orchideeënreis in april/mei 2018 Ariege-Frankrijk

Gestart door markmeijrink, maart 05, 2018, 19:34:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

markmeijrink

Hoi planten liefhebbers :blink:

net als vorig jaar organiseer ik samen met B&B l'Oustal in de Franse Ariege weer een speciale orchideeënthemaweek. Uiteraard staan orchideeën centraal, maar de randvoorwaarden van het Zuid-Franse klimaat zijn een bijzonder leuke bijkomstigheid. Zo is de natuur in de bovengenoemde streek ruim 1 tot 2 weken vroeger dan in Nederland. Combineer dat met enkele Franse specialiteiten zoals diverse leuke Ophrys soorten (Spinnenorchis, Sniporchis, en diverse soorten die (nog) geen Nederlandse naam hebben). Daarnaast gaan we op pad voor zeldzaamheden zoals Nonnetjesorchis (Neotine maculata), Maskerorchis (Neotinea conica), Vlinderorchis (Anacamptis papilionacea) en Tongorchissoorten. Van diverse soorten geldt dat we vindplaatsen bezoeken met letterlijk duizenden planten. Naast, 'hoe herken je de soorten, leer je veel over de ecologie van orchideeën. Waarom staan ze juist op die specifieke plekken, hoe kan je de plekken herkennen als je zelf op vakantie bent en wat zijn de verschillende tussen graslandtypen zoals Kalkgrasland en Heischraal grasland. Enkele leuke vogels zijn vaak zonder veel moeite te spotten en we bezoeken veel gebieden met diverse soorten Gieren. De reis is vrijwel geheel verzorgd, d.w.z. er is een verblijf op de B&B, uitgebreid ontbijt, verzorgde lunch in het veld (niets kan op tegen de schaduw van een oude eikenboom met zicht op een veld vol orchideeën, gerookte eendenborstfilet en wilde rijst) en 's avonds een volledig 4-gangen diner. En dat allemaal van lokale producten kortom (h)eerlijk eten.

In 2018 zijn er weer twee weken 15 april t/m 21 april en 13 mei t/m 19 mei. Bijgaand een linkje naar de website voor meer info en een verslag van 2017 http://loustal.eu/orchideeen/verslag%20orchideeenreis%20meil%202017.html. En... om alvast in de sfeer te komen van de lente een link naar een filmpje: https://youtu.be/F8_COvcCmzs

Iedere week biedt een ander scala aan soorten die we gaan. Zo richt april zich op de meer mediterrane flora en doen we het naastgeleden department (Aude) aan waar orchideeën met name te vinden zijn tussen de wilde tijm, citroentijm, lavendel, pyreneese narcissen etc. en mei op de Pyreneeën met vroege bergflora: Vlierorchis (Dactylorhiza sambucina), Bleke orchis, (Orchis pallens) en weides vol met IJle moerasorchis (Anacamptis laxiflora), Vlinderorchis en Lange tongorchis.
markmeijrink

Update: de mei week is inmiddels helemaal vol. Voor de april week zijn nog een paar plekjes vrij. Retourtje Amsterdam - Toulouse kost nu nog 100 euro! Wees er snel bij.

Mvg Mark

markmeijrink

update: beide weken zitten vol! Voor wie in april nog meewil? Er is nog een mogelijkheid voor 1 persoon om mee te gaan. Je overnacht dan wel elders in het dorp. Alle andere dingen, incl. ontbijt en diner is op l'Oustal