onbekende, wit geribbelde eitjes.

Gestart door jeanette, augustus 03, 2017, 19:36:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeanette

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/142398288
Macronachtvlinder onbekend - Heterocera indet. gezien op 2017-08-03 Ruinerwold - Waterwingebied
Foto's:






bij voorbaat dank Jeanette

A.Vijge

Hallo Jeanette,

Kijk eens bij huismoeder.

mvrgr,
Ati

jeanette


Rayan Majoor

Bij veel eitjes, zeker wanneer ze zo'n dunne eierschaal hebben als veel uiltjes hebben (die dan vaak ook na het uitkomen door de rups wordt opgegeten, dit zie je bij de soorten met een dikkere eierschaal veel minder), is kleur niet echt een heel sterk determinatiekenmerk: naarmate de eitjes ouder worden en de rupsjes zich in het ei ontwikkelen verandert de kleur van het eitje. Vers gelegde eitjes zijn vaak groenig tot wit en worden daarna donkerder. Deze eitjes zijn dan ook nog niet heel oud (ook al begint het rupsje zich al wel te ontwikkelen: je ziet op elk eitje al twee zwarte puntjes, dit zijn de oogjes van de rups). Hier zie je verschillende ontwikkelingsstadia van de eitjes met dus de verschillende kleuren: http://lepiforum.de/lepiwiki.pl?Noctua_Pronuba
In ieder geval zijn dit dus eitjes van een uiltje. Zo in een grote groep bij elkaar gelegd, netjes tegen elkaar aan zodat het één plakkaat wordt, zijn vaak van de huismoeder. Toch zijn er wel meer soorten uiltjes met dergelijke eitjes en zo'n manier van leggen. Ik durf daarom zelden met zekerheid hierbij te zeggen dat het van de huismoeder is en verbaas me er toch altijd weer over wanneer er mensen zijn die dat met zoveel zekerheid zeggen. Ik ben toch wel benieuwd waar ze op baseren dat dit de huismoeder is. Neem bijvoorbeeld de breendbandhuismoeder (http://lepiforum.de/lepiwiki.pl?Noctua_Fimbriata ) of de bruine zwartstipuil (http://lepiforum.de/lepiwiki.pl?Xestia_Baja ), die hebben ook dergelijke legsels en de eitjes lijken er ook erg op. Het beste is om ze dus mee te nemen en op te kweken en anders zou ik ze als Noctuidae spec. invoeren (of op huismoeder onzeker, dat was vroeger, toen Noctuidae spec. nog niet aangemaakt was, gebruikelijk).
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

jeanette

Dank voor je info Rayan.
Gistermorgen zag ik dat ze ineens heel donker werden en nauwelijks  meer van het eikenblad te onderscheiden. Gisteravond laat  zijn de eerste rupsjes uitgekomen, aten gelijk de eierschaal op, en vanmorgen was alles uit.  Ik had er al vers eikenblad bij gedaan en  je ziet dat terug in  hun transparante lijfjes. Zó leuk weer om te volgen.
Misschien  is aan de  hand van de rupsjes meer te zeggen over de soort? Ik  doe er even wat foto's bij.
Alvast bedankt.
vr.gr. jeanette

Rayan Majoor

Net als de eitjes is er van veel jonge uiltjesrupsen vaak niet met zekerheid iets over de soort te zeggen. Ik ben wel erg benieuwd wat het blijkt te zijn als ze wat groter zijn (2e of 3e stadium valt er meestal wel wat over te zeggen), ze zien er in ieder geval erg gezond uit. Erg mooi vastgelegd ook!
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

jeanette

Rayan, inmiddels een week verder en de rupsjes  eten zich  prima door het eikenbladgroen heen  en groeien goed. Ik zal  wat foto's plaatsen in de hoop dat nu  te zien is welke soort het is, of het de Huismoeder betreft of toch een andere soort. Ben benieuwd!

Rayan Majoor

dit lijkt me geen huismoeder... ergens komen ze me bekend van voor, maar dat zou ook van een microvlinder kunnen zijn en dit waren toch echt eitjes van een uiltje. Om deze reden is het dus handig om eitjes uit te kweken ;)
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

jeanette

Dat probeer ik ook zeker te doen Rayan, want wil  ook wel graag weten welke soort het betreft.

jeanette

Rayan, heb ze net weer gefotografeerd en er  verschijnen steeds meer kleine details die kenmerkend voor de soort zouden kunnen zijn.
Zal er even wat hier plaatsen en ben benieuwd of het al wat duidelijker wordt.

Marion5

Ik zit nu ook te wachten op de spannende ontknoping  :blink:

Rayan Majoor

Kijk, nu is hij te determineren: het is de splinterstreep (Naenia typica)!
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

jeanette



Dat zou heel goed kunnen Rayan...ik mis nog de gele puntjes,  en de roze vlekken op de foto's van de sites die ik heb bekeken, maar ik blijf het volgen. Zal  later weer  foto's plaatsen als ze weer wat  verder zijn. Het blijft  leuk en interessant!

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/galerij-vlinder/?&vlinder=571&fase=rups
https://www.ukmoths.org.uk/species/naenia-typica/final-instar-larva/
http://www.pyrgus.de/Naenia_typica_en.html
http://www.lepiforum.de/webbbs/media/forum_2_2013/8/8337_2.jpg

jeanette

Weer acht dagen verder en  ze beginnen steeds beter op rups van de Splinterstreep te lijken. Zal nog even wat foto's plaatsen en ga er nu van uit dat je het bij het goede eind hebt Raya,. Dankjewel!
vr.gr. jeanette

A.Vijge

Hallo Jeanette,

Bedankt voor de mooie reeks beelden.
Ik heb weer veel geleerd tijdens dit topic.

mvrgr,
Ati

jeanette

En ik ook, Ati. Was - en is nog steeds-   erg leuk om het te volgen.
vr.gr. jeanette

jeanette

Inmiddels bijna twee maanden verder en ik heb ze hier nog steeds in de verzorging....krijgen regelmatig vers eikenblad waar ze het goed op doen.
Maar ik wil ze wel een dezer dagen op de eikenbladeren zetten...in de hoop dat de vogels ze met rust laten.....Plaats nog even een paar foto's en ben benieuwd of het nog steeds  de  rupsen van de Splinterstreep zijn.

gbeersma

Jeanette, dit is een mooie serie, complimenten. Ga je niet proberen om tenminste 1 of enkele exemplaren te laten verpoppen zodat je met de foto's van pop en uitgekomen vlinder helemaal een geweldige serie hebt?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

jeanette

Ja, dat kan ik  ook nog overwegen Gerard, maar ik weet niet  hoe lang ik daar nog op moet wachten....  Ik  heb nu nog groene eikenbladeren onder handbereik maar vrees dat dat binnenkort afgelopen  is.
Als ze binnenkort zouden gaan verpoppen zou dat handig zijn.
Wil graag weten of ze overwinteren als pop, of ik dat binnenkort kan verwachten  en of dat dan in de strooisel laag is; dan kan ik dat wel  op het erf organiseren. 
Dan kan ik  er altijd nog wat als pop binnenshuis op een koele plek in strooisel wegzetten.

vr.gr. jeanette

Rayan Majoor

Prachtige fotoserie inderdaad en het is nog altijd duidelijk een splinterstreep (http://www.lepiforum.de/webbbs/images/f1_2010/pic52204.jpg ). De soort overwintert als rups (kan je gewoon een aantal droge blaadjes op eventueel wat (gekookte; anders heb je kans op ziektes) aarde in het bakje doen en buiten zetten, dan overwinteren de rupsen daar gewoon tussen. Bij extreem koud weer 's winters kan je voor de zekerheid de bak tegen de huismuur aanzetten zodat de rupsjes nog wat van de warmte van het huis meekrijgen. Volgend voorjaar zullen ze gaan verpoppen.
Ik zou wel wat experimenteren met het voedsel (ik zie op lepiforum.de ook braam als waardplant bij de jonge rupsjes, dat is wel een goede om te testen of ze dat ook eten). Volgend voorjaar zullen de rupsen namelijk in de natuur op zoek gaan de planten in de lage vegetatie die al blad hebben gekregen en met eik heb je zowel het probleem dat die niet altijd vroeg in het jaar uitlopen als dat de jonge eikenbladeren bij veel rupsen diarree veroorzaken, wat voor rupsen veelal dodelijk is. Dan is het dus handig om te weten wat ze verder eten om dat volgend jaar, zo gauw die planten blad hebben gekregen, zo af en toe aan te bieden om te kijken of ze al actief zijn. Jonge bramenbladeren heb ik bij mijn rupsen nog nooit last van gehad dat de rupsen daar diarree of iets dergelijks van kregen.
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

jeanette

Dankjewel Rayan; Braam heb ik hier ook, dus dat is makkelijk te organiseren. Die zal ik gelijk morgen ook in  het bakje doen en kijken  of er van gegeten wordt. Eten doen ze nu nog steeds.
Aarde  doe ik altijd even in de magnetron zodat het steriel is en dat werkt goed.  Zal dat op de bodem van de bak doen en je advies verder opvolgen.
Het is ook wel heel leuk om het te blijven volgen.

vr.gr. jeanette