Is Dit een vlieg?

Gestart door ria.versteeg, januari 02, 2008, 00:55:01 AM

Vorige topic - Volgende topic

ria.versteeg

Geachte Forum,
Wie kan van deze slechte foto nog een naam geven.
Groetjes Ria.

David Tempelman

die is een zwarte vlieg, familie Bibionidae, ook wel rouwmug genoemd. het is dus een mug maar dan van een dik soort.
vermoedelijk is het Bibio marci,
groetjes David
met vriendelijke groet,
David

Robert Heemskerk

#2
Citeerdie is een zwarte vlieg, familie Bibionidae, ook wel rouwmug genoemd. het is dus een mug maar dan van een dik soort.
vermoedelijk is het Bibio marci,
groetjes David
Kleine correctie  ^_^ , Bibbionidae, ook wel rouwVLIEG genoemd..
Rouwmug is een andere soort.

Bibio marci, ik zou er wel een vraagteken bij zetten...

Date Lutterop

Ben het met je vraagteken eens, Robert. Maar om niet de schijn te wekken dat deze dieren het altijd koud hebben, het is wel degelijk familie Bibionidae. Nederlandse namen genoeg: zwarte vliegen, maartse vliegen...

Groet,

Date


Robert Heemskerk

Het is geen rouwmug maar een rouwvlieg (Bibionidae)

Rouwmug is Sciaridae

Of rouwvlieg een officiele nl-naam is weet ik ook niet.

Date Lutterop

Volgens mij bestaan er geen officiële Nederlandse namen. Vandaar ook al die verwarringen en mijn voorkeur om bij niet-gangbare groepen toch maar de wetenschappelijke namen te gebruiken. Weten we tenminste waar we het over hebben...

Groet,

Date


ria.versteeg

CiteerVolgens mij bestaan er geen officiële Nederlandse namen. Vandaar ook al die verwarringen en mijn voorkeur om bij niet-gangbare groepen toch maar de wetenschappelijke namen te gebruiken. Weten we tenminste waar we het over hebben...
Bedankt David,Robert en Date.
Groetjes Ria.

javanerkelens

Nou is de Bibio marci geheel zwart van kleur...........ik zie op de foto toch duidelijk een groenig borststuk ?? :blink:
Nou heb je ook nog de Bibio hortulanus en die heeft wel een gekleurd borststuk en achterlijf. Maar dat is dan weer meer oranje van kleur.

Of is er een andere reden voor het groenige borststuk misschien.

Groetjes Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

David Tempelman

er gaat m.i. niets boven NL namen, die zijn vaak stabieler dan de wetenschappelijke! neem nu Hermione pulchella, heet tegenwoordig Oxycera rara, en dan vlottende bies, met liefst drie verschillende Latijnse namen

maar even: de soortsnaam marci slaat op de beschermheilige Sint Marcus, die is ergens half april jarig is.. 'Maartse vlieg' is dus een foute vertaling van 'marci'. bovendien is maart 'martius' in het Latijn.

was het maar alvast half april ... !
groetjes David  :huh:  
met vriendelijke groet,
David

Date Lutterop

#9
Gelijk met je Maartse vlieg David, maar ach, als het beestje maar een naam heeft. Vroeger noemden wetenschappers een door hen ontdekte nieuwe soort vaak naar hun geliefde of naar zichzelf. Heeft dus ook niets met dat dier te maken. Maar een naam is een naam.
Natuurlijk is geen enkel systeem sluitend, en helaas moeten ook Wetenschappelijke namen (Latijnse namen bestaan niet) wel eens wijzigen door bijvoorbeeld voortschrijdend inzicht. Voordeel is wel dat overal op de wereld in principe dezelfde naam wordt gebruikt. Kun je dus ook belangrijke literatuur over een soort vinden in, noem eens een dwarsstraat, het Duits.
Dat zal met een Nederlandse naam niet gaan. Bovendien zijn er ook nog eens vele dieren en planten gezegend met allerlei streekgebonden namen, kortom een totaal onoverzichtelijk zooi.
Dus als je je hobby (als dat het is) serieus wilt nemen, zou ik toch willen adviseren om te gaan voor Bibio in plaats van Rouw, Maartse, Zwarte of wat dan ook voor vlieg...

Groet,

Date


David Tempelman

hi Date,
dank voor je wijze woorden  ^_^ de leukste vind ik nog steeds een wetenschapper die een nieuwe soort BLOEDZUIGER naar z'n vrouw noemde.
grtz., David
met vriendelijke groet,
David

ria.versteeg

Citeerhi Date,
dank voor je wijze woorden  ^_^ de leukste vind ik nog steeds een wetenschapper die een nieuwe soort BLOEDZUIGER naar z'n vrouw noemde.
grtz., David
Ik weer wat geleerd.  
Iedereen bedankt die een antwoordt heeft gegeven. Groetjes Ria.

han.endt

#12
CiteerVroeger noemden wetenschappers een door hen ontdekte nieuwe soort vaak naar hun geliefde of naar zichzelf.
Dat is niet helemaal waar. Het kwam en komt vaak voor dat een nieuwe soort naar een collega (of naar de ontdekker, dat is lang niet altijd de beschrijver) wordt genoemd. Een soort naar jezelf noemen wordt toch als onbehoorlijk ervaren. Het komt echter wel voor.
Ook komt het wel voor dat een soort naar een geliefde wordt genoemd, maar de meeste vrouwennamen komen van godinnenen in mindere mate koninginnen en prinsessen.

Om even terug te komen op de allereerste vraag van Ria: 'is dit een vlieg?'. Ondanks de nederlandse namen rouwvlieg en Maarste vlieg behoren ze wel tot de onderorde Nematocera, dus tot de muggen.

Date Lutterop

Tuurlijk Han, alles is te nuanceren. En wat tegenwoordig not done is, was lang geleden schering en inslag...

Groet,

Date


Robert Heemskerk

#14
Nederlandse namen kunnen ook best grappig zijn en in ieder geval tot de verbeelding spreken;

zwarte weduwe, koffieboonspin, huissteenloper, zwartstaartboswolfspin, zwartstaartboswolfspin, haaienvinnenluis, stalmuursluiper..

:grin:  prachtig toch?

javanerkelens

CiteerNou is de Bibio marci geheel zwart van kleur...........ik zie op de foto toch duidelijk een groenig borststuk ?? 

Was dit nou een stomme vraag ??? .....niemand die er een reactie op had. :blink:

Groet Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Robert Heemskerk

Ik heb er wel naar gekeken maar het moet een of andere reflectie zijn ofzo.
Het zou een druppel kunnen zijn die bovenop het borstuk ligt  :huh: .

Natuurlijk was het geen stomme vraag.., die licentie heb ik hoor..  ;)

 

javanerkelens

Ha ha ha..... :D

Oké....dan wordt het Bibio marci punk.

Groetjes Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

tekenaar

#18
CiteerGelijk met je Maartse vlieg David, maar ach, als het beestje maar een naam heeft. Vroeger noemden wetenschappers een door hen ontdekte nieuwe soort vaak naar hun geliefde of naar zichzelf. Heeft dus ook niets met dat dier te maken. Maar een naam is een naam.
Er is een ongeschreven regel dat je een nieuwe soort niet naar jezelf noemt. Naar je vrouw = OK, naar een van je kinderen = OK, naar je minnaar(es) = OK, naar je favoriete huisdier = OK, maar naar jezelf? Never nooit niet. Je kan een beest wel naar jezelf genoemd krijgen: dan stuur je hem op naar een collega die vervolgens uit dank de soort naar jou noemt (werkt vooral goed als je eerst een sooort naar die collega hebt genoemd). Wat dit betreft was het vroeger niet anders dan nu: nog steeds worden nieuwe soorten naar mensen genoemd.

Afgezien daarvan: ik denk dat de gele kleur van het borststuk komt door stuifmeel. Vrouwtjes rouwvliegen slepen het mannetje tijdens de paring achter zich aan, en vrouwtjes bezoeken bloemen, soms ook tijdens de paring (mannetjes eten niet in het volwassen stadium).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/