Deuterosminthurus bicinctus Heel veel

Gestart door thijsdegraaf, mei 12, 2018, 21:46:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

thijsdegraaf

Ik denk dat hij goed is.
Uit de Forsythia geschud voor het fotograferen van de Otiorhynchus. Op de computer zag ik pas de springstaartjes. Heb daarna nog een keer geschud. (met vervelingshuidje Issus en met een Entomobrya nivalis ) Mijn lens kan die kleintjes maar net behappen.
Als ik een klein takje uitschud, heb ik zeker honderd tegelijk. In de andere struiken zie ik ze niet. Zijn zulke aantallen normaal bij deze soort?
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/156478921
Deuterosminthurus bicinctus gezien op 2018-05-12 Bergen (NH)
Foto's:

bij voorbaat dank Thijs de Graaf


thijsdegraaf

Hoi Jan,
Bedankt ik had je site uiteraard bekeken. Ik begreep, dat ze ook een gele vorm hadden, maar dat die lastig te determineren zijn. Ik ging er van uit, dat het met mijn minimale foto's niet te doen zou zijn.
Ik snap nu waarom jij een loep gebruikt. Toch blijft het apart, dat ik ze nooit gezien heb, terwijl er dit jaar zo veel zijn (wel op één struik). Ik let bij de foto's toch altijd ook op bijvangsten.

roelvanbezouw

Hey Thijs,

Inderdaad komt Bicinctus in twee kleurvormen voor. Deze komen ook nog eens door elkaar heen voor. Puur op kleur kunnen gele deuterosminthuridae d. pallipes, d. bicinctus én de derde soort d. sulphureus zijn. Voor de gele vormen is dieper microscopisch onderzoek nodig  :micro: . Afgaande op de typische tekening van de bicinctus in het monster, zou ik de hele meut als dusdanig wegzetten. Voor D. sulphureus heb ik op mijn waarneming-account een foto van de kenmerken gezet. Voor microscopische verschillen tussen D. pal en D. bic is literatuur nodig.

Met groet!

Roel
Roel van Bezouw - Validator Springstaarten
--------------------
Genomic Breeder Open Field Crops

thijsdegraaf

#4
Dag Roel,
Bedankt. Ik kan zo niet je Waarneming-account vinden, maar dat staat ook op de site van Jan: http://www.janvanduinen.nl/collembola_a.html Jan zal er zijn redenen voor hebben om in de gele toch een pallipes in te zien.

mberg

Hej Thijs,

Ben het met Roel eens. Deuterosminthurus bicinctus komt in twee kleurvormen voor. De gele vorm is niet te onderscheiden van andere gele soorten (microscopen-werk), de gevlekte vorm is onmiskenbaar. Gezien het feit dat dit een monster is zijn de gele springstaartjes waarschijnlijk ook D. bicinctus.

Met groet,

Matty
Matty P. Berg
Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna
Onderzoeker bodemfauna aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis, Leiden
Aanspreekpunt Sectie Bodemfauna Nederlandse Entomologische Vereniging

thijsdegraaf

#6
Dank je Matty. Ik had de beestjes op Flickr gezet. Daar heeft Frans Janssens uitleg bijgezet. https://www.flickr.com/photos/thijsdegraaf/27205958697/
Frans ziet ook uiterlijke kenmerken:
CiteerD. bicinctus forma flavus. Note pale/white ventrum. In pallipes repandus yellow ventrum.

Groeten, Thijs

roelvanbezouw

Citaat van: thijsdegraaf op mei 13, 2018, 11:56:07 AM
Dag Roel,
Bedankt. Ik kan zo niet je Waarneming-account vinden, maar dat staat ook op de site van Jan: http://www.janvanduinen.nl/collembola_a.html Jan zal er zijn redenen voor hebben om in de gele toch een pallipes in te zien.

https://waarneming.nl/soort/photos/188580

Hey Thijs,

Bij deze. Met een goede lens is het misschien van een foto te doen. D. pallipes en D. bicinctus hebben die drie lange haren op de derde tarsus niet.

Met groet!

Roel
Roel van Bezouw - Validator Springstaarten
--------------------
Genomic Breeder Open Field Crops

thijsdegraaf

Ah.. bedankt Roel. Nee dat redt mijn lens niet.  :blink:

gbeersma

Als ik er zoveel bij elkaar had zitten ging ik experimenteren (mogelijk met wat hulp van iemand anders) om door een loep te fotograferen. Nooit gedaan (misschien 1 van de lezers wel?), maar lijkt me een poging waard.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

http://waarneming.nl/user/photos/104779

thijsdegraaf

#10
CiteerAls ik er zoveel bij elkaar had zitten ging ik experimenteren (mogelijk met wat hulp van iemand anders) om door een loep te fotograferen. Nooit gedaan (misschien 1 van de lezers wel?), maar lijkt me een poging waard.
Ze zijn zo akelig klein Gerard (zie mijn eerste foto). De camera begint trouwens ook wat moeilijk te doen bij inzoomen. Ik vrees, dat ik misschien toch aan een nieuwe toe ben.
Ik vind springstaarten interessant, maar de hoofdinteresse blijft bij vliegen en wantsen liggen.
Ik laat dat aan de specialisten over als Jérôme https://www.flickr.com/photos/jeromepi/40368350694/ , Peter https://www.flickr.com/photos/wieringapt/42016578251/ ,  Marie: https://www.flickr.com/photos/78925926@N08/41036520385/in/ (zie haar website https://www.mariehuskens.be/#) en natuurlijk Jan: https://www.flickr.com/photos/fotos-janvanduinen/27215339017/

gbeersma

Ja, ik weet het. Ik heb ook al eens een goedbedoelde maar verder niet al te goede foto van de soort gemaakt.

Bedankt voor deze links. De site van Jan kende ik, maar de andere niet. Erg mooi.
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

http://waarneming.nl/user/photos/104779

Arp

Wat voor camera heb je Thijs? Ik heb wellicht nog wat spul liggen waar je iets meer mee kunt ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#13
Hoi Arp
Dat is aardig van je. Ik heb een Sony  DSLR-A450 begin 2010. Toen was hij net uitgebracht. Nu is hij al weer 6 jaar uit de handel. Vooral als ik zo ver mogelijk inzoom weigert hij steeds vaker. Als ik de lens eraf haal en er weer opzet, doet hij het weer. Maar het wordt steeds erger (ook met een andere lens). Misschien iets als deze https://www.cameraland.nl/digitale-spiegelreflexcameras/alpha-slt-a68/#/pid=46045&prefid=46044
Dan passen de lenzen er denk ik nog op, dat scheelt weer, maar ik rommel nog even verder. Ga volgende week naar Engeland, daar fotografeer ik niet zoveel beestjes denk ik.

Arp

Voor het zoom-probleem in de body heb ik natuurlijk geen kant-en-klare oplossing paraat (is dat nog met een mechanische meenemer of wordt het puur elektronisch aangestuurd? Ik vermoed dat laatste - misschien eens met contactreiniger de contactjes poetsen?

Maar voor het "dat haalt mijn lens niet" probleem heb ik misschien wel wat voor je ... ik stuur je even een peebeetje ..
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)