Lynx over; Nieuw territorium gezocht

Gestart door Freek Verkerk, februari 06, 2008, 18:44:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

wimtegels

Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

logico

Citeerwaar gemaakt??
North Maine Woods.. Niet door mij dus.

Google rules.
Met vriendelijke groet,
Patrick

Freek Verkerk

Lynx terug in Italiaanse alpen

Hi, ik weet niet of het om dezelfde Lynx gaat als degene die in het Zwitserse nationale park is gevangen en van een zender voorzien, maar ik denk het wel. Kennelijk heeft het dier de grens overgestoken en is nu in Italië.

Geinig die zenders met GPS. !!!
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Benieuwd naar het vervolg.

Leefden er eigenlijk helemaal geen lynxen in Italie?
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Freek Verkerk

#94
Het vervolg

Je kunt het ook zelf lezen, maar de jonge gevangen en weer vrijgelaten Lynx in Noord-oost Italie heeft een rekord gevestigd. Op zoek naar een eigen territorium is hij nu hemelsbreed 200 km verwijderd van zijn geboorteplaats.

Voor ons betekent dit dat lynxen geboren in de Eifel of de Ardennen Nederland makkelijk kunnen bereiken. Ter vergelijking; de afstand Luxemburg - Maastricht is 188 KM.

De Lynx leeft nog steeds, de volgapparatuur werkt, dus we kunnen er nog meer van horen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Ik verwacht dat de meeste meldingen van lynxen in Limburg om dergelijke zwervende jongen gaat. Als het inderdaad zo is dat de wijfjes veel minder ver zwerven kan het lang duren voordat een lynx in Limburg geboren wordt
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Freek Verkerk

#96
De jagers blijven klagen

Laut dem Bundesamt für Umwelt (Bafu) tummeln sich derzeit rund 15 Luchse in der Zentralschweiz. Doch die Luft für die geschützten Wildkatzen könnte schon bald dünn werden. «Sollte sich der Luchs zu stark vermehren, muss uns die Jagd auf den Luchs erlaubt werden», fordert Hans Zemp, Präsident Revier Jagd Luzern. Das Problem: Die Jäger sehen im Luchs eine grosse Konkurrenz, wie Ruedi Christen vom Jägerverein Nidwalden erklärt: «Jährlich sollen wir 250 Rehe schies­sen, doch im Moment erlegen alleine die Luchse 150 Stück.» Damit sei für die Nidwaldner Jäger das oberste Limit erreicht. «Ausserdem ist problematisch, dass der Luchs im Gegensatz zu anderen Raubtieren nicht nur die schwachen und kranken Tiere reisst, sondern auch gesunde», so Christen weiter.

Ob und wann der Wildkatzenbestand reguliert werden darf, bestimmt der Bund. Laut Thomas Briner vom Bafu ist eine generelle Abschussbewilligung im Moment kaum realistisch – eine direkte Gefahr gehe vom Luchs zurzeit nicht aus: «Ausserdem ist der Wildbestand in den letzten 50 Jahren stetig gestiegen.»

Als die jagers druk blijven zetten moet er misschien wel weer een Lynx weggehaald worden. Dat zal de komende jaren wel door blijven gaan omdat de Lynx steeds verder europa intrekt en jagers gewoon rekenen en zeggen; betalen we daar al het geld voor.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Ik weet niet precies hoe het in Zwitserland werkt. Maar als de jagers flinke pachten moeten betalen dan willen ze ook oogsten. Voor een jager die wil oogsten is een lynx in zijn jacht hetzelfde als een wild zwijn voor een boer in een maisakker of aardappelenveld.

Ik hoorde pas nog een paar lynxen denken:
Als die jagers niet stoppen met onze reeen af te schieten moeten wij misschien de jacht op jagers heropenen :lol:  
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

evertdirks

#98
Citeer
Als die jagers niet stoppen met onze reeen af te schieten moeten wij misschien de jacht op jagers heropenen :lol:
:lol: Dit is wel een erg lynxse reactie :lol:
B) Evert
Evert

Leer eerst het "gewone" herkennen, dat komt het bijzondere vanzelf.

g.j. keizer

#99
CiteerMaar als de jagers flinke pachten moeten betalen dan willen ze ook oogsten. Voor een jager die wil oogsten is een lynx in zijn jacht hetzelfde als een wild zwijn voor een boer in een maisakker of aardappelenveld.
Wim,
Zo denken de pachtrevierjagers (en de boeren) in de Eifel er ook over : afschieten en daarbij in verband met de torenhoge boetes niet betrapt worden, is het devies.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

g.j. keizer

#100
In een tv-documentaire over Bialowieza kwam onder meer Schmitz, de coördinator van het lynx-project aan het woord. Hij gaf aan, dat de daar aanwezige populatie (door inteelt) wordt bedreigd (stagneert), sinds alle beschikbare territoria binnen het oerbos door volwassen dieren zijn bezet, volwassen dieren nauwelijks bij elkaar "over de vloer komen" en er voor de weinige jongen, die nu nog worden geboren, vanwege de geïsoleerde ligging van het omvangrijke bosgebied geen migratiemogelijkheden naar elders bestaan, waardoor de genenpool niet meer wordt ververst. Bovendien zouden de lynxen van gesloten (oer)bossen ander gedrag vertonen dan de dieren, die het open landschap met verspreid liggende, niet (aaneen)gesloten bosgebieden van Wit-Rusland en de Baltische staten bewonen. De Bialowieza-lynx jaagt op zijn niet met soortgenoten gedeelde territorium vanuit een schuilplaats of hinderlaag over korte afstand op een prooidier, meestal een ree. De lynxen van meer open en afwisselender biotopen jagen (zwervend) ook op andere prooidieren, waarbij ze dagelijks grote afstanden afleggen en vaker in contact met niet-verwante soortgenoten komen, waarbij het regelmatig tot een paring komt (bron : ZDF-info).
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

wimtegels

CiteerIn een tv-documentaire over Bialowieza kwam onder meer Schmitz, de coördinator van het lynx-project aan het woord. Hij gaf aan, dat de daar aanwezige populatie (door inteelt) wordt bedreigd (stagneert), sinds alle beschikbare territoria binnen het oerbos door volwassen dieren zijn bezet, volwassen dieren nauwelijks bij elkaar "over de vloer komen" en er voor de weinige jongen, die nu nog worden geboren, vanwege de geïsoleerde ligging van het omvangrijke bosgebied geen migratiemogelijkheden naar elders bestaan, waardoor de genenpool niet meer wordt ververst. Bovendien zouden de lynxen van gesloten (oer)bossen ander gedrag vertonen dan de dieren, die het open landschap met verspreid liggende, niet (aaneen)gesloten bosgebieden van Wit-Rusland en de Baltische staten bewonen. De Bialowieza-lynx jaagt op zijn niet met soortgenoten gedeelde territorium vanuit een schuilplaats of hinderlaag over korte afstand op een prooidier, meestal een ree. De lynxen van meer open en afwisselender biotopen jagen (zwervend) ook op andere prooidieren, waarbij ze dagelijks grote afstanden afleggen en vaker in contact met niet-verwante soortgenoten komen, waarbij het regelmatig tot een paring komt (bron : ZDF-info).
Toevallig ken k het gebied van Bialowiesa redelijk goed. Van belang is een onderscheid te maken tussen het strikte reservaat en de gebieden er om heen.

Het strikte reservaat is omgeven door een groot hoog hek. Geen wonder dat daar inteelt optreedt. De soorten die er leven kunnen nauwelijks migreren.

Heel anders is het voor de individuen die buiten het strikte reservaat leven. Die kunnen wel migreren. En hebben dus ook mndr last van inteelt.

We hebben geen hekken nodig voor lynxen. We moeten juist van de hekkengedachte af.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

g.j. keizer

Citeer
CiteerSchmitz, de coördinator van het lynx-project ... Hij gaf aan, dat de daar aanwezige populatie (door inteelt) wordt bedreigd (stagneert) ... vanwege de geïsoleerde ligging van het omvangrijke bosgebied geen migratiemogelijkheden naar elders bestaan ... Bovendien zouden de lynxen van gesloten (oer)bossen ander gedrag vertonen dan de dieren, die het open landschap met ... bewonen.
Toevallig ken ik het gebied van Bialowieza redelijk goed. Van belang is een onderscheid te maken tussen het strikte reservaat en de gebieden er om heen. Het strikte reservaat is omgeven door een groot hoog hek. Geen wonder dat daar inteelt optreedt. De soorten die er leven kunnen nauwelijks migreren. Heel anders is het voor de individuen die buiten het strikte reservaat leven. Die kunnen wel migreren. En hebben dus ook minder last van inteelt.
Wim,
Ik neem aan, dat datzelfde minstens ook geldt voor de coördinator van het lynx-project en die geeft niet aan, dat de hekken een probleem vormen, maar dat :
- de in het gesloten oerbos levende lynxen predatiegedrag vertonen, dat afwijkt van dat van de lynxen, die het open landschap bewonen, wat ze ongeschikt maakt om naar deze gebieden te migreren, zelfs als ze daar al een territorium zouden kunnen verwerven en
- dat er op "zwerfafstand" van het oerbos geen geschikte bosgebieden voorkomen, waarin jonge dieren, die in het gesloten bossysteem zijn opgegroeid en daaraan aangepast jaaggedrag hebben ontwikkeld, zich kunnen vestigen.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

wimtegels

Het gesloten Oerbos is het omheinde gebied Gerrit.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

g.j. keizer

#104
CiteerHet gesloten Oerbos is het omheinde gebied.
Wim,
En de omheining vormt (volgens Schmidt) niet de barriere, die migratie van de Bialowieza-lynxen verhindert, maar het predatiegedrag, de specialisatie op één prooidier en het ontbreken van voor deze lynxen geschikte bossen op "zwerfafstand".
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

wimtegels

Dan is een subpopulatie van de lynx heel erg zwak aan het worden. Als deze deels instort kan hij weer aangevuld worden door andere lynxen met een ander gedrag. Worden de problemen van inteelt weer opgeheven.

Was dit principe in Nederland niet een van de belangrijke redenen voor het realiseren van de EHS. Door de menging van genetisch materiaal van geïsoleerde populaties problemen op te heffen cq. te voorkomen?
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

g.j. keizer

#106
CiteerDan is een subpopulatie van de lynx heel erg zwak aan het worden. Als deze deels instort kan hij weer aangevuld worden door andere lynxen met een ander gedrag. Worden de problemen van inteelt weer opgeheven.
Was dit principe in Nederland niet een van de belangrijke redenen voor het realiseren van de EHS. Door de menging van genetisch materiaal van geïsoleerde populaties problemen op te heffen cq. te voorkomen?
Wim,
Klopt, daarom pleit Schmidt ook voor de aanleg van corridors, die het oerbos (via het open landschap) met andere bosgebieden moeten verbinden, zodat migratie in twee richtingen en uitwisseling/vermenging van genen van beide populaties plaats kan vinden, waardoor het predatiegedrag mogelijk ook kan evolueren.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

wimtegels

Als je ziet hoe de lynxen in West Europa trekken, en je ziet de uitgestrektheid van Oost Polen, den ben ik heel benieuwd naar een overzicht van de knelpunten voor de lynx daar.

Heb je daar meer informatie over, of moet ik die in Bialowiesa op gaan vragen?
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

g.j. keizer

#108
CiteerAls je ziet hoe de lynxen in West Europa trekken, en je ziet de uitgestrektheid van Oost Polen, dan ben ik heel benieuwd naar een overzicht van de knelpunten voor de lynx daar.
Heb je daar meer informatie over, of moet ik die in Bialowieza op gaan vragen?
Voor zover ik dat tijdens het volgen van de documentaire na kon gaan, wordt in de analyse van Schmidt niet alleen het oerbos, maar ook de situatie in Oost-Polen, Wit-Rusland en de Baltische staten betrokken. Mogelijk is er een publicatie of een rapport over verschenen, dat bij het lynx-project op is te vragen.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

wimtegels

Ik zal eens op zoek gaan naar informatie. Maar nu eerst ff naar buiten!
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

wimtegels

Toch maar ff dan. Hier de link naar de lynx

http://www.catsg.org/catsgportal/project-o...ics/feb2006.pdf

Hier al wat informatie over het onderzoek. Is informatie uit 2006 en beschrijft hetgeen Gerrit aanhaalde. Ik zal nog op zoek gaan naar meer recente informatie.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels