Haatliefde verhouding

Gestart door Pim, april 04, 2004, 17:01:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

Met de vogelplas "Starrevaart" heb ik een haat-liefde verhouding. De ene keer is het een waar paradijs in ons volgebouwde Nederland met een grote hoeveelheid bijzondere en minder bijzondere (en daarom niet minder bijzonder....) vogels, een andere keer vervloek ik deze plek met snelweg op de achtergrond. Ik moet dan terugdenken aan een verhaal van een vogelaar die vol enthousiasme en nostalgie vertelde over de situatie voordat de plas gegraven werd als een soort compromis (Nederlands poldermodel). Zijn verhaal stond stijf van de woudaapjes en andere kwetsbare vogelsoorten. In dat licht is het nu slechts een puzzelstukje gecreƫerde natuur.

Vandaag was niet de meest perfecte dag om heen te gaan, maar met een stevige wind recht in mijn gezicht zat ik toch in de vogelhut aldaar. Toen de hut opeens naar een zwaar parfum rook wist ik het weer:  "het is zondag". Dan kun je eigenlijk beter aan het werk zijn. Een hond snuffelde aan mijn benen terwijl ik probeerde nog wat vogels te ontdekken. Op het schelpeneilandje rechts van de hut zaten zeer veel kokmeeuwen en een vijftal kluten. Het paartje zwartkopmeeuwen was elders. Verder pijlstaarten, een enkele dodaars, veel slobeenden en nog een restant brilduikers. Op de slikplaat een groep grutto's van circa 350 exemplaren, maar ik kon er verder weinig tussenuit halen.

Op de terugweg hoorde ik vanuit het riet naast de Meeslouwerplas een waterral gillen.

Een fanatieke natuurgenieter (Adri de Groot)  schrijft vaak stukjes over het gebied rondom de Starrevaart en die zijn zeer aan te raden:
http://www.vogeldagboek.nl/index.html
Ook de volgende site is zeer informatief:
http://www.xs4all.nl/~sjaak/vwgvl/

Deze sites laten je de meerwaarde weer zien van het puzzelstukje natuur en maken je zeker enthousiast over dit gebied!

Met vriendelijke groet,

Pim Julsing

:)  
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl