klein bijtje

Gestart door zakdrager, juni 28, 2018, 06:16:36 AM

Vorige topic - Volgende topic

zakdrager

Dit kleine, donkere bijtje (ben vergeten de maat te nemen maar ca 6 of 7 mm schat ik) is van 25 juni en vloog mijn werkkamer te Malden binnen.
De laatste foto heb ik sterk opgelicht om de vleugeladering op de donkere vleugels zichtbaar te maken.

Groet, Henk

wilde

#1
Ik dacht het eerst aan een dwergzandbij-soort, maar die hebben duidelijk witte fovea, een donker pterostigma in de vleugel en minder strakke tergietbandering. Ik zie hier helemaal geen fovea, maar als het een Lasioglossum is, zou tergiet 5 een groefje moeten hebben bij dit beest, maar niet te zien. Er is geen scopa te zien aan de achterpoot, maar ik zie slechts 6 achterlijfsegmenten. De kop, vooral lateraal gezien, lijkt niet op een Lasioglossum.
De kaken zijn 3-tandig en dan is het geen Andrena en ook geen Lasioglossum. Dan kom je uit bij bijv. Chelostoma, maar ik zie geen buikscopa en het lijkt me geen man. Dan moeten er voor Chelostoma ook slechts 2 cubitaalcellen zijn. Na lang kijken denk ik die te zien, maar het is onduidelijk.
Misschien heeft een ander een betere beoordeling. Wacht even af.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Flor Rhebergen

Stelis breviuscula, denk ik.
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

wilde

Stelis breviuscula zou zo maar kunnen, maar die is veel kleiner dan de genoemde 6 of 7 mm: 4-4,5 mm.
Voor een Stelis pleit het ontbreken van een scopa bij een vrouwtje.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Flor Rhebergen

Steven Falk geeft als voorvleugellengte inderdaad 4-4.5 mm, maar de gehele lichaamslengte zal rond de 6-7 mm liggen. Ik dacht aan breviusculum vanwege de wittige bandjes aan de tergietachterranden, terwijl de tergietachterranden zelf niet bruinig/doorschijnend zijn zoals bij Stelis punctulatissima. Die is overigens ook een stukje groter dan de genoemde 6-7 mm.
Groet,
Flor Rhebergen

https://twitter.com/FRhebergen

wilde

#5
Ja, ik heb mij voor de zoveelste keer vergist met lichaamslengte en voorvleugellengte. Die laatste lengte is voor mij erg verwarrend, omdat bijna alle tabellen uitgaan van lichaamslengte. Ik vind dat een misser van het boek van Falk. De lichaamslengte is idd. 6-7 mm, maar ik ken die bij niet goed. Ik heb zeer veel Heriades truncorum (>50 stuks) op mijn erf en daar zitten er waarschijnlijk tussen, maar ze lijken er op. Ik zal proberen er eentje te determineren en opmeten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

zakdrager

Kan vanavond uitvoeriger kijken naar jullie reacties maar ik bedacht me dat ik hem opgeprikt heb. Heb de lichaamslengte even nagemeten: ca 6,5 mm.

Groet, Henk

zakdrager

Dank allemaal voor jullie uitvoerige reacties. Conclusie is dat het Gewone tubebij - Stelis breviuscula is, toch?

Groet, Henk

wilde

Ja, vrouw Stelis breviuscula.
Heeft lange kop en bovenkant propodeum zou glanzend moeten zijn.
Ik heb vanmiddag een mannetje van die soort in mijn tuin gevangen, zie het item van vandaag hier. Ik zal in het weekend kijken of ik een vrouwtje kan vinden. Ik vermoed dat er vrij veel zijn, want ik heb zeer veel Heriades truncorum in bijenhotels.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

zakdrager

Bovenkant propodeum is glanzend (al geldt dat voor grote delen van het borststuk).
Kop is inderdaad langer dan breed.

Groet, Henk