Schotland - Rubus spec.

Gestart door Maico Weites, september 20, 2017, 02:44:09 AM

Vorige topic - Volgende topic

Maico Weites

Omdat de Britse bramen blijkbaar erg lastig zijn, verwacht ik hier niet gelijk een naam voor, maar al zoekende lijkt Rubus koehleri wel in de buurt te komen al zie kan ik zo snel niet vinden of die hier wel voorkomt.. Rubus dasyphyllus lijkt ook wel, maar is lijkt toch niet stekelig genoeg. Hij doet me ook een beetje aan dauwbraam denken..

Het betreft deze waarneming
https://observation.org/waarneming/view/144053056
onzeker Rubus spec. gezien op 2017-09-12 UK - Scotland - Aberdeen
Foto's:


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

peterv

Voor Dauwbraam is deze veel te zwaar bestekeld, die optie valt meteen af.  Rubus dasyphyllus is het ook niet want die heeft bijvoorbeeld meer klieren , zie http://www.rubus-sh.de/dasyphyllus/dasyphyllus-index.htm
Rubus koehleri doet op het eerste gezicht zeker aan jou plant denken, maar het is niet duidelijk of die soort sowieso wel in Engeland en Schotland voorkomt. Er zijn wel meldingen uit Engeland en Schotland (niet zo noordelijk overigens) maar Weber stelt in de Hegi dat er buiten een aantal groeiplaatsen in Duitsland en Polen in veel gevallen foutief deze soortnaam is gebruikt voor min of meer gelijkende soorten. De verspreidingskaarten die ik heb gezien uit bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland geven zo'n vreemd versnipperd beeld voor Rubus koehleri dat het mij plausibel lijkt dat het om andere soorten gaat.
Peter Venema

Maico Weites

Bedankt voor de informatie.  :blink:
Ik zal deze voorlopig op de verzamelsoort laten staan.

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/