Hoofdmenu

Welke soort muis

Gestart door Freehand, mei 20, 2018, 19:46:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freehand

Drie kleine muizen liepen gisteren zo het gazon op. Kon er gewoon bij blijven staan zonder dat ze weg liepen. Zijn dit nu bosmuizen of iets anders?


Rob Koelman

Dit zou ik inderdaad een nog erg jonge bosmuis noemen. grote of gewone is aan de hand van de foto's niet te zeggen. Zou mogelijk wel kunnen als de vindplaats bekend is. Waarneming dus graag ook nog even invoeren.

Hopelijk krijgen ze snel door dat ze bij gevaar weg moeten rennen, anders eindigen ze als kattenbrokjes...
Met vriendelijke groet, Rob

tekenaar

Rob, waarom geen huismuis?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Rob Koelman

#3
Citaat van: tekenaar op mei 21, 2018, 13:52:18 PMRob, waarom geen huismuis?

De muis heeft naar mijn mening een te grote kop en deze specifieke kleur bruin van de vacht past m.i. niet bij huismuis. Jonge huismuizen zijn meestal grijzig, adulte dieren veel bruiner.

Edit: ga nu toch twijfelen...  B)
Met vriendelijke groet, Rob

Douwe van der Ploeg

Wel die typische bosmuis-houding, en lijkt ook flinke achterpoten te hebben. Vrij groot oog, ook. Mijn gevoel zegt ook bosmuis.
Douwe van der Ploeg

Rob Koelman

@Freehand:

Het is afspraak om bij vragen op het forum met de eigen naam te ondertekenen, en niet alleen met een alias. Is het makkelijkst als je een zgn. 'handtekening' aanmaakt, dan verschijnt jouw naam altijd automatisch onder een bericht.

Ook graag de waarneming nog even invoeren.

Met vriendelijke groet, Rob

tekenaar

oog vrij klein, staart eenkleurig en dunner aan het einde dan aan de basis (bij bosmuis tweekleurig en aan het einde even dun als aan het begin), gene spoor van een lichtere buik. Donkere (niet witte) handjes en voetjes. Zonder jullie kommentaar zou ik hier zonder te twijfelen een wat zieke jonge huismuis van gemaakt hebben ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Rob Koelman

Citaat van: tekenaar op mei 25, 2018, 07:51:16 AMoog vrij klein, staart eenkleurig en dunner aan het einde dan aan de basis (bij bosmuis tweekleurig en aan het einde even dun als aan het begin), gene spoor van een lichtere buik. Donkere (niet witte) handjes en voetjes. Zonder jullie kommentaar zou ik hier zonder te twijfelen een wat zieke jonge huismuis van gemaakt hebben ...

Dat 'kenmerk' van die staartkleur  is al eens eerder voorbij gekomen en bleek toen niet zo betrouwbaar/duidelijk als het lijkt. Oog vind ik zelf beslist niet klein. Witte buik is vooral bij adulte dieren aanwezig, bij juveniele bosmuizen veel minder duidelijk. De pootkleur is moeiijk te beoordelen, maar m.i. zeker niet donker.

Qua jizz blijf ik bij bosmuis (juveniel).

Oftewel: er wordt door verschillende personen niet op dezelfde manier naar dit dier gekeken...  B)
Met vriendelijke groet, Rob