Weinig details helaas.... => ♂ Andrena spec.

Gestart door Josee, juli 21, 2018, 13:17:33 PM

Vorige topic - Volgende topic

Josee

Omdat er aardig wat te zien is van vleugeladering ben ik gaan sleutelen maar ik loop vast.... graag wat hulp of vaststelling dat determinatie gewoon niet gaat lukken

Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/160276134
Bij onbekend - Apidae s.l., Anthophila (Apoidea) indet. gezien op 2018-07-14 Hoek van Holland - Station Hoek van Holland Strand e.o.
Foto's:


bij voorbaat dank
°¨¨°º~.gevleugelde groet.~º°¨¨°

josée van oers

Josee

Nu ik een betere uitsnede heb gemaakt, komt er bij 'Controleer determinatie' Grijze zandbij - Andrena vaga (ws 52%) uit. Grootte 10 mm klopt wel en ik zie een wit snorretje. Een ♂ dus  :lol:
°¨¨°º~.gevleugelde groet.~º°¨¨°

josée van oers

wilde

In de tweede helft juli zijn er geen grijze zandbijen meer actief, zeker geen mannetjes. Ze hebben alleen een voorjaarsgeneratie. Wat het wél is weet ik niet, maar misschien een zeer oud mannetje A. nitida die tot half juli kan vliegen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Josee

Oo oo daar houdt de controle dus nog geen rekening mee, of de datum wordt niet meegewogen... én ik vergeet meestal te letten op de vliegperiode  :-[ jammer ik dacht er al uit te zijn. A. barbilabris wellicht ook nog een kandidaat?

Hmm.. ik aanvaard dat het Andrena spec. zal blijven. Dank voor jouw geduld met deze trage leerling.

Kan je de warmte een beetje aan? Wellicht doet je woonplaats haar naam eer aan :) Alle goeds
°¨¨°º~.gevleugelde groet.~º°¨¨°

josée van oers

wilde

Andrena barbilabris is te zien tot uiterlijk half juli, maar dat zijn dan de vrouwtjes. Mannetjes leven in het algemeen niet zo lang en na half juni zijn die denk ik niet meer te zien.
In Koudekerke is het net zo warm als elders. Ik was vroeger een liefhebber van warmte. Dan werd ik heel actief. Helaas is dat nu anders.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Josee

Tja ook nog wisselend gedrag bij ♂ en ♀, het is gewoon complexe materie  :rolleye:

Echt heel jammer dat je actief-zijn veranderd is  :-\ Wens je toe dat je je snel weer wat krachtiger zult voelen!

Er wordt vrijdag enige regen verwacht. Ik hoop dat het rond 21:30 uur bij tijd en wijle helder zal zijn, want een mooie maansverduistering is het kijken wel waard.
°¨¨°º~.gevleugelde groet.~º°¨¨°

josée van oers