Nabis spec.

Gestart door a1000, september 13, 2018, 00:28:08 AM

Vorige topic - Volgende topic

a1000

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Iemand ervaring hiermee.
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/162432943
Nabis spec. gezien op 2018-09-09 Engbertsdijksvenen - Zuid - Nieuwe Leidijk
Foto's:
bij voorbaat dank henry van houten

thijsdegraaf

Ik vrees inderdaad spec. Je zit met de gelijkenis tussen Nabis ferus en Nabis pseudoferus. Daarvoor moet de beharing er scherp opstaan. https://waarneming.nl/soort/info/19075

a1000

Hallo Thijs,

Ik wist dat het moeilijk wordt tussen de veldsikkelwants en de vals veldsikkelwants, maar misschien dat er nog andere kleine verschillen zijn dan de beharing. Probeer deze kleine soort maar eens goed op de foto te zetten, laat staan de beharing scherp. Je hebt daarnaast ook nog te maken met de korte sikkelwants. Je zou ze eigenlijk moeten vangen om onder een microscoop te bekijken. Moest ik ook vaak toen ik nog bezig was met zweefvliegjes. Hier een collectie van verzameld.


M.v.g.
Henry

thijsdegraaf

#3
Ja ik had hier hetzelfde probleem. https://waarneming.nl/waarneming/view/161604046
Ik had er twee in de tuin gevonden. Eerst zaten ze keurig stil, maar was de zon even achter een wolk. Toen verscheen de zon en begonnen ze rond te rennen in mijn bakje en ontsnapten. Ik heb ook geen zin (en mijn vrouw al helemaal niet  :blink:) om ze in de koelkast te zetten tot ze heel rustig stil zitten.
Onder ideale omstandigheden is het te doen met mijn lens.
Bij de korte sikkelwants zijn de voorvleugels typisch rhombisch gevormd (grootste breedte achter het midden). Dat is volgens mij bij de jouwe (en de mijne) niet het geval.

Marco de Haas

Je kan proberen een uitsnede te maken en een beetje met de instellingen te spelen om de haren zo duidelijk mogelijk te krijgen.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

thijsdegraaf

#5
CiteerJe kan proberen een uitsnede te maken en een beetje met de instellingen te spelen om de haren zo duidelijk mogelijk te krijgen.
Had ik gedaan, maar helaas niet met doorslaand succes. Ik had wel op de wants van Henry ingezoomd om te kijken of dat kans zou maken. Ik denk het eigenlijk niet.

a1000

Ik heb een paar gevangen en ga ze opnemen in een collectie om de kenmerken goed te bekijken.
Het is anders bijna niet te doen.


M.v.g.
Henry