Giftige spinnen

Gestart door Iolaire, februari 26, 2008, 09:42:19 AM

Vorige topic - Volgende topic

Iolaire

Geacht spinnenforum,

Ik loop al een tijdje met de volgende vraag: zijn er onder de Nederlandse spinnen giftige soorten?

Ik heb nl ooit gehoord dat de trilspin ("badkamerspin") in feite één van de giftigste spinnen ter wereld is, maar dat het beestje dermate kleine kaken heeft dat ie er nooit mee door de huid kan komen.

Klopt dit verhaal of is het een broodje aap?

Alvast veel dank voor een reactie.
Met vriendelijke groeten,

Willem Boomkens

grunsven

Alle spinnen zijn giftig, ook alle Nederlandse soorten. Maar het is natuurlijk de vraag of je er zelf last van zou hebben. Geen enkele soort in Nederland is gevaarlijk, maar een paar soorten kunnen wel pijnlijk bijten. Met name de waterspin kan pijnlijk bijten, maar persoonlijk zou ik ook met oeverspinnen en mijnspinnen wel voorzichtig zijn.

Dat tril/hooiwagenspinnen gevaarlijk zij is volgens mij een urban legend. Je hoort het regelmatig maar ik heb er nooit iets over kunnen vinden.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Iolaire

Bedankt voor je reactie Roy.

Alle spinnen zijn giftig omdat ze hun prooi moeten vangen, verlammen en moeten kunnen leegzuigen? Is iets met enzymen toch?

En de gewone kruisspin: heeft die een pijnlijke beet? Of kun je 'm gewoon in den hand nemen?
Met vriendelijke groeten,

Willem Boomkens

Arp

#3
CiteerEn de gewone kruisspin: heeft die een pijnlijke beet? Of kun je 'm gewoon in den hand nemen?
Ben geen spinnenkenner, maar omdat im met pissebedden bezig ben lees ik regelmatig dat de op (het harde pantser van) pissebedden gespecialiseerde Dysdera crocata en aanverwanten één van de zeer weinige spinnen is die door onze huid heen komt. Op deze foto van Floris Grotenhuis zie je mooi watvoor gereedschap daarvoor nodig is.

Anderzijds zal één en ander ook afhankelijk zijn van de mens in kwestie. Op een entomologie.de vertelde een meisje eens dat een relatief klein lieveheersbeestje haar tot bloedens toe gebeten had. Bij mij zorgen zelfs hongerige larven/kevers van de grootste inheemse soort (Oogvlek) hooguit voor een 'schattig' kriebelend geknabbel aan m'n huid. Ik zou zelf geen seconde twijfelen om een kruisspin op de hand te nemen (om buiten te zetten ofzo), maar héééél misschien dat ze een peutertje wel kunnen bijten? Maar daar moet beter een kruisspinnencrack maar wat over zeggen.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

grunsven

Ze injecteren een gif om de prooi te verlammen maar injecteren ook enzymen om de prooi te verteren, hierdoor wordt het vloeibaar. Ze hebben geen kaken en kunnen een prooi dus alleen leegzuigen. Kruisspinnen kunnen niet door je huid komen en de hoeveelheid gif is ook heel klein dus daar kan niks mee gebeuren.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Macrospider

#5
Giftigheid is een moeilijk begrip. Vaak uitgedrukt in LD50. uitleg
Bij spinnen is het gif aangepast om hun prooien te doden en dat zijn vooral insecten en spinachtigen. LD50 die gemeten werd op ratten en muizen geeft dan een goed beeld over hoe giftig ze zouden zijn voor mensen, maar daarom nog geen juist beeld. LD50 gemeten van trilspingif op andere spinnen als proefdier toonde wel degelijk een enorme giftigheid aan. Wat dus stelt dat trilspinnen enorm giftig zijn voor hun voornaamste prooien (andere spinnen), maar ze zijn helemaal onschadelijk voor de mens. Daar speelt ook het bijtvermogen en de hoeveelheid gif een belangrijke rol in. Een urban legend is het dus niet. :grin:

Kruisspinnen zullen uit zichzelf niet door onze huid bijten, maar als je ze knelt tussen kledij zullen ze zonder moeite bijten. Sommige bijten reeds als ze in een gesloten vuist worden gehouden.
Testje: neem een kruisspin vast aan het achterlijf met de rechterhand. Spreid duim en wijsvinger van linkerhand en plaats de cheliceren (van de spin die je vasthoudt) tegen de huidplooi tussen die twee vingers.
Resultaat: Je zult nooit meer zeggen dat een kruisspin niet door de menselijke huid kan.  :D  
Filip De Block

Verantwoordelijke Werkgroep Inheemse Spinnen (WIS) & projectcoördinator van Spinnen In Terraria vzw

Iolaire

Roy, Arp en Filip,

Bedankt voor jullie reacties en de berg informatie die jullie me hebben verstrekt.
Zo heb ik vandaag heel veel bijgeleerd. Erg interessant!

Filip, dat testje met de kruisspin laat ik aan anderen over. Ik geloof je op je woord!

Met vriendelijke groeten,

Willem Boomkens

spinnenvrouw

Het meeste is al gezegd, maar toch een paar aanvullingen:
Zelfs dwergspinnen kunnen door mensenhuid bijten, een soort die massaal voorkwam in een waterzuivering gaf daar overlast. Zelf ben ik in elk geval gebeten door Araneus diadematus, Metellina, en Atypus. Daar heb ik hooguit het prikje van gevoeld.  
Van de europese soorten is Latrodectus mactans (een mediterrane soort, verwant aan de Zwarte Weduwe)  de gevaarlijkste, maar zelden dodelijk. De beet veroorzaakt urenlange pijnlijke krampen, maar er is een goed tegengif.  Ook de Spoorspin Cheiracanthium punctorium (niet in NL, wel in Midden-Europa) en de Waterspin Argyroneta aquatica (wel in NL, 's zomers onder water, in de winter op de oever) zijn volgens Foelix (informatief boek) vervelend, maar niet erger dan een wespensteek.
Jacomijn Prinsen

Macrospider

CiteerVan de europese soorten is Latrodectus mactans (een mediterrane soort, verwant aan de Zwarte Weduwe)


Lactrodectus mactans is niet mediterraan, dat is de gevaarlijkste zwarte weduwe de Amerikaanse zwarte weduwe.  Spinnenvrouw ik denk dat die Europese verwante soort tochwel Latrodectus tredecimguttatus is. <_<  
Filip De Block

Verantwoordelijke Werkgroep Inheemse Spinnen (WIS) & projectcoördinator van Spinnen In Terraria vzw

spinnenvrouw

Oeps! Die mactans was een slordigheidje. Dank voor de correctie.

Overigens komt er af en toe een amerikaanse Latrodectus in Nederland terecht als verstekeling in een geimporteerde oude auto.
Jacomijn Prinsen

Iolaire

Jacomijn, bedankt voor deze aanvulling(en). ;)  
Met vriendelijke groeten,

Willem Boomkens