gestreept kattenstaarthaantje > ja

Gestart door gbeersma, augustus 30, 2018, 21:07:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

gbeersma

Ik neem aan dat dit het gestreept kattenstaarthaantje is, maar wil graag weten of er look-a-likes zijn.



Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/161939929
Gestreept kattenstaarthaantje - Galerucella calmariensis gezien op 2018-08-30 Zwolle - Vreugderijkerwaard
Foto's:






bij voorbaat dank,
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Arp

#1
Dit is calmariensis, no problem.

In principe zijn al die krengen "lookalikes" - of kunnen het zijn, afhankelijk van de individuele tekening, die dus erg variabel is.

Je hebt de onderkant er nu bij gedaan vanwege onze vorige discussie erover:
Citaat van: Arp op juli 26, 2018, 18:07:09 PM
Laatste twee abdomensegmenten roodbruin voor pusilla en voor calmariensis alleen het laatste.
Daar is pusilla vooral aangehaald omdat het de andere soort van Kattenstaart is.

Die twee zijn vooral lookalikes als je een calmariensis voor je hebt die veel minder zwart heeft - dan wordt het oppassen met die twee (als je vanwege de Kattenstaart die twee al "in beeld" hebt). Hier een mooi overzicht van de variatie binnen deze soort.

Zonder waardplant wordt het onoverzichtelijker: nymphaeae heeft kleurvormen die veel op deze lijken (maar die heeft een kale band midden over het halsschild), lineola kan zo gestreept zijn maar is langwerpiger en heeft de dekschilden minder breed vlak uitgetrokken (vooral achteraan) en de vorm met strepen op de dekschilden heeft vaak een helemaal zwarte kop en meer donker op de poten, tenella kan een dergelijke tekening hebben maar is juist weer wat korter/breder (en minder uitgetrokken dekschildranden) ...

Alle die soorten zijn variabel van tekening en hebben allemaal verschillende individuele kleurvormen die dan weer op een "standaard" exemplaar van soort A kunnen lijken, dan weer op soort B ... je moet dus heel goed naar de habitus/morfologie kijken, bestippeling, uitrandingen, vormen etc, ... allemaal redelijk subtiele verschillen en vaak lastig te beoordelen van foto ... koppijndossier (vind ik).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gbeersma

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Hoewel het betreffende gebied vol staat met kattenstaart is het moeilijk te beoordelen of zo'n volwassen kever die plant ook als waardplant heeft, zeker als het betreffende exemplaar op een grasspriet zit. Maar dat de kans groot is was wel duidelijk. Ik sjouw de laatste tijd vaak in de Vreugderijkerwaard rond, dus ik zal vast nog wel eens met dit soort vragen aankomen. Zonder overigens de bedoeling te hebben om je daar hoofdpijn mee te bezorgen  :blink:.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Arp

Het zou dan vooral interessant zijn om van die wat meer effen lichte exemplaren eens ondersteboven te gooien - daar zit het verwarringspotentieel met pusilla en het zou dus goed zijn om te weten of die er ook zit.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gbeersma

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?