Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Jagers in broedgebieden  (gelezen 1363 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mac.slot

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 189
Jagers in broedgebieden
« Gepost op: april 27, 2018, 15:30:30 pm »

Vandaag een fake-waarneming van een ralreiger door René Verhaar om het volgende verhaal kwijt te kunnen :


Onzin waarneming maar wel één met een verhaal. Om 06.30 uur geweerschoten in het natuurgebied Park Lingezegen. Meerdere mensen schrokken hiervan en ergerden zich eraan. Twee jagers met loslopende hond in een veld waar nog wat grutto's, tureluurs, graspiepers en veldleeuwerikken broeden. Totale verstoring, ook in de plas ernaast. Hoe is dit mogelijk ? En dat midden in het broedseizoen. Na een heftige discussie kwam zonder blikken of blozen het verhaal ganzen knallen om riet te beschermen en vergunning. Totaal nutteloze stress van mijn kant want de heren lachen er om. Dit schijnt bij meerdere organsiaties bekend te zijn maar niemand is bij machte hier iets aan te doen. De organsiatie van Park Lingezegen, Staatbosbeheer en de jagerhelden moeten zich zeer diep schamen. Dat dit nog kan anno 2018 en dat terwijl het al droevig gesteld met deze kwetsbare soorten. Deze waarneming wordt door mij aan het eind van de dag verwijderd. 

Ik (MS) kan hieraan toevoegen dat ik dezelfde ervaring heb in Waterland, ten noorden van Amsterdam. Gisteren ook een discussie gehad met een jager die in een weiland waar druk wordt gebroed door veldleeuweriken, graspiepers, grutto's en tureluurs een stel lokganzen had geplaatst, deels bewegend op de grond, deels zwevend op ongeveer een meter boven de grond.
Hij vertelde een vergunning te hebben en ook dat de aanwezige vogels geen enkele last ondervonden van zijn activiteiten. Ik was verbijsterd.
Hopelijk komen er suggesties welke instantie(s) hier iets tegen kunnen doen.
Vriendelijke groet,
Marianne Slot
Gelogd

Henri van Dodeweerd

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 9148
Re: Jagers in broedgebieden
« Reactie #1 Gepost op: april 27, 2018, 21:44:32 pm »

Hoi Marianne,

Ik heb geen idee of er nu gejaagd mag worden of niet (lijkt mij van niet). Maar volgens mij kun je hier eventuele klachten melden.
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

laatvlieger

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 16716
Re: Jagers in broedgebieden
« Reactie #2 Gepost op: april 28, 2018, 08:58:54 am »

Lijkt mij ook dat er in broedseizoen niet zomaar gejaagd mag worden (Volgens mij zijn er wel uitzonderingen voor een bepaalde zone rondom Schiphol).
En als het wel mag, dan is dat absurd en zou je er inderdaad over moeten klagen!

Overigens is het (als het schieten met vergunning zou mogen) wel een gevolg van eerdere protesten van activisten. Een veel betere maatregel om iets tegen ganzenoverlast te doen is namelijk teruggefloten: Ganzen vangen in het ruiseizoen wordt niet meer gedaan omdat het doden van de ganzen niet diervriendelijk zou zijn... de vogels werden vergast, wat natuurlijk niet echt een prettige maatregel is. Maar toch is het zeer slecht dat dit niet meer wordt gedaan.
Verstoring was eenmalig per jaar, jagen met bijbehorende verstoring is dan in de rest van het jaar niet meer nodig en dode dieren konden naar de voedselbank!
Gelogd
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

mac.slot

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 189
Re: Jagers in broedgebieden
« Reactie #3 Gepost op: april 28, 2018, 11:03:55 am »

Henri en Wouter dank voor de reacties. In tegenstelling tot René heb ik een heel rustig gesprek gehad met de jager. Hij vertelde dat voor bepaalde gebieden in deze tijd een vergunning wordt afgegeven en het klonk geloofwaardig. Niettemin zal ik zal het zeker gaan melden via de link.
Vriendelijke groet,
Marianne
Gelogd

mac.slot

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 189
Re: Jagers in broedgebieden
« Reactie #4 Gepost op: mei 01, 2018, 09:08:11 am »

Het (onbevredigende) antwoord van de woordvoerder van Faunabescherming :


Beste Marianne,

 

Ja, dit is het beleid, zowel van de regering als van alle provincies, én van alle terreinbeherende natuurorganisaties ( Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, enz.)en zelfs Vogelbescherming gaat er niet tegenin.

Het is de bedoeling om de aantallen ’s zomers in ons land verblijvende ganzen te bestrijden, totdat de zomeraantallen van 2005 bereikt zijn. Door schieten, nestbehandeling en vergassen.

Zoals u zelf al opmerkt, is het buitengewoon schadelijk en verstorend voor allerlei kwetsbare soorten en bovendien is er geen enkel teken, dat het ook maar iets helpt om de aantallen te verminderen.

 

Wij voeren hier daarom al jaren juridische procedures tegen, in alle provincies. Dat is duur en duurt vreselijk lang. En we krijgen lang niet van iedere rechtbank gelijk. Maar het begin is er: de Raad van State verbood het schieten in de provincie Utrecht.

Nu de rest nog……

 

Met vriendelijke groet,

 

Harm

Gelogd

Edwin Schuller

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1683
Re: Jagers in broedgebieden
« Reactie #5 Gepost op: mei 01, 2018, 17:26:19 pm »

"Ja, dit is het beleid, zowel van de regering als van alle provincies, én van alle terreinbeherende natuurorganisaties ( Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, enz.)en zelfs Vogelbescherming gaat er niet tegenin."

Ik zou hier wel een bronnetje bij willen zien, want volgens mij klopt dit niet. Er was ooit sprake van een "ganzenakkoord" waar hier misschien (onjuist) naar gerefereerd wordt, maar dat is inmiddels alweer overleden.
Gelogd
Edwin Schuller
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.045 seconden met 21 queries.