Bolle of Griekse duinslak?

Gestart door Tello Neckheim, oktober 27, 2017, 19:02:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Tello Neckheim

Aangepast d.d. 17-3-2021
Hierbij de verschillen van de uiterlijke kenmerken van het huisje tussen de Bolle duinslak Cernuella virgata en de Griekse duinslak Cernuella cisalpina (C. jonica).

Bolle duinslak                                                      Griekse duinslak
Bol huisje                                                                Iets minder bol huisje
Glad of licht geribd                                                   Stevig en duidelijk geribd
Smalle navel                                                            Iets bredere navel
Vaak lichter gekleurd (totaal beeld)                           Vaak donkerder gekleurd (totaal beeld)
Vaak donkere band langs de sutuur van de winding     Vaak gevlekte tekening of band langs de sutuur van de windingen.

Tja, erg verschillend zijn deze kenmerken niet. Daarbij komt dat de huisjes van beide soorten qua grootte en vorm variabel zijn. Cernuella virgata heeft vaak bruingekleurde banden en is dan krijtwit gekleurd. Cernuella cisalpina is vaak gevlekt met okerkleurige ondergrond, soms met roodgekleurde mondrand. Maar deze gekleurde mondrand kan ook voorkomen bij C. virgata. Er gaan verhalen dat beide soorten kunnen kruizen.
Hausdorf & Sauer (2009) geven aan na anatomisch onderzoek van Kretaanse slakken dat zij geen verschillen hebben kunnen vinden en dus vinden dat het geen twee soorten zijn. Maar de anatomische verschillen bij landslakken kunnen minimaal zijn (in de penis) en dan zouden het toch verschillende soorten kunnen zijn. En hun onderzoek ging om slakjes uit Kreta. Genetisch onderzoek zou kunnen helpen om dit raadsel op te lossen.

We houden in Waarneming.nl voorlopig aan, dat wanneer het huisje niet te groot is, niet te bolrond en heel duidelijk geribd, dat het de Griekse is. Al de andere waarnemingen zijn dan Bolle duinslakken. Maar ook de ervaring in het veld van waarnemers tellen mee.

Het is niet altijd makkelijk om van een foto de determinatie te kunnen valideren omdat je eigenlijk een foto dient te hebben van de bovenkant, de onderkant en de zijkant en dan een scherpe foto om de ribstructuur goed te kunnen beoordelen.

Onlangs is de verzamelsoort Bolle/Griekse duinslak Cernuella virgata/cisalpina ingevoegd in de naamlijst.
Met vriendelijke groeten Tello Neckheim