(Iberische) tjif?

Gestart door Arjan de Heer, maart 09, 2018, 12:32:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arjan de Heer

https://waarneming.nl/waarneming/view/149304091
Heb deze tjif net gezien in leiden, had een rustige zang, begon als tjif, en eindigde heel zacht kabbelend, weet niet zo goed of ik hier wat anders van moet maken dan aparte tjif, om reden van geluid... zien tjiffen experts hier nog wat geks aan?
Met vriendelijke groet,

Arjan de Heer

Nooit te jong om te leren!!

frankneijts

Ik zie d'r niet zoveel geks aan (dan een Tjiftjaf) maar de beschrijving van de zang doet sterk denken aan een Fitis-Tjiftjaf/mengzanger. Dit zijn vogels die bij het (aanleren v.d. zang na het) uitvliegen a.h.w. door wat dan ook "de verkeerde kant op worden gestuurd" en van zowel Fitis als Tjiftjaf  de zang aanleren. Het resultaat van hun zangprestaties is behoorlijk wisselend (gemengd), soms zelfs binnen één vogel. Een goed voorbeeld vind je hier: https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/18411?page=2#navbar-collapse.
Hoewel vaak wordt gesproken van hybrides is dat meestal niet het geval: sterker het zijn meestal (zuivere) Fitissen, dikwijls eenvoudig te herkennen aan handpenprojectie en/of aard/aantal insnijdingen v.d. handpennen. En dat lijkt het hier toch niet te zijn..
Groeten,

Frank

"When logic and proportion have fallen sloppy dead...
Remember what the dormouse said: feed your head!"
Grace Slick in 'White Rabbit'