zandbijen?

Gestart door eline1234, september 01, 2018, 16:34:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

eline1234

Ik ben totaal niet thuis in de bijen, maar aangezien we sinds vandaag een ware bijenexplosie in het strookje grond onder het keukenraam hebben ben ik nu toch benieuwd. De bijen zijn heel actief en dus niet zulke geweldige foto's, misschien is het voor de kenners wel genoeg?
Eline

wilde

Het is een Colletes en de geelbruine kleur doet denken aan C. hederae.
Nestelen ze op dat plekje?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

eline1234

#2
ja, ze hebben gisteren een stuk of 20 gangen gegraven. Wij wonen hier pas kort, maar ze zitten er blijkbaar al jaren. Heb de waarneming ingevoerd met wat extra foto's, zal vandaag proberen nog wat betere te maken.
https://waarneming.nl/waarneming/view/162035492
Eline

wilde

#3
Staat er veel klimop in de buurt?
Bij mij bloeit de klimop nog niet en ik heb helaas ook de bijen niet in mijn tuin. Ze zijn wel elders in mijn omgeving te vinden.
Klimopbijen kunnen ook geparasiteerd zijn door de zeldzame oliekever Stenoria analis. Let daar ook eens op. Het zijn dan de triunguline larven die op de bij zitten en zich zo naar andere nesten verspreiden. Die keverlarven zijn zeer klein. Op de foto's hier van deze kevers is te zien dat ze ook op mannetjes zitten. Dan zal via de paring een larve vermoedelijk overstappen op een vrouwtje en zo in het broednest belanden. Het zijn zeer interessante dieren.

Je kunt mannetjes klimopbijen goed herkennen aan de achterpoot, die geen scopa (stuifmeel-verzamelharen) heeft. Mannetjes hebben geen angel en die kan je gerust vangen en in de hand nemen om ze wat beter te bekijken. De larven zitten meestal aan de onderkant.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

eline1234

Ik weet niet hoe ver ze vliegen voor stuifmeel? Wij hebben helemaal geen bloeiende klimop in de tuin (want helemaal afgesnoeid een maand geleden) en de directe buren ook niet voor zover ik weet.
Kunnen de vrouwtjes wel steken?
Eline

wilde

#5
Als er vorig jaar voldoende klimop stond, wat nu is weggesnoeid, kan dat ook een verklaring zijn voor de broedplek. De bijen kennen uiteraard de snoeiplannen niet nadat ze vorig jaar september hun broednesten hebben gemaakt in een voor hen goede biotoop. Ja mag de biotoop wel tot een paar honderd meter bekijken. Het is een grotere bij die wat verder kan vliegen. Alle vrouwtjes-bijen hebben een angel en kunnen dus steken. Dat dien ze overigens niet snel. Gewoon met rust laten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

Ik zie nu dat de waarneming van Westkapelle is. Daar zag ik ze voor het eerst een aantal jaren geleden. Ze waren toen in Nederland nog erg zeldzaam. Ze vliegen in Westkapelle vooral op de klimop van de begraafplaats (rondom de vuurtoren) en dan de struikvorm met langvormige bladeren. Ook bij de doorgaande weg in Domburg in de Noordstraat is die klimop aangeplant en ook daar zit een kolonie in de buurt. Die heb ik ook nooit gevonden. Ik heb al gedacht dat die op de golfbaan zou kunnen zitten, maar dat is net te ver weg denk ik. Ik heb op de begraafplaats Westkapelle dikwijls gezocht naar de nestelplaats, maar die blijkt dus nu bij jou in de tuin te zitten, net wat verder het dorp in. Proficiat ermee, want het zijn prachtige bijen, die geen overlast geven. Wees er zuinig op.
Bij mij in de tuin (Koudekerke) staat veel klimop, maar de klimopbij zag ik er helaas nooit.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

eline1234

Ik wil ze ook heel graag houden, maaarrrr ze zitten op een stukje waar op termijn eigenlijk bestrating komt (geen zorgen, er komt veel meer tuin voor terug ;)) Is er een mogelijkheid om ze uit te nodigen naar een ander zanderig/droog stukje in de tuin? Of kan ik er op een andere manier voor zorgen dat ik niet de hele kolonie uitroei?
Eline

wilde

#8
Ze moeten het zelf kiezen en dan moet je dus eerder al een goed zonnig en wat zanderig plekje klaar hebben, terwijl de oude plek uitloopt eind augustus.
Ze hebben maar 1 generatie per jaar en dat is dus moeilijk. Zodra ze zijn uitgelopen moet je dan de oude plek ontoegankelijk maken door die bijv. af te dekken met landbouwfolie. Miscchien lukt het, maar de kans van slagen is niet zo groot denk ik. Het komt aan op de kwaliteit van de nieuwe locatie. Die moet wat zanderig zijn maar ook weer niet te los. Werk de grond los en zorg dat het kaal blijft. Als het te los is moet je het pletten tot een mooie vlakke stevige bodem. Als ze er in graven moet het niet gelijk instorten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

eline1234

Haha, we moeten ons niet overal mee willen bemoeien blijkbaar, ze hebben zelf al besloten dat ze deels moeten verhuizen en nu zitten ze ook op twee andere plekken in de tuin. Overigens: de plek waar ze oorspronkelijk zaten was behoorlijk dicht begroeid  :rolleye:

Eline