Boompsijkertje (?)-> hulp gevraagd voor de naam!

Gestart door H Timans, oktober 06, 2018, 21:13:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

H Timans

Dag allen,
Deze middag trof ik ergens op de Veluwe (zie positie voor de admins) een interessante plek aan waar ik wel een schorssteeltje of boomspijkertje verwachtte. Ik heb ook zoiets dergelijks gevonden. Het zag er anders uit dan de dingen die ik ken (ik heb de uitgave van Buxbaumiella gelezen waarin alle schorssteeltjes en spijkertjes behandeld worden -> geen resultaat). De soort heeft naar alle waarschijnlijkheid geen thallus, maar het bevond zich in en rondom slijmerige algen en zwammen en een dun geleiachtig thallus sluit ik niet uit maar lijkt mij onwaarschijnlijk. De steel is dun en onvertakt met aan de voet slechts enkele bultjes/uitstulpingen. De kop, ten slotte, is pluizig en doet mij denken aan ruig pruiksterretje (maar dat is het natuurlijk niet). Het gehele habitus ziet er heet meest uit als kleine standaard-ronde boompjes of als een hele kleine paddenstoel (de steel blijft centraal lopen tot de punt, al heb ik hier geen beschrijving van gemaakt.). Er is een kleine verandering in de schors te zien maar ik kan mijn vinger er niet echt op leggen, de invloed is in ieder geval miniem. Ik heb op de locatie gelijk de kans genomen om materiaal mee te nemen (er is veel aanwezig, al is er weinig dat vandaag sporenvormde) in de overtuiging dat dit weleens een bijzondere soort zou kunnen zijn. Dit materiaal heeft de terugreis overleeft en is nu nog vers en geschikt voor determinatie, maar waarschijnlijk niet voor lang.
Ik heb de soortnaam nu op een uitgestorven soort gezet, maar dat is enkel omdat wel iets moest invoeren. Ik heb bij dit topic een uitroepteken gezet omdat deze groep korstmossen over het algemeen erg zeldzaam zijn én omdat ik niet in staat ben geweest er een soort aan te plakken. Wellicht komt dit laatste omdat ik geen ervaren lichenoloog ben óf omdat het geen korstmos is maar een schimmel, in dat laatste geval zal ik hopen dat ik dit topic nooit geschreven had, al geldt: al doende leert men.

Ik ben heel benieuwd welke soort dit is en wat er over bekend is, zelfs als het toch een algemene soort blijkt te zijn. Als er testjes gedaan moeten worden sta ik volledig tot de beschikking.
Ten slotte: voor een uitgebreide beschrijving van de vondst moet gekeken worden bij de toelichting bij de waarneming, dat geldt ook voor de foto's (te veel foto's, als ik die hier zou neerzetten dan zou dit topic onoverzichtelijk worden).
Nogmaals: het herbariummateriaal leeft nu nog, dus testjes kunnen slechts korte tijd gedaan worden.
Nu volgt eindelijk de waarneming:

https://waarneming.nl/waarneming/view/163255586
onzeker Kopspijkertje - Cyphelium inquinans gezien op 2018-10-06 Ermelo - Oud Groevenbeek

Bij voorbaat dank!
Vriendelijke Groet,
Harold Timans
Mvg Harold Timans


H Timans

Citaat van: marcel123 op oktober 06, 2018, 22:12:51 PM
Kan ook een https://waarneming.nl/familie/view/74?genus=Arcyria zijn
[/quote

Ik heb het bekeken. Ik vind dat lastig te beoordelen maar er valt mij wel wat op:
- Bij een soort als Arcyria pomiformis zie ik gelijkenis in de kop, maar ik vind het nog steeds te groot en de structuur vind erg verschillen, deze soort vind ik het er nog het meest op lijken maar het verschil is groot. Máár wellicht zit de vondst wel in de hoek van slijmzwammen.
- Deze slijmzwammen zijn volgens mij doorgaans een stuk groter en opvallender (?) dan deze mini-vondst, de steeltjes zijn nauwelijk 2 mm lang.

Andere suggesties met slijmzwammen?


Ik zet dit topic ook op het paddenstoelenforum om meer suggesties te krijgen. De grens tussen paddenstoel/slijmzwam met korstmos is nu best  vaag namelijk.
Mvg Harold Timans

Pluijm

Dacht ook aan mogelijkheid slijmzwam, zie opm bij waarneming.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

H Timans

Ik heb de soortnaam aangepast naar Myxomyceet indet omdat daar nu veel op gehint wordt.
Ik heb tussen de families gekeken van de paddenstoelen op waarneming en tussen de slijmzwammen. Daar kwamen een aantal groepen uit en één slijmzwam en één paddenstoel die er heel erg op lijkt:
- Didymium (https://waarneming.nl/soort/info/17070?_popup=1)
- Sporormiaceae (https://waarneming.nl/familie/view/15247)
- Periconia Cookei (https://waarneming.nl/soort/photos/159877)
- Dendryphion comosum (https://waarneming.nl/soort/info/159903?_popup=1)

Ik ben benieuwd of mensen hier al een paar afvallende soorten/groepen kunnen vinden.

Ik ga de steeltjes met sporen onder de microscoop leggen, aan de hand van de sporen zou er meer gezegd kunnen worden over de soortgroep (korstmos/schimmel). Als er determinatie-sleutels/hulp is bij sporen, dan zie ik dat graag. De foto's komen vandaag nog op dit topic.

Mvg Harold Timans

Pluijm

Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

H Timans

Citaat van: Pluijm op oktober 07, 2018, 11:53:32 AM
Er is ook apart forum voor slijmzwammen, met specialisten! https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?board=71.0
Daar weet ik van. Ik heb foto's toegevoegd van de hyfen en de kop en de sporen met een 400x vergroting. Als er nu nog onduidelijkheid is over de groep dan zet ik dit topic óók nog bij de slijmzwammen-topic. Wat voor conclusies zijn er van de nieuwe foto's af te leiden? Naar mijn idee vallen de korstmossen inmiddels af omdat de sporen direct vastzitten aan de hyfen, maar ik ben geen specialist. Volgens mij valt mijn gevonden soort inmiddels af: Dendryphion Comosum.
Mvg Harold Timans

H Timans

Hier nog de nieuwe foto's:











Carolien Reindertsen heeft nog een suggestie gedaan voor Comatricha nigra, maar dat habitus vind ik anders maar sporen zeggen meer!
Ik heb vooralsnog geen toegang tot sporendata en mijn kunnen reikt dus zo een beetje tot hier. Als er proefjes gedaan moeten worden/speciale foto's: het ligt nog onder de microscoop!
Ik ben reuze benieuwd wat het is (slijmzwam, schimmel? Of toch een ongelichiniseerd korstmos?)
Mvg Harold Timans

H Timans

Nog een update:
- Het genus Comatricha ligt voor de hand
- Meer foto's toegevoegd van de steelbasis waarin duidelijk sporen aanwezig zijn. De sporen zitten in klompjes of los en lijken soms omgeven door een vliesje. Ook is een dikke steel te zien: schimmeldraad?.
Mvg Harold Timans

Marian Jagers

Dag Harold,

Inderdaad een slijmzwam (geen schimmel).
Je vondst oogt een kraagje aan de steel te hebben. Dan kom je uit bij Collaria (een geslacht dat alleen in Nederland wordt geaccepteerd, waarvan de soorten in het buitenland wordt verdeeld over Comatricha en Lamproderma) of als je vondst te klein is om met het oog waar te nemen bij Mac brideola.
Wil je een naam bij je vondst kun je hem beter laten determineren (zie hiervoor de info op het slijmzwammenforum). Deze donkere soorten zijn nogal een ingewikkelde materie.
Groeten Marian

H Timans

Citaat van: Marian Jagers op oktober 14, 2018, 22:50:54 PM
Dag Harold,

Inderdaad een slijmzwam (geen schimmel).
Je vondst oogt een kraagje aan de steel te hebben. Dan kom je uit bij Collaria (een geslacht dat alleen in Nederland wordt geaccepteerd, waarvan de soorten in het buitenland wordt verdeeld over Comatricha en Lamproderma) of als je vondst te klein is om met het oog waar te nemen bij Mac brideola.
Wil je een naam bij je vondst kun je hem beter laten determineren (zie hiervoor de info op het slijmzwammenforum). Deze donkere soorten zijn nogal een ingewikkelde materie.

Vriendelijk dank, ik neem het mee naar het slijmzwammenforum.
Mvg Harold Timans