Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: IJseend als broedvogel in Nederland  (gelezen 730 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Cygnus

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1695
IJseend als broedvogel in Nederland
« Gepost op: juli 07, 2019, 19:49:05 pm »

In de laatste nieuwsbrief van waarneming.nl stond een link naar een bericht over een broedgeval van de IJseend in Nederland (https://www.natuurmonumenten.nl/flevoland/nieuws/ijseend-met-jonge-kuikens-gezien-op-marker-wadden). Dit is toch wel tamelijk spectaculair in mijn ogen. Bij dit bericht en ook andere berichten hierover staat steeds vermeld dat het voor de eerste keer is dat de IJseend in Nederland broedt (volgens mij zou dit moeten zijn dat het voor de eerste keer is waargenomen dat de IJseend in Nederland broedt, maar dat terzijde).

Mogelijk zijn er al eerder broedpogingen geweest. Op 9 juni 2001 zag ik samen met 3 medewaarnemers een paartje IJseenden in zomerkleed bij een natuurbouwproject in de Bocht van Molkwerum tussen Hindeloopen en Molkwerum aan de Friese IJsselmeerkust (https://waarneming.nl/observation/175564920/). We waren hoogst verbaasd om deze soort aan te treffen in deze tijd van het jaar. We dachten aan mogelijk ontsnapte vogels en hebben hier toen verder geen aandacht aan geschonken. Nu er een broedgeval is vastgesteld in Nederland moet de waarneming uit 2001 mogelijk op een andere manier bekeken worden dan toen werd gedacht (paartje in geschikt broedbiotoop?)   
Gelogd
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

gerdwichers8

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1843
Re: IJseend als broedvogel in Nederland
« Reactie #1 Gepost op: juli 07, 2019, 23:20:21 pm »

.. als je ze op die mogelijkheid wilt beschouwen, geef je ze 'gewoon' bc 3; dat en niets anders is er van maken

Maarten Hotting

 • Validator Vogels
 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 2481
  • Waarneming.nl
Re: IJseend als broedvogel in Nederland
« Reactie #2 Gepost op: juli 08, 2019, 13:09:56 pm »

Interessante waarneming, Trinus!
Uiteraard betreft het geval op de Marker Wadden het eerste ooit in Nederland vastgestelde broedgeval, er gebeurd veel meer in de natuur wat niet opgemerkt wordt.
Wel overzomeren er jaarlijks IJseenden in Nederland, zo heeft een/het vrouwtje IJseend vorig jaar ook al de hele zomer op de Marker Wadden gezeten.
Maar ook op andere locaties worden zomers IJseenden waargenomen.

In de link een kaartje met zomer waarnemingen sinds 2000: https://waarneming.nl/soort/maps/264?from=2000-01-01&to=2019-07-08&show_heatmap=0&method=0&count_ex=0&only_valid=0&grid=5000&kwart=3&st=&second_specie=
In zeker 7 blokken werden 2 vogels waargenomen, of dat allemaal paartjes waren heb ik niet allemaal gecheckt. Maar er zijn in elk geval meer gevallen die als 'verdacht' aangemerkt kunnen worden.
Maar zolang er nooit eerder nestvondsten / kleine pullen zijn waargenomen mogen we het geval op de Marker Wadden terecht als eerste van NL beschouwen :)
Gelogd
Groet,
Maarten
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.046 seconden met 21 queries.