Biodiversiteit in stedelijke gebieden

Gestart door E VnMrbk, augustus 01, 2018, 16:00:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

E VnMrbk

Hoi,
ik legde me als natuurliefhebber de laatste maanden er intensief op toe om te zien wat er zoal rondvliegt, fladdert en kruipt in 1 bepaald gebied. Alhoewel dieren zich kunnen verplaatsen, is volgens mij de behoefte toch groot om ook natuur-eilanden te hebben van rust waar de schuchtere varianten kunnen gedijen en andere soorten ook een basis hebben. Dit kan ik enkel opmaken uit de grote variëteit die ik aldaar in zo'n rust-zone kon opmerken. Ondertussen gaat de ontwikkeling van het gebied in questie alsmaar voort doch die rust-oase voor vliegende en land-dieren wordt ook alsmaar kleiner, terwijl er volgens mij zelfs landsoorten naar daar zullen moeten verhuizen om te kunnen overleven! Alhoewel de natuur een zekere resistentie in zich heeft en dit nu al ten toon spreidt in het zomerseizoen waarin homo sapiens ook plots met al zijn overlast (BBQ-resten/muziek) unbedingt in zo'n oases tijd moet kunnen doorbrengen, vrees ik dat ooit het spreekwoordelijke riet zal breken. Te meer, deze zone wordt amper erkend en beschermd ! Meer nog, er wordt in direkte nabijheid met veel poeha een park-alternatief aangelegd voor homo sapiens, terwijl ik niet weet hoe het met de rustzone zelf zal vergaan. Als er hierdoor nog meer volk beslag legt op wat nu voor rustzone moet doorgaan dan zie ik het somber in. 
Ik ben benieuwd hoe het dit gebied in het algemeen zal vergaan: ikzelf heb de trek naar het zuiden bij wijze van spreken reeds aangevat doch ik hoop bij toekomstige bezoeken nog iets aan te treffen van de biodiversiteit/rust die er heerste toen ik permanent dit Eiland bewoonde. 
Groeten,
Erik
PS zie https://observations.be/gebied/info/29292 voor méér info!

E VnMrbk

#1
Citaat van: E VnMrbk op augustus 01, 2018, 16:00:06 PM
...Meer nog, er wordt in direkte nabijheid met veel poeha een park-alternatief aangelegd voor homo sapiens, terwijl ik niet weet hoe het met de rustzone zelf zal vergaan. Als er hierdoor nog meer volk beslag legt op wat nu voor rustzone moet doorgaan dan zie ik het somber in. 
Ik ben benieuwd hoe het dit gebied in het algemeen zal vergaan:...

De komende maanden/jaren valt dit gebied ten prooi aan de bouw van het Ecologische Droogdokkenpark (= een groen schaamlapje) en het Oosterweelknooppunt (de uitlaat van een halve ring dankzij de overkappingen); zo te zien staat er fauna en flora langs alle kanten nog heel wat inmenging te wachten door uitbreiding Royerssluis en bijgevoegd sfeerbeeld van het Droogdokkenpark.

Zie https://www.antwerpenmorgen.be/projecten/droogdokkeneiland/over en https://www.overdering.be/projecten/oosterweelknoop/ voor meer info.