Hoofdmenu

Eekhoornnest?

Gestart door Asclepias, januari 23, 2008, 16:38:07 PM

Vorige topic - Volgende topic

Asclepias


Hallo specialisten,

Hoe zit dat eigenlijk met eekhoornnesten? In een enigszins parkachtige omgeving bij een woonwijk van Eibergen, de plaats waar ik woon, zie ik boven in top in zeker 4 bomen, niet ver van elkaar, een aantal bijeengepropte bladeren, zo lijkt het. Dit is niet het werk van vogels volgens mij, maar ik vraag me al langer af welk beest deze bladernesten in elkaar vlecht. In eerste instantie komt de eekhoorn in aanmerking, maar zijn er nog andere zoogdieren die zo te werk gaan? Zijn deze nesten het werk van 1  beest?

Vriendelijk gegroet uit de Gelderse Achterhoek.

Jan.


grunsven

Eekhoorns hebben hun nest meestal niet in toppen. Is het geen eksternest?
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Asclepias

Grunsven,

Een eksternest ken ik goed. Maar volgens mij is dit niet het werk van vogels, die in bomen toch doorgaans nesten van takken maken. Dit is een massa eikenblad tot een dichte prop hoog bijelkaargeplakt in een boom. Je ziet meteen dat het geen "gewoon" nest is.
Iemand een idee?

Jan.

huysse

Bij berken komen "heksenbezems"voor ten gevolge van een schimmel.
Kan het iets dergelijks zijn?

groet,
Marijke

meike

#4
http://www.dwk.nl/kast/data/1051/Werkstuk%...an%20Ashwin.htm

Op deze site is een eekhoornnest te zien. Ik heb er zelf nooit een gezien, alleen eentje die uit de bomen is gevallen tijdens de storm. Ik zou het omschrijven als een soort mandje, wat meer beschut dan de meeste vogelnesten, maar wel minder "technisch". Er zat echt van alles in: bastrepen, haar, mos, kleine takjes en propjes.

Misschien herken je de algemene beschrijving? Meestal is dat, tezamen met de plaats in de boom, voldoende om een indicatie te geven van de makers.

Het is wel zo, dat eekhoorns ook nesten van vogels ombouwen, dus helemaal waterdicht is de conclusie niet.


Asclepias

Marijke, Meike,

Een heksembezem bestaat uit takwoekeringen in berken, dit is heel iets anders. Ik meende ook al dat eekhoorns in naaldbomen zitten. Deze bijeengepropte bladermassa's zitten echter in loofbomen op een hoogte van een meter of vijf schat ik. Er is geen komvoring, het ziet eruit als als een partij bijeengepropte bladeren (eik).

vuurvlinder

Kan je er misschien een foto van maken?
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

meike


Asclepias

Hoop de komende week over een digicamera te beschikken en zal dan daarmee aan de slag gaan.
Wat deze mysterieuze bladernesten betreft, denk ik toch dat de bladeren in de herfst worden verzameld zodat het een soort overwinteringsverblijf van een zoogdier is en geen vogelnest... :mellow:  


Rudmer Zwerver

#10
Eekhoornnesten zijn zo groot als een voetbal en rond (in tegenstelling tot eksternesten). Je kunt niet zoals bij eksternesten door het "dak" heenkijken. Ze zijn vaak te vinden in de oksels van takken. Met de verrekijker kun je vaak goed zien uit wat voor materiaal ze zijn opgebouwd. Takken met verdorde bladeren vind ik altijd een sterke aanwijzing voor een Eekhoornnest. Meerdere nesten bij elkaar in de buurt (straal 100 a 200 meter) ook. Iedere eekhoorn maakt meerdere nesten. Vuistregel = aantal nesten gedeeld door 5 = aantal aanwezige eekhoorns. Op de site van VZZ kun je een aardig boekwerkje over eekhoornnesten downloaden. Zoeken naar afgevreten denneappels (en niet verwarren met muizen) onder het nest?? En even checken of Eekhoorns in de omgeving voorkomen.
Rudmer

grunsven

Maar in het eerste stukje staat dat ze in de toppen zitten. Dat is iets wat eekhoorns juist niet doen.  
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

meike

Eekhoorns hebben hun nest meestal niet in toppen. Is het geen eksternest?

Roy, kun je deze info bevestigen? Jouw opm. laat mij denken dat het geen eekhoorn nest KAN zijn, hoewel veel erop wijst.
In de Tirion natuurwijzer diersporen staat een foto van een groot eekhoornnest...in een boomtop. Ook de beschrijving zegt in de kroon!

Nest 20-50 cm doorsnede kogelrond, zij ingang van 5 cm groot die kan worden dichtgestopt bij slecht weer (hollandse eekhoorns..!) of als er jongen zijn. Meerder nesten wijst op hoofdnest, kraamnest, winternest.

Misschien moeten we terug naar eekhoornnest..?

Rudmer Zwerver

#13
De natuur is weerbarstig........ze maken ze inderdaad meestal niet in toppen, maar ik ben ze ook wel eens erg hoog in de boom tegen gekomen.

Mijn ervaring is, dat ballen in bomen die niet van de ekster zijn, tot de eekhoorn behoren. Zeker als je er meerdere bij elkaar vindt, denne-appel"klokhuisjes" kunt vinden, er takken met bladeren in zijn verwerkt enz. (ik val in herhaling).

Die zij-ingang is ook een goeie idd, maar niet altijd zichtbaar.
Rudmer

grunsven

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen maar eekhoorns maken hun nest meestal in de kroon en niet in toppen op de buitenkant van de kroon zoals eksters doen.

Maar zoals zo veel van dit soort "kenmerken" is het geen wet van Meden en Perzen.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Asclepias

Tja, de nesten zitten vrij hoog. maar niet helemaal in top, dat had ik wat incorrect vermeld. Zodra ik een foto heb zal ik die erbij zetten.
Het verhaal van Rudmer Rana de kikker  ^_^  zegt mij inmiddels genoeg, dit is precies zoals ik het ben tegengekomen. In mijn woonwijk zitten wel eekhoorns, ook in tuinen midden in het dorp en eentje stak de snelweg alhier (Eibergen) over.

Onder een van de speelnesten ligt het bezaaid met eikels.
Er is sprake van 1 voetbalgroot nest in een stukje plantsoen, met nog minstens 3 kleinere bladerproppen vrij hoog in niet al te grote loofbomen.

Ik ga vooralsnog uit van eekhoornnesten.

Jan.

meike

http://www.vzz.nl/soorten/eekhoorn/downloa...eidingzmeek.pdf

hehe, eindelijk een bruikbare beschrijving in "de boekjes" gevonden.

Asclepias

#17
De boom met het nest, is onderaan ook nog begroeid met een partij klimop.
Ben nog bezig met trachten een foto erbij te zetten ... :angry:


Asclepias


Rudmer Zwerver

Dit is een Eekhoornnest. Ik zou niet weten wat het anders zou moeten zijn.
Rudmer

Asclepias

Rudmer,

Ik ben blij dat hierover nu zekerheid is.  Zo heb ik weer iets nieuws geleerd.

Jan

Ook dank aan de overige personen die geholpen hebben met het uitzoeken van het antwoord op deze bladernesten.