Dat "alleen voor puristen" vindt ik niet erg aardig en vat ik, eerlijk gezegd, wel een beetje persoonlijk op. Ik ga komende zomer betere foto's maken van invasieve planten op verschillende locaties, daarna komen we erop terug.
Dat een soort in het overgecultiveerde Nederland geen probleem is, hoeft niet te betekenen dat hetzelfde geld voor de rest van Europa. Nederland is, mij zijn combinatie van plantentelers, handelaren en reislustigen, in toenemende mate een bron-land van exoten in de rest van Europa, ben ik bang.
Van vlinderstruik heb ik hellingen in de oostelijke Pyreneeen gezien die voor 75% met deze soort begroeid waren, en dat is al minstens 25 jaar geleden. Ze worden ook groter dan je zou verwachten, ik heb er afgelopen zomer een aantal verwijderd die een stamdoorsnede hadden van over de 20 cm.
Hij voorziet generalistische insecten van voedsel (en dan nog alleen de volwassen, mobiele exemplaren en niet de minder mobiele larven), en dat zijn net de soorten die het toch wel goed doen. Meer gespecialiseerde insectensoorten hebben er nauwelijks iets aan.
Ik denk niet dat lukraak wat inzaaien een oplossing is, eerder een integraal beheer gericht op verschraling en daarna extensivering van beheer. Daar past gericht exoten verwijderen prima bij, inzaai met planten die ter plekke niet voorkomen niet. Mijn opmerking over koninginnekruid was meer bedoeld om een alternatieve, voor vlinders aantrekkelijke plant voor te stellen voor in de tuin.