Wat is er nog nodig voor goedkeuring

Gestart door peeterke, januari 04, 2018, 21:19:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

peeterke

of is deze even aan de aandacht ontsnapt ?

Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/143633564
Schorzijdebij - Colletes halophilus gezien op 2017-08-29 Terschelling - Stuifdijk
Foto's:


vriendelijke groeten,

Kees

Leon Olsthoorn

#1
Geduld en een juiste determinatie (dat is meer in het algemeen bedoeld, dus dan negeer ik het woordje "nog", maar een kloppende determinatie zal als er een admin met de juiste kennis is op termijn wel goedgekeurd worden)
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

peeterke

ja, die eerste had ik kunnen voorzien, no offence.

we wachten af in vertrouwen.
vriendelijke groeten,

Kees

wilde

Op 29 aug. zijn er alleen verse Colletes-mannen te zien van halophilus en hederae.
Ze foerageren op volkomen verschillende bloemen (resp. zeeaster/andere composieten of klimop). De foto toont een biotoop van zanderig terrein met helm. Daar zal geen klimop groeien. Bovendien komt de klimopbij niet voor op de Waddeneilanden.
Het gedrag van Halophilus-mannen is typerend. Ze klonteren op de eerste dagen (komen uit omstreeks laatste week augustus) bij elkaar. Ook dat is een goede indicatie, want van hederamannen is dat gedrag zo ver ik weet niet bekend.
Ik schrijf het wat uitvoerig, want mannen halophilus en hederae zijn op foto (zonder plaats, biotoop, bloem) alleen te benoemen op de punctering van tergiet 2. Dat is bovendien nogal tricky, want het is alleen redelijk te zien bij vergelijking van 2 verschillende exemplaren.
De waarneming is voor mij zeker, maar daar heb je niet veel aan. Dat geldt hier op het forum ook voor andere waarnemingen, die ook niet goedgekeurd zijn.
Zie verder www.ahw.me/indexbijen.html#halophilus
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

peeterke

Albert,

hartelijk dank voor de uitvoerige toelichting.

vriendelijke groeten,

Kees

Arno van Stipdonk

Een aantekening: Colletes hederae foerageert niet uitsluitend maar wel vooral op klimop.
Dit jaar heb ik zelf mannen op echt bitterkruid gezien, volgens wildebijen.nl is de soort ook op wilde marjolein en wilde kruisdistel waargenomen.

wilde

Arno, bij mij in de buurt heb ik de klimopbij op nooit iets anders zien vliegen dan klimop.
Wie waarnemingen doet van deze bij op andere planten, moet de bij wel vangen en onderzoeken, want het verschil met andere (oude) mannen van andere soorten (die eind augustus ook nog kunnen vliegen) is gering. Je moet voor zekerheid de buitenkant van de onderkaak hebben gezien. Ik neem aan dat je die bekeken hebt.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Arno van Stipdonk

Albert, het was echt de Klimopbij, uiteraard gecontroleerd.
Zie ook http://www.bijenhelpdesk.nl/Wildebijen/Colletes/C.hederae/klimopzijdebij.pdf
Habitat en levenswijze.

Menno Reemer

In het algemeen worden bijenmannetjes vaker dan vrouwtjes ook op bloemen van andere plantensoorten gezien. Zij verzamelen immers geen stuifmeel en bezoeken de bloemen alleen voor nectar. Maar ook vrouwtjes gaan wel eens vreemd voor een slokje nectar. En er zijn zelfs gevallen bekend van stuifmeelonderzoek aan de poten van klimopbijen waaruit bleek dat ze incidenteelt ook wel eens stuifmeel van andere bloemen verzamelen (voor referenties zie soorttekst C. hederae in De Nederlandse bijen, p. 293).