Zuidpier IJmuiden 8/1/06

Gestart door Mark van Veen, januari 08, 2006, 20:59:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Mark van Veen

Zondag 8 januari ging ik voor het eerst met de Vogelwerkgroep Utrecht op stap. Doel was de Zuidpier in IJmuiden, een leuke gebied, vooral voor de zee-soorten. We waren met ongeveer 7 personen en pikten er in IJmuiden nog 2 op. De auto werd op de IJmuiderslag geparkeerd (gratis, je komt bij de zuidpunt van het Kennemermeertje uit) en langs het Kennermermeer liepen we richting pier. Vanaf de auto een vrouw Blauwe Kiekendief overvliegend. Bij het Kennemermeer zaten er zeer veel Kramsvogels, er vlogen letterlijk wolken van duindoorn naar duindoorn. Daartussen Koperwieken, Barmsijsen en Rietgorzen. Op het meer was het leukste een paartje Brilduiker en een Watersnip. Langs het meer pikten we nog 4 leden van de vogelwerkgroep op.

De temperatuur was laag en alhoewel er niet veel wind stond was het goed koud. De ons beloofde zon brak niet door, zodat daar ook niet veel warmte vandaan kwam. De kalme wind zorgte voor een rustige zee.

Op de Zuidpier hadden we al snel een van de Kuifaalscholvers te pakken, een juveniel die vlak langs de pier neerstreek. Op de betonblokken Veel Paarse Strandlopers en Steenlopers. Over de pier vloog nog een vlucht Brandganzen en later een vlucht Smienten. Doorlopend naar de punt bleek er veel zeetrek te zijn. Een aantal zeekoeten en een alk vlogen dicht genoeg bij om gedetermineerd te worden, een aantal anderen vlogen veel verder en werden alk/zeekoet. Tussen de meeuwen werd een drieteenmeeuw en een dwergmeeuw uitgepikt, een stukje de Noordzee op. De Dwergmeeuw bleef redelijk in de buurt fladderen en was goed te observeren. Rondweg spectaculair waren de grote aantallen roodkeelduikers (althans, daartoe determineerden we alle exemplaren die goed waar te nemen waren) die voorbij vlogen. Teruglopend ontdekten we ook een zwemmende groep ten zuiden van de pier. Later hebben we er een vanaf het strand redelijk dichtbij kunnen zien.

Op het strand kort schelpjes gezocht, er waren grote aantallen aangespoeld. Veel Amerikaanse Zwaardschedes, daartussen een Amerikaanse Boormossel. Verder veel gewone schelpen zoals Grote Strandschelp, Halfgeknotte Strandschelp en Kokkel.

Een leuk dagje, met veel spiedende ogen waardoor je weer veel ziet!
groet,

Mark van Veen

hiskodevries

nog zendelingenwerk verricht?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0