kangoeroe doodgereden / Bennet's wallaby Macropus rufogriseus

Gestart door Hinko, december 18, 2005, 22:00:24 PM

Vorige topic - Volgende topic

Hinko

"Man rijdt kangoeroe dood in Friesland". Bericht op NU.nl

Ik zag dat Kangoeroe nog niet in de lijst staat. Nou is het natuurlijk nog niet bekent om welke soort dat het gaat maar misschien toch wel leuk om in te voeren als verzamelsoort oid.

Hinko
mvgr, Hinko

Pim

Inderdaad invoeren die hap (als soort bekend is)...

Doet me denken aan busrit in Australië waar we in één nacht zeker vijftien van deze fraaie dieren dood reden (in lijnbus). Echt verschrikkelijk, maar net als konijnen blijven ze verstijfd staan of rennen zelfs de koplampen in.

Wel bijzonder dat in het artikel wordt gesproken van mogelijke nakomelingen in het wild. Leuk voor topic Oostvaardersplassen (en koren op Freeks Molen :P )

gegroet,

Pim Julsing
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

tekenaar

Als je hem in wilt voeren lijkt me dat dat het beste onder de naam Bennet's wallaby Macropus rufogriseus kan. Deze soort wordt veel gehouden en is redelijk winterhard. De kans dat het om een andere soort gaat is bijzonder klein.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/

Freek Verkerk

Interessant Pim, inderdaad. Exoot. Misschien zijn er in andere landen ook wel exemplaren ontsnapt (spanje?). Veel exoten komen gewoon via Duitsland en Belgie binnen zoals bijvoorbeeld de wasbeer en mogelijk het sikahert, grijze eekhoorn, Poema etc.

Interssanter is dat hij was aangereden. Ik lees wel vaker dat er aan de kant van de weg interessante dingen gevonden worden. Kort geleden dus die Fret. Nu die kangoroe. Ik lees ook wel; Visotter, Amerikaanse nerts of in de buurt van Amsterdam; Das. Opeens blijken er dus op onbekende plaatsen dieren te zitten!

Het zou aardig zijn als we op de een of andere manier dit soort vondsten als waarneming ingevoerd kunnen krijgen. Registreert de wegbeheerder dit soort dingen niet, of misschien de dierenambulance, politie? Weet iemand hoe we dit kunnen aanpakken?

B)  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Hinko

#4
CiteerAls je hem in wilt voeren lijkt me dat dat het beste onder de naam Bennet's wallaby Macropus rufogriseus kan. Deze soort wordt veel gehouden en is redelijk winterhard. De kans dat het om een andere soort gaat is bijzonder klein.
Lijkt mij ook het meest waarschijnlijk. Uit de 'Atlas van zoogdieren in Europa' meende ik mijn te herinnneren dat er ook een populatie Wallaby's in GB leeft.

"De soort is rond 1940 in het Peak District in Engeland ontsnapt, waar nu nog een kleine populatie zou kunnen leven. Sinds 1975 komt de soort ook voor bij Loch Lomond in Schotland." (Wikipedia)

Hinko
mvgr, Hinko

Toine

Iemand een idee of er inderdaad een wilde populatie wallaby's is in Nederland? En uit hoeveel dieren moet deze dan ongeveer bestaan?
Kangoeroe's heb ik eigenlijk nog nooit veel gezien in parken.

Hinko

Vanmorgen las ik in de Volkskrant dat er de afgelopen 3 jaar 3 keer een kangoeroe (Wallaby) doodgereden is in de buurt van Makkinga - Oosterwolde. Ze worden daar wel vaker waargenomen en het zou kunnen gaan om een kleine populatie van 10-15 dieren.

Hinko
mvgr, Hinko

Freek Verkerk

Het komt vaker voor dat er een loslopende walliby gevonden wordt. Lees dit maar eens.
Alphen aan de Rijn ligt in Zuid-Holland. Dus redelijk ver van Friesland. Deze dieren worden kennelijk in aantallen gehouden en kunnen ontsnappen.
Overleven en voortplanten is een tweede.

B)  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

marcel123

CiteerOOSTERWOLDE - Een automobilist uit Echtenerbrug kreeg donderdagmorgen de schrik van zijn leven. Op de N351 tussen de Friese plaatsen Nijeberkoop en Oosterwolde (beide gemeente Ooststellingwerf) kwam hij een overstekende kangoeroe tegen.

De man kon het dier niet meer ontwijken en raakte de kangoeroe dusdanig dat het dier het niet overleefde, aldus een woordvoerder van de Drentse politie.

Niet ingevoerd in w.nl

Freek Verkerk

#9
je kunt dit wel invoeren als "via via" maar daarvoor moet je even een mailtje sturen naar Hisko.

Weer in Friesland. Er gaan geruchten van een Friese walliby groep. Maar mogelijk worden in die omgeving er veel gehouden en ontsnapt er wel eens een.
De link
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

laatvlieger

CiteerNiet ingevoerd in w.nl

Nu wel!
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

marcel123

#11
CiteerInwoners van het Overijsselse Baars moesten even goed in hun ogen wrijven toen ze zondag een grote grijze kangoeroe door de weilanden zagen hupsen. Waarschijnlijk gaat het om een wallabie kangoeroe. Het is onduidelijk van wie het beest is.

http://algemeen.hetdagelijksnieuws.nl/1234...else_bossen.htm

Kangoeroes op Waarneming.nl

laatvlieger

Marcel, zou je hier iets meer info bij willen geven? Waar komt dit bericht vandaan? En van wanneer was het?  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

marcel123

#13
ERgens op een lokale nieuwssite...zal ff googleen.. kan het niet meer terug vinden..maar het alg, dagblad en spits hebben het inmiddels ook overgenomen.

http://spitsnet.nl/nieuws.php/1/469831/anp

http://www.google.nl/search?sourceid=navcl...Baars+kangoeroe

BAARS – Aan de Baarsweg in Baars (in de gemeente Steenwijkerland) blijkt zondag door meerdere getuigen een wallaby-kangoeroe te zijn gesignaleerd.
's Ochtends en ook 's avonds is het dier door omwonenden en wandelaars gezien. Het dier was er uiteindelijk vandoor gegaan in de richting van landgoed De Eese. Tot op heden is het dier niet teruggevonden. Het is ook niet bekend, waar het beest vandaan komt.

Deze kangaroe loopt sinds vrijdag al in de buurt los. Toen is hij al op de Pol gezien.

Limosa

Er staat een artikel van in de Steenwijker Courant. De herkomst is nog onbekend maar de eerste tekenen wijzen voorzichtig richting friesland. een medewerker van SBB schat de populatie daar op 15-30 stuks. Ze zijn vrij winterhard en lijken er goed te gedijen.
Groeten,

Joachim

marcel123

Toen ik eergsiteren naar de waarnemingen op Waarneming.nl keek kwam ik ook tot die conclusie..dat daar wel eens een populatie zou kunnen zitten.


marcel123

CiteerAustralische zoogdieren vestigen zich in Nederland
Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op dinsdag 27 april 2010

Voor het eerst is in Nederland een groep in het wild levende wallabies gezien met jong. Dit zou het begin kunnen zijn van een populatie in het wild levende wallabies. Eerder werden al wel volwassen dieren in het wild gezien, waar ze zich prima lijken te handhaven. Elders in Europa leven ook kleine populaties van ontsnapte dieren.
Al jaren melden mensen wallabies die in Nederland in het wild leven. Het gaat daarbij om ontsnapte dieren. In de afgelopen vijf jaar werden op verschillende plekken in Noord-Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Groningen/Friesland wallabies gemeld. Nieuw is dat de soort zich nu ook lijkt voort te planten in Friesland. De wallaby is zich dus in Nederland aan het vestigen als voortplantende populatie.

Freek Verkerk

Ze kunnen ook als kleine groep ontsnapt zijn. Als ergens een hek kapot is kan de hele groep eruit en als het sociale dieren zijn blijven ze bij elkaar. Dit zegt nog niet alles.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Johan op den Dries

Vanmorgen vroeg heb ik bij oosterwolde een wallaby gezien. Deze zal dus wel bij de "bekende"groep horen.
Tis een heel apart gezicht wat je totaal niet verwacht.
Iemand een idee tot welke soort wallaby deze behoort?

http://waarneming.nl/waarneming/view/47727340
Johan op den Dries
Sneek

Theo Linders

Citaat van: skua op mei 02, 2010, 15:15:43 PM
Vanmorgen vroeg heb ik bij oosterwolde een wallaby gezien. Deze zal dus wel bij de "bekende"groep horen.
Tis een heel apart gezicht wat je totaal niet verwacht.
Iemand een idee tot welke soort wallaby deze behoort?

http://waarneming.nl/waarneming/view/47727340

Dat is een Bennet wallaby, maar dat zijn eigenlijk alle ontsnapte exemplaren. Andere kangoeroesoorten zoals Parma- en Tammarwallaby en de rode reuzenkangoeroe, worden privaat veel minder gehouden.
mvg,
Theo Linders

www.jnm.nl
www.zootierliste.de