Hoofdmenu

vogelenzang

Gestart door marcel123, februari 17, 2008, 13:43:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

Vogelzang
over functie, leerprocessen en aanverwante kwesties
zaterdag 29 maart 2008 in Trianon, Utrecht
Waarom zingen vogels? Welke betekenis heeft vogeltaal? We denken al gauw aan de rol die zang speelt in de broedperiode, zowel bij het aantrekken van een partner als bij het weren van concurrenten uit het eigen territorium. Ook geeft soortspecifiek vogelgeluid vaak taxonomische handvatten voor het onderscheiden van soorten. Maar wat gebeurt er als twee (onder)soorten met elkaars zang worden geconfronteerd? En als zang zo belangrijk is, hoe verkrijgen jonge vogels eigenlijk hun zang? Om op dit soort vragen antwoord te geven organiseert de NOU op 29 maart 2008 een studiedag met als thema "Vogelzang: over functie, leerprocessen en aanverwante kwesties". Wij zijn dit keer te gast bij Trianon, Oudegracht 252, 3511 NV Utrecht. We hopen dat we veel geïnteresseerden op deze dag mogen begroeten.
10:30-11:00 Ontvangst en koffie
11:00 - 11:10 Welkom
Joost Tinbergen (Voorzitter NOU)
11:10 – 12:00 Algemene ledenvergadering (zie agenda)
12:00 – 12:40 Variatie in geluiden bij kruisbekken: waar komt het vandaan, en waar gaat het naartoe?
Pim Edelaar (Universiteit Uppsala, Zweden)
12:40 – 13:20 Lunch (lunch zelf meebrengen, evt. kopen in de kantine)
13:20 – 14:00 Akoestische variatie in een neotropische zangvogel
Wouter Halfwerk (Universiteit Leiden)
14:00 – 14:40 The function and secret information content of bird song
Carlos Botero (Universiteit Cornell, Amerika/RuG Groningen)
14:40 – 15:20 Elk mannetje zingt zoals hij gebekt is - maar luistert elk vrouwtje zoals ze gekweekt is?
Katharina Riebel (Universiteit Leiden)
15:20 – 15:50 Thee/koffie


Route zalencentrum Trianon, Oudegracht 252, 3511 NV Utrecht.
Te voet (± 10 min.): Verlaat Utrecht CS via Uitgang Zuid. Via de Moreelselaan de Catharijnebaan oversteken, lopen door de Mariaplaats. Dan rechtsaf de Springweg in, daarna links de Haverstraat in. Na het oversteken van de Hamburgerbrug, rechts de Oudegracht in en doorlopen tot Trianon.
Per bus: Lijn 2 of 22, halte Catharijneconvent. In noordrichting de Lange Nieuwstraat inlopen, bij de Dorstige Hartsteeg links. Afslaan de Oudegracht in en doorlopen tot Trianon.
Voor autoroutebeschrijving en parkeergelegenheid zie: www.zalencentrumtrianon.nl.


marcel123

Op zaterdag 8 maart 2008 is onze eerstvolgende bijeenkomst te Putten

Hierop komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Magnus Robb Eind maart wordt 'Petrels night and day' gepubliceerd, inclusief twee CD's met opnames van alle in de WP broedende stormvogels. Het boek is geschreven door Magnus Robb, geïllustreerd door Killian Mullarney en bevat ook opnames en foto's van CNR-lid Arnoud van den Berg. Magnus zal een verscheidenheid aan opnames laten horen en vertellen over zijn avonturen tijdens het maken ervan. Wie vragen heeft over de technische aspecten heeft alle gelegenheid om ze te stellen. Verder laat Magnus waarschijnlijk ook wat andere, recente opnames horen, bijvoorbeeld van zijn reis naar Noordoost Spanje in februari 2008.
Lia en Henk Harskamp vertonen een film van ongeveer 30 minuten.
We zijn twee jaar achtereen naar het Noordoosten van Griekenland geweest om daar te filmen en fotograferen. Vanuit Thessaloniki bezochten wij in april / mei 2007 eerst het Kerkinimeer. Het ligt dicht bij de Bulgaarse grens en is ontstaan door afdamming van de rivier de Strymon. Het is zeer visrijk, dus veel reigerachtigen, pelikanen en aalscholvers komen er hun buik vol eten. Ook veel kikkers en grote karekieten. Daarvandaan zijn we naar het oosten gereden en bezochten de Nestos delta en de lagunen in de omgeving van Porto Lagos. Tot slot hebben we Dadia Forest bezocht, waarna wij op de terugreis in het gebied ten zuiden van Thessaloniki (Halkidiki) nog wat dagen hebben doorgebracht.
Geluiden van leden. Natuurlijk kunt u ook nu weer uw zelf opgenomen geluiden laten horen, CD- en MD-speler zijn aanwezig.
Inleveren Natuurgeluid. Tevens is er de gelegenheid om uw natuurgeluiden voor de te maken Vogels van de Rodelijst CD in te leveren bij Jos Korenromp.
Ruilbeurs. Ook nu weer is er gelegenheid om onderling Cd's te ruilen, dus neem wat eigen werk mee.
U bent van harte welkom op deze bijeenkomst.

Voor niet-leden, s.v.p. even contact opnemen met de voorzitter.  

Overigens is er op 29 maart een studiedag over vogelzang door de NOU, klik hier.