Gele ruwe pissebed ??

Gestart door javanerkelens, december 25, 2007, 17:30:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Klopt het ten eerste dat dit de ruwe pissebed is (Porcellio scaber)
Maar waarom is die zo geel ??

Groet Joke

Sorry.....foto viel wat groot uit.....
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

#1
CiteerKlopt het ten eerste dat dit de ruwe pissebed is (Porcellio scaber)
Yep ;)

CiteerMaar waarom is die zo geel ??
Dat is de mode onder de dames, velen die zich wat van de massa willen distingeren gaan zo wittig door het leven, is onder de mensendames (en heren?) van stand in Europa ooit ook populair geweest geloof ik :gap:

Ofwel: Gewone kleurvariatie binnen de soort, oranjemarmer, geel/witmarmer etc; vooral voor dames.

Overigens is it ook de meest gangbare kleur voor "pubers", zoals ik al eens heb laten zien beginnen de scaber ukkies allemaal wit en krijgen ze pas na verloop van tijd steeds meer kleur. In de fase tussen zo grofweg 3,5 en 5-6mm (?) is dit "wit met vlekjes" wel zo'n beetje het meest gangbare van wat ik tegenkom. Nou lijkt deze me wat groter (maar ik weet ook niet hoe tof jouw camera precies is), dus dan toch eerder iets richtig meisje in maagdelijk wit...

P.S. Had deze ooit eens bij een waarneming geplaatst omdattie een aardig idee geeft van de kleurvariaties binnen P. scaber:

En hier nog een "witte":

... een "gele" ...

... en een "oranje" ...

:grin:  
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

javanerkelens

Bedankt Arp !!

Er waren vandaag een paar lekkere ondeugende jongetjes die Rambo na wilden doen en tilden wat zware boomstronken omhoog en ......zie daar....allemaal pissebedden.
Dus hun Rambo en ik pissebedden.....een ieder tevreden.
En ik zag dus ook de "rode exemplaren" die ik ook zie op jouw voorbeeld.
Maar de gele was ik nog niet tegengekomen....maar begin nu heel langzaam wat herkenning te krijgen in de meest gangbare pissebedden.....leuk !
Mijn gele was best van een groot formaat.....dus waarschijnlijk een jongedame  met maatje XXL ...ha ha  :D

Kerstgroet Joke  :duim:  
Groet,
Joke (van Erkelens)

A_kroon56

Nog een toegevoegde opmerking. Het kenmerk 'gemarmerd' (zo heet het officieel) komt alleen voor bij vrouwtjes. Het kenmerk kleurvariatie ligt op het sexchromosoom, vandaar dat je nooit mannetjes tegen komt met een gevlekt uiterlijk.

Matty
Matty Berg

Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna

Arp

CiteerNog een toegevoegde opmerking. Het kenmerk 'gemarmerd' (zo heet het officieel) komt alleen voor bij vrouwtjes.
Ik blijf het verwarrend vinden, ik ben ook wel eens dingen/opmerkingen tegengekomen waar verteld werd dat de witte kleur altijd vrouwtjes zouden zijn, en het oranje meestal ook (maar niet altijd) - of was het nou andersom, oranje en wit. :unsure:   Ik moet weer eens opzoeken in welk boek dat was.

Nou is 'oranje' in principe natuurlijk niet per se 'gemarmerd' dus ... heb jij zo paraat wie daar wat meer/gedegen over gepubliceerd heeft? Zou ik graag eens helemaal duidelijk willen hebben  ^_^

Kerstgroetengedoe
Arp
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

A_kroon56

Hej Arp,

Hier het artikel waar je om vroeg. Je kunt uiteraard de proef op de som nemen door op een locatie met gevlekte dieren willekeurig 200 individuen te vangen en te sexen. Dit geeft je de sexeverhouding in de populatie. Dan pakje alleen de gemarmerde dieren en je zult zien dat het allen vrouwtjes zijn.

Genetics of pigmentation in Porcellio scaber Latreille, 1804 (Isopoda, Oniscidea)
Authors: Bhella, Sita; Fung, Eleanor; Harrison, Janet; Ing, Bryant; Larsen, Ellen W.; Selby, R. Duncan
Source: Crustaceana, Volume 79, Number 8, 2006 , pp. 897-912(16)
Publisher: BRILL
Abstract:
In the sowbug, Porcellio scaber Latreille, 1804 (Isopoda, Oniscidea), the genetics of carapace and eye colour were investigated. Carapace shield colours studied include white, dark grey/brown, light orange, and a variegated phenotype consisting of an orange background with darker brownish pigmented regions. Eye colours found include colourless, red, and black. Two loci, one with two alleles the other with three alleles, can explain the patterns of inheritance we found in the carapace shield and eyes. Alleles at a single locus with incomplete dominance appear to control carapace edge colour. Interactions between some alleles at different loci were discovered and correlations between eye and carapace colours are described. Variegation was limited to females and not expressed in males of similar genotype.

Met vriendelijke groet,

Matty
Matty Berg

Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna

Arp

#6
Hoi Matty - helemaal geweldig!  :P En ook nog eens gewoon als PDF beschikbaar - wordt ik weer blij van  :lol:

CiteerJe kunt uiteraard de proef op de som nemen ... dan pak je alleen de gemarmerde dieren en je zult zien dat het allen vrouwtjes zijn.
Ja, ik moet maar eens meer van dat soort dingen doen - ook maar eens een goede veldloep aanschaffen (op het ogenblik vervult mijn camera die functie  :gap: ). In dit geval zal ik op die manier maar eens proefondervindelijk gaan leren "zien" waar nou precies de grenzen van wel/niet gemarmerd liggen, zowel aan de 'lichte' kant als aan de 'donkere' kant.

Ook 'effen' dieren zijn bij nadere beschouwing toch vaak wel iets vlekkerig. Vooral bij de 'ukkies' die net wat kleur beginnen te krijgen vind ik het niet allemaal even duidelijk of het nou "gemarmerd" is of "iets onregelmatig beginnende kleuring". Zo blijven dan zelfs de scabertjes dan ook steeds weer leuk om te bekijken   ^_^

Bedankt weer Matty!

Edit/P.S. Toch alvast wat proberen ... ik plak er even een plaatje bij. Van deze zou ik dus uitsluitend het 'oranje' dier "gemarmerd" noemen en de rest min of meer "gevlekt" - of zie ik het dan toch fout?
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

A_kroon56

Hej Arp,

In de literatuur wordt geen onderscheidt gemaakt tussen gemarmerd, gevlekt of egaal oranje. Het is een glijdende schaal van nauwelijks gevlekt tot nauwelijks ongevlekt. Zodra ze afwijken van grijs (de 'standaard' kleur) zijn het vrouwtjes.

met groet,

Matty
Matty Berg

Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna

Arp

CiteerZodra ze afwijken van grijs (de 'standaard' kleur) zijn het vrouwtjes.
Tsjonge, dat had ik niet verwacht - dat moet ik echt maar eens gaan checken dan. Als je er rekening mee houdt dat veel van de grijze ook vrouwtjes zijn komt volgens mij in veel populaties die ik gezien heb de verhouding m/v wat in het gedrang ... Nou ja, weer een leuk hobbyproject erbij  :gap:

Bedankt Matty!
Groetengedoe, Arp (the admin formerly known as Pudding4brains)
Wrn: - JungleDragon - insorg - nlsrt

A_kroon56

De geslachtsverhouding is alleen bij geboorte 1:1. Vrouwtjes leven langer dan mannetjes waardoor de geslachtsverhouding wordt scheefgetrokken. Meestal is de verhouding 3:1 of 4:1, veel meer vrouwtjes dus. Zwangere vrouwtjes zijn bovendien gevoeliger voor uitdrogen en zoeken een vochtige plek op. Hier kan de geslachtsverhouding nog meer in de richting van vrouwtjes verschuiven.

Matty

Matty Berg

Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna