Zijn dit sachembijen?

Gestart door f.walraven, april 27, 2018, 16:16:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

f.walraven


Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/155468742
onzeker Gewone Sachembij - Anthophora plumipes gezien op 2018-04-27 A27 - Gorinchem
Foto's:
bij voorbaat dank f. walraven

wilde

Ik denk 2 soorten te zien: de brede dikke zou dan de gewone sachembij kunnen zijn en de wat slankere met meer contrast en oranje beharing tussen de antennen een Andrena van de helvolagroep (varians misschien?). Die andere lijkt me dus geen man sachembij.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

f.walraven

Dank je wel. Ik zal ze apart invoeren, en die met dat oranje plukje op een onzekere Andrena varians zetten. Misschien is het volgende week nog een keer goed weer om nog eens te gaan kijken.
Groetjes,
Francien

wilde

#3
De zijkanten, de poten en de voorkant kop proberen op foto te zetten.
Na een week is er wel al veel verkleuring vermoedelijk.
Een man gewone sachembij heeft overigens ook een oranje pluk haar tussen de antennen: www.ahw.me/img/anthophora_plumipes011b_ma.html
De witte haren op de zijkant thorax passen daar niet goed bij, want als er verkleuring is zou ook de kop verkleurd moeten zijn.
De poten van een man zijn ook bijzonder: wit op de top van de scheen van de achterpoot en een zwarte metatars. De middelpoot heeft lange haarslierten aan de tarsen. De gehele bij is wat 'propperig' en niet zo slank als op jouw foto's, maar misschien zie ik het verkeerd, want mannen en vrouwen van 1 soort op dezelfde plek is immers logisch. Afwachten wat het commentaar van anderen is.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Hymenotilia

Ik was even in de war want ik zie alleen maar hetzelfde dier, maar ik neem aan dat de foto's van het andere dier inmiddels uit het bericht gehaald zijn.
Die andere (nu als aparte waarneming ingevoerd als Andrena varians) is de zeldzame bruine rouwbij (Melecta albifrons), de nestparasiet van de gewone sachembij. Leuke waarneming!
Vriendelijke groeten,
Linde Slikboer

wilde

Oef.... aan de rouwbij had ik niet gedacht, maar dat is erg mooi en ook logischer.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

f.walraven

Wat leuk! Ik ga de waarneming meteen aanpassen. Zal het de anderen ook laten weten.
Bedankt
Francien