Aldus birdlife international bedraagt de broedpopulatie van Aalscholver in NL 18.400-19.500 paar. Op deze getallen zou dat dus inhouden dat binnen de broedpopulatie van Aalscholver er in NL 2 vogels broeden waarvan de keelzakhoek niet binnen de range valt.
En laten die twee vogels nu heel toevallig net in Groningen zitten....
Laten we er wel even om denken: 20.000 paar betekent
40.000 exemplaren, dus zouden er statistisch gezien 4 in NL moeten zitten (en dus niet 2). Maar je weet met statistiek: het is slechts een gemiddelde. En als je uitgaat van de kansberekening van Lutzen (7:10.000 in plaats van 1:10.000), dan kom je zelfs op statistisch 28 exemplaren
sinensis met een keelzakhoek < 61 graden in NL. Dan is het al helemaal niet zo toevallig als er daarvan twee bij elkaar in Groningen zitten...
Maar, deze kansberekening geldt natuurlijk alleen als we af moeten gaan op de meting van Dirk, die uitkwam op 61 graden. De andere meting waarvan melding gemaakt wordt (Rik Winters, keelzakhoek ca. 55 graden) geeft natuurlijk statistisch weer een geheel ander beeld (Lutzen, kun je daar n.a.v. dat paper nog wat over zeggen?
Sinensis met keelzakhoek < 55 graden?)
Maar hoe nauwkeurig is de meting van de keelzakhoek? Zitten veren een nauwkeurige meting van de naakte delen niet in de weg?
Even voor de duidelijkheid, ik wist nooit zo goed waar je nu precies op moest letten. Maar je meet dus de hoek op het punt waar de keelzak naar beneden loopt en de bekrand van de ondersnavel, daarmee samenkomt? En dus niet dat deel van de naakte delen wat nog naar boven naar het oog loopt?
Zo heb ik het althans wel begrepen.
Ja maar...
iets is toch niet statistisch een bepaalde soort?
Gert, je ontkomt soms niet aan statistisch bepalen van een soort of ondersoort. In zekere zin doet iedere vogelaar dat zelfs. Als jij een Gierzwaluw ziet vliegen, 99 % van de tijd ga je er niet over nadenken of het mogelijk een Vale Gierzwaluw is; terwijl dat wel een mogelijkheid is, alleen is die mogelijkheid statistisch gezien tamelijk minimaal (veel minimaler dan de kans dat er een Goudhaan in jouw heg zit).
(Overigens, leuk voorbeeld van je! Glimlachenswaardig!)