Waarneming.nl naar Vlaanderen

Gestart door Martijn de Jong, februari 22, 2008, 00:53:54 AM

Vorige topic - Volgende topic

Martijn de Jong

Er worden hier regelmatig vragen gesteld over de uitbreidingsplannen van waarneming.nl naar het buitenland. Het antwoord is steeds: heb geduld, want we zijn er mee bezig.

Afgelopen juni is er contact gelegd met Natuurpunt, de "Natuurmonumenten/Vogelbescherming/SOVON/RAVON/FLORON/Landschap Noordholland /Vrijwillig Landschapsbeheer/Vogelwerkgroep Nijmegen" etc van Vlaanderen.  In tegenstelling tot de versplinterde nederlandse natuurbescherming is het in Vlaanderen wel gelukt om tot een sterke organisatie te komen. Natuurpunt heeft 65.000 leden, iets van 200 afdelingen, en telt veel natuurwaarnemers. Anders dan in Nederland worden de natuurreservaten mede door de afdelingen en door vrijwilligers beheerd. Een waarneming.nl-achtig systeem voorziet dan ook zeker in een behoefte.

Natuurpunt heeft gelukkig positief gereageerd op ons aanbod om een Vlaamse versie van waarneming.nl te maken. In de afgelopen maanden is er gesproken over de manier waarop we een dergelijke site het beste kunnen openen. Ondertussen zijn we zo ver dat  het zeker is dat waarneming.nl de grens oversteekt.

In de "Natuurflits" van afgelopen week is de samenwerking voor de eerste keer openbaar gemaakt:

Citeer
# Waarneming.nl steekt de grens over!

Ken je waarneming.nl? Op deze uitgebreide Nederlandse website kan je online waarnemingen toevoegen én raadplegen, van vogels en paddenstoelen over planten en vlinders tot zoogdieren, amfibieën en vissen. Een bijzonder handig systeem om (eindelijk) een elektronisch notaboek van je waarnemingen aan te leggen. De Stichting Natuurinformatie plant een uitbreiding naar Vlaanderen. Hiervoor kwamen ze te rade bij Natuurpunt Studie. Wij zullen deze ontwikkeling ondersteunen omdat er tot nu toe nog geen eenvormig invoersysteem voor losse waarnemingen bestaat op Vlaamse schaal en dit systeem door veel vrijwilligers wordt gevraagd. In Nederland kent deze site alvast een groot succes.

De principes zijn: een website waar puntwaarnemingen op kaart of satellietbeeld kunnen worden ingevoerd, waarnemingen blijven eigendom van de waarnemer en worden (na verificatie en mits akkoord van de waarnemer) ook doorgestuurd naar databanken van natuurverenigingen en INBO. Een netwerk van admins (dat nog moet worden samengesteld) kijkt de waarnemingen na en er zijn verschillende mogelijkheden voor het vervagen of op embargo zetten van waarnemingen van kwetsbare soorten. De Stichting Natuurinformatie is druk bezig met de ontwikkeling hiervan. Je kan alvast eens komen voorproeven op een demonstratie door de Stichting Natuurinformatie op de Vogeldag of een kijkje nemen op www.waarneming.nl. Binnenkort meer nieuws hierover!

Zie ook de aankondiging zoals verstuurd naar de afdelingen van Natuurpunt.

Op  de Belgische Vogeldag (komend weekend in Antwerpen) is waarneming.nl aanwezig om vragen te beantwoorden. Zie voor meer informatie het programma .
Martijn de Jong

marcel123

CiteerGezien onze partner het INBO enkel projectmatige gegevens verzamelt (ABV, BBV, watervogeltellingen, vlinderatlas, ...) en een universele faunabank niet haalbaar lijkt, blijft de nood van de waarnemers bestaan om hun losse waarnemingen op een overzichtelijke manier te kunnen opslaan.

Als we over populaire invoersites spreken, denken wellicht de meeste onder ons aan het neusje van de zalm: www.waarneming.nl. Dit is de Nederlandse invoersite van de Stichting Natuurinformatie waar de waarnemer puntgegevens kan invoeren door een klik op de kaart.

Uit een van bovenstaande links  geplukt.