welke schildluis?

Gestart door P. Kuijper, december 16, 2017, 09:35:49 AM

Vorige topic - Volgende topic

P. Kuijper

Valt te zeggen welke schildluis dit is? Blad is mogelijk van een esdoorn, maar daar ben ik niet zeker van.

https://waarneming.nl/waarneming/view/145795259
onzeker Schildluis onbekend - Diaspididae indet. gezien op 2017-06-26 Kampen - Bovenbroek/Molenzicht
Foto's:


Met vr. groet,
P. Kuijper

Maurice Jansen

Dag Peter

Ben net  vandaag begonnen als admin en validator. Beter laat dan nooit. Jouw foto is vrijwel zeker Pulvinaria hydrangeae, de hydrangea-dopluis. Polyfaag op allerlei bomen en struiken. Het is jammer dat je de waardplant niet kent, maak anders een extra foto van de waardplant de volgende keer. Deze soort is sinds 1988 in ons land. Van oorsprong uit China, al meer dan een eeuw in de VS en later, maar ben het jaartal vergeten het eerst in Marseille gevonden en vervolgens onze kant uitgekomen. In de negentiger jaren waren de aantallen veel groter. Ik heb deze nog nauwelijks midden in natuurgebieden gezien, wel in verwilderde opstanden langs randen van steden en dorpen.
Wat je ziet zijn de eizakken, het beest is een bruin schijfje en dat is er al afgevallen. Als je vermoed met een schildluis van doen te hebben dan is het het beste om mij een berichtje te zenden en het materiaal te bewaren. Toevallig kan ik bij deze zeggen wat het is maar in de meeste gevallen moet ik microscopisch onderzoek doen. Groetjes
Maurice Jansen

thijsdegraaf

#2
Welkom op Waarneming Maurice. Leuk om er een schildluizenexpert bij te hebben.
Komt goed van pas, want er is nog niets (goed)gekeurd volgens mij. https://waarneming.nl/familie/view/10844  ;)

P. Kuijper

Maurice, bedankt voor deze uitgebreide reactie. En welkom als admin. Leuk ook dat je bereid bent microscopisch onderzoek te doen.

Groet,
Peter
Met vr. groet,
P. Kuijper