Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Mijn oude Rinck 8x32 R.I.P.  (gelezen 1428 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

FrankR

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 294
Mijn oude Rinck 8x32 R.I.P.
« Gepost op: februari 16, 2018, 18:51:03 pm »

Mijn oude Rinck 8x32 dakkant van 45 jaar oud, gezegend en voorzien van de laatste sacramenten ten grave gedragen. De Rinck 8x32, mijn reservekijker, was al wat jaren ernstig ziek. Het is als afscheid nemen van een nabij familielid. Met deze kijker jaren van lief en leed gedeeld. De kijker begin jaren 70 gekocht bij Rinck (later Dixons) in Utrecht in de Nachtegaalstraat. Ik wilde een dakkantkijker, en deze was betaalbaar - nou net nog - van een studentenbudget; die van Zeiss en Leitz kostten een vermogen. Heel wat buitenlanden en binnenlanden met deze kijker afgereisd. Nu ligt hij bij het restafval. Of is er een betere bestemming voor? (Hij functioneert nauwelijks meer helaas).

Nieuwe reservekijker is een low-end (bewust!) kijker van Vortex; ik heb dit merk al een hele tijd op de korrel; lees er goede kritieken over, m.n. over de high-end Razor lijn.

In mijn geval de Vortex Diamondback 8x32. In de winkel klikte het meteen. Ik kwam voor een Pentax AD 8x36 WP; voortreffelijke optiek, zoals te verwachten bij Pentax, maar niet compact genoeg; voor 149 echter heel veel waar voor je geld, maar een iets verouderd concept, vandaar het grotere formaat. Daarvoor elders nog wat low-end kijkers van de Vogelbescherming geprobeerd (de Stern is interessant voor wie voor een lage prijs een kijker wil met een "close focus" van ca. 2m voor libellen e.d), en van Bynolyt de Traveller/Voyager, die ook voldeden, maar toch niet helemaal. Ook nog online naar de Eden 8x32 HD gekeken, die nu maar 99 kost, prima voor een reservekijkertje, maar is ie waterdicht genoeg en, ik koop nooit een kijker zonder hem eerst uitvoerig in de winkel geprobeerd te hebben. Naar Apeldoorn reizen had ik er niet voor over.

De Vortex Diamondback 8x32: optisch niet perfect, maar lang niet slecht en goed genoeg voor het doel; compact (2x zo klein als mijn oude Rinck 8x32); close focus 1,6m; IPD max 75 mm; argon gevuld; BaK4 "phase coated"; gezichtsveld op 1000m 140m etc. Scoort bij Optics4Birding net iets hoger dan Pentax AD 8x36 WP (mijn beoogde kijker), Nikon 7x35 Action Extreme (porro), Opticron Savanna R 8x33, de andere kandidaten. Ook nog online naar de Eden 8x32 HD gekeken, zie boven. Belangrijk keuzecriterium bij mij bij het vergelijken was de IPD (pupilafstand) max i.v.m. met mijn ogen. Helaas neemt niet elke fabrikant de IPD min en de IPD max standaard in zijn specs op.

Ik ben benieuwd hoe de Vortex zich in de praktijk gaat bewijzen.
Gelogd
-=O=-

Frank A. Roos

Rob Koelman

 • Member
 • Online Online
 • Berichten: 13923
Re: Mijn oude Rinck 8x32 R.I.P.
« Reactie #1 Gepost op: februari 17, 2018, 16:41:05 pm »

Nu ligt hij bij het restafval

Snif...  :'(
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob

FrankR

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 294
Re: Mijn oude Rinck 8x32 R.I.P.
« Reactie #2 Gepost op: februari 17, 2018, 17:04:42 pm »

Nu ligt hij bij het restafval

Snif...  :'(

Het trieste lot van techniek vrees ik. Het gaat me aan het hart, maar begraven in de tuin met een kruisje er op vond ik wat ver gaan. En orgaandonatie leek ook geen optie.
Gelogd
-=O=-

Frank A. Roos

Rob Koelman

 • Member
 • Online Online
 • Berichten: 13923
Re: Mijn oude Rinck 8x32 R.I.P.
« Reactie #3 Gepost op: februari 17, 2018, 17:13:33 pm »

Nu ligt hij bij het restafval

Snif...  :'(

... Het gaat me aan het hart, maar begraven in de tuin met een kruisje er op vond ik wat ver gaan. En orgaandonatie leek ook geen optie.

 ;D
Gelogd
Met vriendelijke groet, Rob
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.044 seconden met 21 queries.