Osmia cornuta

Gestart door Frank van de Putte, april 16, 2018, 13:25:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

Frank van de Putte

Kan dit Osmia cornuta zijn die hier af en aan vliegt bij m'n bijenhotel? Een vrij forse bij, formaat honingbij.
Zit helaas niet stil, dus het is wat lastig om er fatsoenlijke foto's van te maken.

Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/154750437
onzeker Gehoornde Metselbij - Osmia cornuta gezien op 2018-04-15 Middelburg - Binnenstad
Foto's:


bij voorbaat dank Frank van de Putte
Groetjes,

Frank van de Putte

wilde

Kan denk ik niet veel anders zijn.
Kan je er niet eentje de weg wijzen naar Koudekerke (5 km verderop)?
Ik zag ze hier nog nooit.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Frank van de Putte

Ja ik zal het doorgeven  ;) Bouwen die met z'n tweeen nestjes overigens? Ze vliegen heel snel af en aan, naar 1 nestgang, dat is niet 1 exemplaar volgens mij.
Dat hotelletje was bijna vol, ik heb er nog een blok hout naast gehangen met 8mm gaten, daar zaten ze ook al snel in!

groetjes,

Groetjes,

Frank van de Putte

wilde

Ik heb nooit gelezen dat vrouwtjes Osmia samen dezelfde nestholtes gebruiken.
Maar soms wordt je verrast door de natuur zelf. Ik acht de kans klein.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

CiteerJa ik zal het doorgeven
Bedankt voor het de weg wijzen :lol:
Vandaag heb ik voor het eerst in mijn tuin ook een Osmia cornuta gezien, nestelend in een bijenhotel. Daar heb ik 40 jaar op gewacht.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Frank van de Putte

Leuk :duim: Het is een hele mooie soort. Bij mij hebben ze inmiddels een stuk of 6 nestgangen volgebouwd, ik zal volgend jaar opletten of ik ze uit kan zien vliegen.

groetjes,
Groetjes,

Frank van de Putte

Frank van de Putte

Sinds vorige week zie ik ze weer vliegen, de eerste exemplaren zijn uitgekomen! :blink: Volgens mij zie ik op dit moment vooral mannetjes, met die witte beharing op de voorkant van de kop.
Het lijkt wel of ze zitten te wachten op de vrouwtjes, ze zitten vaak op het nestblok bij de dichtgemetselde nestgangen van vorig jaar...

Groetjes,

Frank van de Putte

wilde

Ja, zo is het nu bij mij ook. Ik heb alleen mannetjes gezien, maar dat is normaal, want die komen enkele dagen eerder uit dan de vrouwtjes.
Opmerkelijk is bij mij wel, dat er nog geen mannetjes Osmia bicornis te zien zijn. Die zijn kennelijk wat later. Onderstaand 2 foto's van vandaag.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Frank van de Putte

Mooi Albert, ik zal goed opletten of ik de vrouwtjes zie vliegen. Weet jij of deze soorten oude nestgangen hergebruiken, of kan ik beter een nieuw "nestblok" ernaast hangen?

Wat er nu hangt is vorig jaar redelijk volgebouwd, daar zaten zo'n 20 gaten in. Ook wel door andere soorten soorten dan Osmia cornuta, ik weet alleen niet precies welke.
Groetjes,

Frank van de Putte

wilde

Hergebruik van gaten is er wel, maar het materiaal is ook van belang.
Ik gebruik kaardenbolstengels, boorgaten in hout en rietstengels.
De rietstengels zijn in 2018 voor het eerst aangeboden en zijn massaal gebruikt, vooral de smallere, door Heriades truncurum. Ik had op een bepaald moment van het jaar zo'n 50-100 vrouwtjes schat ik. Heel veel dus. Ook leuke parasitaire bijen en wespen die erbij horen.
In de rietstengels met grotere diameter hebben enkele Chalicodoma ericetorum genesteld. Daarvan vliegen er ongeveer ieder jaar zo'n 20 vrouwtjes, maar waar ze allemaal nestelen weet ik niet. Vermoedelijk ook in de bredere kaardenbolstengels.
Boorgaten in hout worden wel benut maar iets minder. Kaardenbol stengels gaan ongeveer 3-4 jaar mee. Bamboe kan ook gebruikt worden en dat gaat nog langer mee. De bijen en wespen hebben bij hergebruik wel wat poetswerk te doen, maar dat hebben ze bij natuurlijke gaten van kevervraatgangen en dergelijke ook.

Alle gaten kunnen hergebruikt worden, maar rietstengels gaan niet lang mee en die moet je dus steeds vernieuwen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Frank van de Putte

Ik gebruik meestal houten blokken, dat is in elk geval het makkelijkst om snel een grote variatie aan gatdiameters te creƫren. Ik gebruik dan boren van 4 tot 9mm, met een kolomboor gaat dat erg snel. Mijn ervaring is dat de meeste gaten wel benut worden, mits je de gaten een beetje netjes afwerkt, zonder splinters e.d.

Bamboe heb ik ook wel gebruikt, maar het nadeel vind ik dat dat nogal krimpt en uitzet, als het nat of droog is. Dan komen die buisjes op een gegeven moment los te zitten, en bij m'n ouders, die in het buitengebied wonen, werden ze vervolgens door vogels (mezen denk ik) eruit getrokken, dan moest ik ze regelmatig verzamelen en opnieuw vastzetten.
Groetjes,

Frank van de Putte

gbeersma

Hele leuke waarnemingen, en een mooie soort!

Frank, als je een kolomboor gebruikt zullen alle gaten loodrecht in het hout zitten. Betekent dat dat de gaten nu horizontaal zitten, of heb je het hout zodanig opgehangen dat een bij die naar binnen gaat een beetje omhoog klautert? Ik stel me zo voor dat er anders wateroverlast kan gaan ontstaan?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Frank van de Putte

Hallo Gerard, als ik een blok hout gebruikte schroefde ik daar meestal nog een soort "dakje" op, wat een centimeter of 5 uitstak, als bij een nestkastje voor vogels. Geen idee of het echt nodig is voor de bijen, maar het lijkt me inderdaad wel nuttig te voorkomen dat er regenwater in de gaten kan komen. Je kunt zo'n blok inderdaad ook iets "hellend" ophangen, met de bovenkant iets naar voren, dan heb je daar ook niet zo snel last van.

Verder is de locatie/oriƫntatie ook wel van belang denk ik, zo'n ding kun je het beste wat beschut ophangen, ik denk dat richting zuid-oost het beste is, dan zal de wind er nooit direct opstaan.
Groetjes,

Frank van de Putte

gbeersma

Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?