Closterium 'gigas' => Closterium turgidum?

Gestart door Pluijm, september 15, 2018, 19:56:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pluijm

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/162534730
Closterium spec. gezien op 2018-09-15 Brabantse Biesbosch - Polder Lepelaar & Polder de Plomp
Foto's:






Toelichting:
In macro-algen flap, helder water. Oever kreek. Zeer fors!! Wel 2x formaat Closterium acerosum (ook algemeen hier). Formaat 630-780 x 65-77 µm. Vrijwel recht, topjes plots driehoekig versmald, niet duidelijk teruggewipt, celwand glad. Pyrenoiden talrijk in vele rijen! Inhoud topjes van cel bruinig (behalve het hyaliene blaasje met kristallen, dit helder).
bij voorbaat dank Arno van der Pluijm
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Leovaes

Dag Arno,
Volgens mij toch Closterium acerosum. Volgens Desmids of the Lowlands kan die wel 850µm lang worden. Eventueel kun je je foto's vergelijken met deze in waarnemingen.be. Het zijn er veel. Ook exemlaren (goedgekeurd) van langer dan 700µm:
https://waarnemingen.be/soort/photos/187761?from=1980-01-01&to=2018-09-21&sex=&id_kleed=0&os=1&id_akt=0&licentie=0&only_rated=0&only_approved=0&type_foto=0&maand=0&page=1
Mooie foto's trouwens!
Leo

Pluijm

#2
Hoi Leo,
Dank voor je reactie!
Ik zag ook dat in de Desmids of the Lowlands voor Closterium acerosum inderdaad lengtes van wel 850 µm worden opgegeven. De breedte van C. acerosum gaat in dat boek echter maar tot 60 µm, een stuk minder dan de 77 µm gevonden in de Biesbosch.
Het zou kunnen dat dit extreem forse exemplaren zijn van C. acerosum, maar dan is het vreemd dat ik geen tussenvormen zag. Je verwacht toch enige gelijkmatige spreiding in een populatie. Maar het was of fors (C. acerosum) of 'gigantisch' (C. 'gigas'), niets daartussen in.

Ik houd nu ook rekening met een gladde vorm van C. turgidum. Die kan ook zeer fors zijn en soms worden ook meerdere rijen pyrenoiden opgegeven voor deze soort, zoals te zien bij de Biesbosch-cellen. Closterium acerosum zou maar één rij pyrenoiden hebben.

De Belgische variant van Waarneming kende ik nog niet. Interessant!
Overigens, enkele van de - goedgekeurde - foto's van C. acerosum zou ik eerder als Closterium pseudolunula  determineren. Net als C. acerosum met één rij pyrenoiden, maar met vanaf het midden versmalde cellen (de wanden grotendeels parallel bij C. acerosum).
Closterium pseudolunula?:
https://waarnemingen.be/waarneming/view/148053772?_popup=1 (foto 3 en 4 van de serie, foto 1 en 2 wel C acerosum).
https://waarnemingen.be/waarneming/view/134367379?_popup=1
Wellicht ook:
https://waarnemingen.be/waarneming/view/79745912?_popup=1



Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Leovaes

Hallo Arno,
Wat ik regelmatig ervaar bij het determineren van sieralgen zo'n 20 tot 30% twijfelachtig blijft, in het bijzonder in de familie van de Closteriaceae: veel overlappingen van afmetingen, gordelbanden die al dan niet zichtbaar zijn, poriën op uiteinden, curve van de cel, "buikige" vorm of net niet, L/B verhoudingen die niet echt kloppen.  Dit is ook hier het geval, denk ik. Misschien kan je via de vraagbaak van Desmids of the Lowlands een juister antwoord bekomen. (http://www.desmids.nl/info/forum.html)
Daar vind je de specialisten. Ik ben trouwens ook benieuwd. Wat je opmerkingen over die waarnemingen betreft, ik geef je geen ongelijk, maar ik plaats mij niet boven de beheerder(s) van waarnemingen.be, want die hebben toch wat meer ervaring dan ikzelf. Nog veel succes met je onderzoek!
Leo

Pluijm

#4
Ja blijft moeilijke materie, bijv. ook Staurastrum!
Wel ontzettend fraai allemaal en gelukkig goede literatuur om te puzzelen.
Wellicht probeer ik de Desmids-vraagbaak nog eens, maar daar wordt erg weinig meer gepost zag ik.

Mijn opmerkingen over de BE-waarnemingen zijn uiteraard vrijblijvend en het laatste woord is aan de admins.

Jij ook interessante waarnemingen toegewenst Leo, prachtige foto's maak je.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Wil Leurs

Hoi Arno,

Op de foto staat een duidelijke Closterium acerosum var. acerosum. Ik heb de soort op voor je aangepast.

Hartelijke groet,
Wil Leurs

Pluijm

Dankjewel Wil.
Het leek me wel dat er in de populatie die ik toen bekeek geen overgang was van grote naar kleine exemplaren. Ofwel 'normale' C. acerosum ófwel reuzen-'acerosum' van wel 700µm, geen exemplaren ertussenin. Kunnen die twee types (beide acerosum?) dan naast elkaar voorkomen?
En hoort Closterium acerosum niet één rij pyrenoiden te hebben? Deze reuzenexemplaren hadden meerdere rijen.
En Closterium turgidum ziet die er anders uit?
Ik leer graag bij!
Ik wil er zeker nog eens terug naar toe gaan.
Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm

Wil Leurs

Hoi Arno,

Closterium acerosum kan wel tot 850µm groot zijn. Ik zelf ben wel eens exemplaren tegengekomen met meerdere rijen  pyrenoiden. Closterium turgidum ziet er echt heel anders uit kijk maar naar meegestuurde link. http://www.digicodes.info/Closterium_turgidum.html

Hartelijke groet,
Wil Leurs

Pluijm

Met vriendelijke groet,
Arno van der Pluijm