Gorytes spec. > Gorytes planifrons?

Gestart door blaauw7, juni 20, 2018, 17:07:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

blaauw7

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/158726184
Cicadendoder onbekend - Gorytes spec. gezien op 2018-06-20 Wageningen - Veluvia Hamelakkers
Foto's:








bij voorbaat dank Dick Belgers
Groeten,
Dick Belgers

wilde

Ik denk dat het een vrouw Gorytes planifrons is.
Als je die invoert als zekere waarneming reageert er misschien een graafwespen-administrator (bijv. Wim Klein) als het niet zo is of hij keurt hem goed.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

blaauw7

Gorytes planifrons is niet bekend uit NL Albert
Groeten,
Dick Belgers

wilde

Ja, dat zie ik nu ook. Slechts 1 oude waarneming in Belgiƫ.
Ik had daar niet naar gekeken en geprobeerd de tabel toe te passen en dan kom ik daarop uit. Daar kom ik nog steeds op uit.
Probeer eens contact met Wim Klein op te nemen. Die kijkt hier naar de graafwespwaarnemingen, maar is niet zo actief denk ik.
Als je de wesp hebt verzameld, dan zou die kunnen opsturen naar bijv. Jan Smit of Hans Nieuwenhuijsen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

blaauw7

Bedankt. Had hem al weer vrij gelaten. Geen idee dat het iets bijzonders kon zijn.
Groeten,
Dick Belgers

wilde

#5
Ik geef je nog even de keuzes die ik maakte in de tabel.
1. Binnenranden van de ogen wijken naar boven toe nauwelijks uit elkaar; afstand tussen antenne-inplant en oogbinnenrand is minstens even groot als de doorsnede van de antenne. (bij uiteenwijkende bovenkant ogen ligt de antenne zeer licht bij de oogbinnenrand: kleinere afstand dan de breedte van de antenne)
2. achterlijf met brede, meestal doorlopende gele banden; dijen grotendeels zwart. (het alternatief is smalle soms onderbroken witte banden, dij 2 en 3, schenen en tarsen roodbruin= albidulus, net zo zeldzaam als planifrons).
3. a. Bovenste deel van de metapleuron zonder lengteribbels, dijen zwart of met een kleine gele vlek op de top: planifrons (clypeus geel, met een zwarte band, achterlijf met brede gele banden).
    b. Bovenste deel van de metapleuron met lengteribbels; dijen, vooral dij-1, met een grote gele vlek aan de binnenkant: naar 4 (quadrifasciatus en laticinctus)

Ik zag op de foto's geen lengteribbels op de metapleuron en kwam daarom uit op planifrons.
Bij nader bekijken van de foto's zie ik op foto 1 aan de binnen-onderkant van dij-1 een gele langwerpige vlek.
Bij planifrons zouden de dijen zwart moeten zijn met hooguit een gele vlek aan de top. Die vlek is er wel, niet geel maar bruinachtig (ook niet echt een vlek, maar de gehele top heeft die kleur).

Nu er toch op de binnenkant van dij-1 een lange gele vlek is, zullen er waarschijnlijk ook lengteribbels op het bovenste deel van de metapleuron zijn. Het is jammer dat die niet zichtbaar zijn, maar dan zal het dus waarschijnlijk G. quadrifasciatus zijn. Die kan je ook vergelijken met een waarneming van die soort die je al eens eerder deed (maar niet is goedgekeurd).
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

blaauw7

Bedankt Albert. Bij nader inzien denk ik ook dat het quadrifasciatus is. Heb een mailtje naar Wim Klein gestuurd. Ff afwachten wat hij zegt.
Groeten,
Dick Belgers