Is determinatie juist?

Gestart door wim veldhuis, augustus 04, 2018, 19:13:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

wim veldhuis

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/160913854
onzeker Grote bloedbij - Sphecodes albilabris gezien op 2018-08-04 Delft - Tanthof
Foto's:








bij voorbaat dank Wim Veldhuis

wilde

#1
Het is wel een man bloedbij, maar geen albilabris. Die heeft meestal bijna geen zwart op het achterlijf.
Misschien is het een uitzondering op de regel, maar dan moet je een tabel voor mannetjes bloedbij er op kunnen toepassen.
Welke het is zal moeilijk worden vanaf foto zonder afmeting. Met een zekere afmeting kom je ook ver, want albilabris is veruit de grootste soort hier met ongeveer 15 mm lichaamslengte.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wim veldhuis

Dank voor je reactie. Ik pas de soort aan.
Groetjes,
Wim

wilde

Ik heb mijn foto's van S. albilabris nog eens nagezien en er zijn er met bijna uitsluitend rood, maar ook enkele met meer zwarting, aan het begin en het eind van het achterlijf. In de tabel gaat het eigenlijk alleen om de grootte. Als de geschatte grootte ongeveer 15 mm was, is het een man S. albilabris. Die afmeting is net iets groter dan een honingbij als referentie.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wim veldhuis

Goede morgen Albert,
De bij zit op het hart van de Rudbeckia in mijn tuin. Ik heb dat hart opgemeten en dat is aan de basis nog geen twee centimeter. Als je dan zo de foto's ziet lijkt het toch wel op een Grote bloedbij. De determinatiehulp gaf dat ook aan met een zekerheidspercentage van 89%.
Toch maar weer aanpassen naar een Grote bloedbi  ;)j?
Groetjes,
Wim

wilde

De determinatiehulp is minder betrouwbaar dan onze ogen, zeker een afmeting kan daarmee niet worden vastgesteld. Als je bedoelt met 'nog geen 2 cm' dat de basis (foto 1) iets kleiner is dan 2 cm, dan past deze bij wel. Ik baseer mij ook op de zadelachtige zwarte vlekken op de laatste tergieten, die op de zijkanten nog wel rood hebben. Dan zal het een man S albilabris zijn.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

JohanvantBosch

Ik zie hier ook geen albilabris in.

De app mist ons vermogen om details en lichteffecten te beoordelen.
Alles boven de 90 % kun je als waardevolle suggestie beschouwen. Alles onder de 90% is hoogstens een voorzichtige suggestie om eens te bekijken. Althans... zo is t bij de libellen. Bij de bijen ligt dat percentage wellicht zelfs wat hoger?

wilde

De meeste mannen S. albilabris hebben een geheel rood achterlijf, maar sommige hebben wat zwarting.
Bijgaand een oude foto (2009) van mij van een man met wat zwarting. Vergelijk maar. Het zou mijns inziens kunnen, maar de afmeting is doorslaggevend.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me