Hoofdmenu

Mentha x piperita?

Gestart door Sipke Gonggrijp, augustus 19, 2018, 14:49:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

Sipke Gonggrijp

Ik zou graag willen weten of dit daadwerkelijk Mentha x piperita is?
Met de sleutel op het forum kom ik er toch niet uit omdat de plant (licht) behaard is maar de kelkbasis wel kaal. Tegenstrijdigheden dus!
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/161479562
Pepermunt - Mentha x piperita (M. aquatica x spicata) gezien op 2018-08-18 Heerhugowaard - Westdijk e.o.
Foto's:
Toelichting:
Opvallend, de bladeren zijn kort behaard. Bladvoet hartvormig. Gehele plant met gele klierpuntjes, vooral op de kelk. Plant zonder vertakte haren. Kelkbasis kaal. Meeldraden niet uit de bloem stekend.
bij voorbaat dank Sipke Gonggrijp

Cygnus

#1
De bladen zouden voor deze kruising lang gesteeld moeten zijn, dat kan ik op de foto's niet goed zien. Ook de vorm van het blad zou meer lancetvormig moeten zijn en het gemeten blad is volgens mij ook wat aan de kleine kant. Er wordt natuurlijk al eeuwen aangeklooid met de Mentha-soorten, dus het is niet uit te sluiten dat er allerlei tussenvormen voorkomen. Wat wel klopt volgens een willekeurige beschrijving van deze kruising is "The underside has fine hair on the ribs and is densely gland dotted" (zie http://www.friendsofthewildflowergarden.org/pages/plants/peppermint.html). In deze bron staat dat de meeldraden buiten de bloem uitsteken, in de meeste andere bronnen staat weer dat deze niet uitsteken.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Sipke Gonggrijp

De bladeren zijn ongeveer 5mm lang gesteeld. In principe goed voor deze kruising.