heel dringende aanwijzingen zijn.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

laatvlieger

Ik denk dat je dat helemaal niet uit mag sluiten, maak svp een foto van die kauw. Een Leidse kauw heeft vaak overal witte vlekken, een kauw die eruit ziet als een bonte kraai, neigt veel eerder naar daurische kauw.

Beste Diederik, weet je zeker dat het geen daurische kauw kan zijn???
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

#4
+ 1 nooit ingediende waarneming (want onvoldoende gedocumenteerd) van mijn kant van een langdurig op het dak van een middelbare school in Amersfoort verblijvend exemplaar. Als ik toen had geweten wat voor zeldzaamheid ik (maandenlang!) vanuit de schoolklas observeerde... (Toen was ik ook al geen haar beter: wel naar buiten turen naar de vogeltjes maar studeren... ) 't is alweer heel wat jaartjes geleden en ik ben ook niet van plan de waarneming officieel in te dienen. Voor mijzelf ben ik wel overtuigd van de determinatie...

(gaat dus over Daurische kauw)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Guus Peterse

Een Daurische kauw is wit waar een bonte kraai grijs is. Dus niet helemaal een bonte kraai maar dan als kauw, maar als je dat gezien hebt krijgt Bunnik heel vogelend Nederland over zich heen. Inclusief ikzelf, Bunnik is maar een half uurtje fietsen hier vandaan.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Diederick Meinen

#6
Jullie maken het wel heel erg spannend. Ik heb even wat afbeeldingen bekeken van daurische kauw maar de vogel die ik zag had wit op borst, handpennen en vleugeldekveren dus dat kunnen we denk ik uitsluiten. Maar ik had niet de tijd om goed te kijken want ik moest de trein halen, zal de komende tijd eens goed om me heen speuren...
Diederick

laatvlieger

#7
helaas, dan zal het wel niet... Ik zou er graag eens een zien.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

BWoets

Noordse Kauwen kunnen zeer grijs zijn.. maar ik weet niet of de vogel deels wit of deels grijs was..
Met vriendelijke groet,
Bob Woets


Toine

Dit is een Daurische kauw:


Zoals je ziet een erg opvallend kleurenpatroon! Ik denk bij een waarneming haast niet uit te sluiten!

Ik zie ook regelmatig kauwen met een gedeeltelijk wit verenkleed; meestal zijn dit niet meer dan witte vlekken over het lichaam verspreid. Als ze veel wit hebben zitten hier meestal nog zwarte veren tussen!
Dit is een (gedeeltelijk) leucistische kauw:



In gevangenschap worden er ook kleurmutaties van de kauw gekweekt, zoals de witte kauw; maar deze zal je niet snel in het wild zien (omdat ze waarschijnlijk snel door roofdieren worden gepakt). Hier heb ik niet zo snel een foto van kunnen vinden maar ik heb ze iig wel staan in het tijdschrift 'Onze Vogels' van de NBVV.