Amateurisme in beeld

Gestart door Platbuik, december 14, 2017, 10:46:25 AM

Vorige topic - Volgende topic

Platbuik

Zie https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/?bericht=1559
In dezelfde sloot dit jaar ook Kempense heidelibel en Groene glazenmakers aangetroffen. Dat moet ik volgend jaar nog maar eens zien.
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Maico Weites

Pff.. Het is ook niet de eerste keer dat ik een dergelijk verhaal hoor.. :(
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Frank van de Putte

Is het niet een wat voorbarige conclusie om nu al te constateren dat de populatie "met naar schatting bijna 90% verminderd" is?
Sloten worden volgens mij overal op deze manier schoongemaakt, en dat is natuurlijk niet per definitie fataal voor water- en/of oeverdieren.

Dat het in zo'n natuurgebied wel anders had moeten worden aangepakt lijkt me logisch, maar wat de gevolgen zijn voor de populatie zal pas volgend jaar duidelijk worden, denk ik.
Groetjes,

Frank van de Putte

hiskodevries

ik sluit mij bij Frank aan, maar op de sociale media hebben een hoop mensen en organisaties weer hun moment of fame gehad.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

grunsven

Niet voor water en oeverdieren in het allebei maar het gaat hier om een specifieke soort, grote vuurvlinder, waarvan we nauwkeurig weten waar de eieren zaten op deze plek en welke eisen hij stelt. We hoeven echt geen jaar te wachten om te weten dat dit een enorme klap voor deze kleine populatie is.

Inderdaad worden op allerlei plekken sloten op deze manier geschoond, maar daar zitten dan ook geen grote vuurvlinders.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Frank van de Putte

Waar ik wat vraagtekens bij heb, is hoe je met een maaikorf (zo'n slotenschoonmaakding) 90% van die overwinterende rupsen zou kunnen "verwijderen"...

Die rupsen overwinteren waarschijnlijk zeer dicht op of in de bodem, net als vele andere rupsen, tussen strooisel en wortels, langs de oever.
Maar zo'n maaikorf komt toch niet zo diep, dat is geen graafbak, maar een soort maaibalk, die ruim over de bodem de vegetatie wegmaait.

groetjes,
Groetjes,

Frank van de Putte

belle

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/?vlinder=1036

ei-afzet
Meestal zetten de vrouwtjes de eitjes afzonderlijk af op de bovenkant van de bladeren. De voorkeur gaat uit naar planten die bijvoorbeeld groeien langs een waterkant of op de overgang van ijl veenmosrietland naar rietland of hooiland. Het kan voorkomen dat op een plant meer dan veertig eitjes worden afgezet.

rups en verpopping
Jonge rupsen eten van de onderzijde van het blad en laten daarbij de bovenzijde intact, zodat er typische 'vensters' ontstaan. Oudere rupsen eten het gehele blad. Eind september, wanneer de voedselplant begint te verwelken, kruipen de halfvolgroeide rupsen tussen dorre bladeren aan de voet van de waardplant en overwinteren daar. In het voorjaar, als de zuring weer begint uit te lopen, gaan ze weer eten. De sterfte van deze soort tijdens de ontwikkeling van eitje tot volwassen rups is circa 90% tot 98%. Tot juni vindt de verpopping plaats, meestal op de waardplant.
Alle waarnemingen gedaan op Domaine de la Fontouret, Indre, Midden-Frankrijk, tenzij anders vermeld is.

Met vriendelijke groet,
Tjitske Lubach

http://observado.org/user/view/2721

Frank van de Putte

In de Leeuwarder Courant staat ook een stukje; http://www.lc.nl/friesland/Fries-vlinderdrama-kraanmachinist-vernietigt-zeldzame-populatie-22747515.html

Daar geven ze de schuld aan een "onervaren kraanmachinist"  :rolleyes: :huh: Zijn er dan ook kraanmachinisten die zeer ervaren zijn met Grote Vuurvlinder-sloten?

Ik heb medelijden met die man, om zo in het nieuws te komen. Die had waarschijnlijk nog nooit van de Grote Vuurvlinder gehoord; die zag gewoon een sloot, die schoongemaakt moest worden, in opdracht van z'n baas...

Als dat schoonmaken van die sloot zo kritisch was, had de beheerder (Staatsbosbeheer) dan niet gewoon een mannetje kunnen sturen om ter plaatse wat instructies te geven, en toezicht te houden?
Dat is toch de opdrachtgever, neem ik aan, en dus gewoon zelf verantwoordelijk, dat kun je toch niet afschuiven op een ingehuurde kraanmachinist...
Groetjes,

Frank van de Putte

berendveenstra

Achteraf bleek het toch nog mee te vallen. In de omgeving waren nog nooit zoveel grote vuurvlinders als dit waargenomen ;D :angel:
Berend Veenstra