Hoofdmenu

Gewone bosmuis?

Gestart door subok, augustus 18, 2018, 18:20:17 PM

Vorige topic - Volgende topic

subok

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://vwghop.waarneming.nl/waarneming/view/161472553
onzeker Gewone Bosmuis - Apodemus sylvaticus gezien op 2018-08-18 Smeerling - Metbroekbosch
Foto's:
Toelichting:
Klem binnenshuis Gewicht 16gr. Er is een lichte geelhals zichtbaar. De bovenste muis op de 1ste foto is de Grote bosmuis (waarneming 18 augustus)
bij voorbaat dank Cor de Jong
Gr.
Cor
(Niet gehinderd door enige kennis)

Rob Koelman

Als ik de vierde foto (bij de waarneming dan; bij dit topic is de volgorde anders; gaat om de foto van de onderkant van de hals) zie dan is dit een grote bosmuis: geheel gesloten 'halsband'...
Met vriendelijke groet, Rob

subok

De bovenste twee muizen staan op 1 foto en de bovenste muis is met zekerheid een Grote bosmuis.
De onderkant hals van de tweede muis is inderdaad gesloten maar wat betreft lichaamsvorm, spitse kop, niet gelijk aan de Gr. bosmuis.
Misschien is dat niet alleszeggend?
Gr.
Cor
(Niet gehinderd door enige kennis)

Rob Koelman

Citaat van: subok op augustus 18, 2018, 19:26:37 PMDe onderkant hals van de tweede muis is inderdaad gesloten maar wat betreft lichaamsvorm, spitse kop, niet gelijk aan de Gr. bosmuis. Misschien is dat niet alleszeggend?

Inderdaad. Vermoedelijk een subadult exemplaar. Een bosmuis met gesloten halsband is altijd 100% zeker een grote bosmuis. Lastige groep betreft grote bosmuizen met een slechts deels gesloten halsband (lees: driehoekige vlekjes).
Met vriendelijke groet, Rob

Douwe van der Ploeg

#4
Dat ben ik niet helemaal met je eens, Rob.. Heb genoeg grote en gewone bosmuizen in handen gehad, en ook dieren mét gesloten halsband die toch op alle andere kenmerken (relatieve staartlengte, achterpootlengte, jizz/kopvorm/oren/demarcatielijn..) gewone bosmuis leken, ook adulte (of iig: sexueel actieve) exemplaren. Zo stellig zeggen dat het 100% hard is zou ik zeker niet aandurven. Thijs Bosch heeft geloof ik nog altijd enkele op alcohol die ooit eens op DNA onderzocht moeten worden..

NB: Dat in het algemeen, ik zeg niks over het dier op de foto's.
Douwe van der Ploeg

Rob Koelman

Citaat van: Douwe van der Ploeg op augustus 18, 2018, 21:28:42 PMHeb genoeg grote en gewone bosmuizen in handen gehad, en ook dieren mét gesloten halsband die toch op alle andere kenmerken (relatieve staartlengte, achterpootlengte, jizz/kopvorm/oren/demarcatielijn..) gewone bosmuis leken, ook adulte (of iig: sexueel actieve) exemplaren.

Ik blijf er bij dat een gesloten halsband altijd 100% zeker een grote bosmuis is. Ken geen literatuur die dat tegenspreekt.  B)
Met vriendelijke groet, Rob