Welke Thyreus? kan dit zijn? Extremadura.

Gestart door vanmiddelkoop, oktober 04, 2017, 09:28:24 AM

Vorige topic - Volgende topic

vanmiddelkoop

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
https://observation.org/waarneming/view/144688146
Vlekkenbij onbekend - Thyreus spec. gezien op 2017-04-23 Spain - Aldeanueva de la Vera
Foto's:
bij voorbaat dank Betty van Middelkoop

bartvanhoof

Ik denk eigenlijk dat het een Melecta sp. is ... daar zijn er nogal wat van in Spanje ... van Thyreus niet, dus als het dat zou zijn dan zou het makkelijk te vinden moeten zijn.

Heb even geen tijd, maar hier is een lijst waar je de soorten in kan vinden ... http://sea-entomologia.org/Publicaciones/PDF/BOLN_49/265281BSEA49CatalogoAbejas.pdf

vanmiddelkoop

Dag Bart,
Je hebt vast gelijk met Melecta.
Maar wat moeilijk! Ik heb ze allen bekeken voor zover ik er wat over kon vinden en dan lijkt Luctuosa wel een kandidaat.
Het zou wel fijn zijn om een naam te krijgen bij deze prachtige bij.
Denk jij dat Luctuosa zou kunnen?
Vr groeten Betty

bartvanhoof

heb even snel voor je gekeken ...

- Thyreus sp. - daar zijn mogelijk 6 soorten van in Extremadura ... alleen, het is dus geen van alle ... want jou bij heeft erg veel beharing op het voorlijf en niet het typische zwart/wit gevlekt voor de groep ... zie http://www.atlashymenoptera.net/page.asp?id=258

- Melecta sp. - daar zijn mogelijk 9 soorten van in Extremadura ... tja, en dan wordt het moeilijk. M. festiva, M. luctuosa, M. albifrons zijn candidaten die het meest voorkomen.

bartvanhoof

het zou kunnen ... https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/sets/72157638675973853/ ... maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen ... M. festiva lijkt er veel op (M. albifrons in mindere maten) http://www.atlashymenoptera.net/pagetaxon.asp?tx_id=6272 ... en wat de andere 6 soorten betreft, weet het niet heb je echt een expert voor nodig. :) Ben gewoon iemand die in Spanje woont en bijen leuk vind. :)

ps - kan een link naar het topic zetten op een Spaanse bijen FB page, daar zijn wat experts aanwezig, misschien weten die meer.

vanmiddelkoop

Nou graag Bart. Wij kennen geen Spaans en dan is het een groot probleem.
Ik zal hem op een onzekere Festiva zetten.
Vast heel erg bedankt voor de moeite!!

vr gr Betty