Swarovski telescoop

Gestart door Michaël Dagnelie, september 03, 2017, 15:33:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Michaël Dagnelie

Hallo,

Mijn trouwe Leica Televid 62 heeft schade opgelopen. Het uitdraaimechanisme voor niet-brillendragers heeft een barst opgelopen. Ik heb het in eerste instantie gerepareerd met ducktape. Het is geen probleem als je een bril draagt, dan kun je het helemaal indraaien. Maar als je geen bril draagt (althans niet in het veld), is het uitgeschoven stuk nogal fragiel geworden en wil het weleens vastlopen met het zoommechanisme. Dan blokkeert ie plotseling en moet je het voorzichtig weer uit elkaar halen. Ik erger me er ontzettend aan en zie mezelf op deze manier al die kortbekzeekoet missen die langs vliegt. Ik zou nog kunnen proberen of ik het met secondelijm kan oplossen en misschien probeer ik dat nog wel. In principe zou het ook heel gemakkelijk opgelost kunnen worden door er een nieuw uitschuifstukje op te zetten. Maar iets zegt me dat ik misschien moet verder kijken. De garantie van Leica is al verlopen (10 jaar dacht ik). Bovendien (en belangrijker) zit ik er helemaal niet op te wachten om mijn scoop op te sturen en te moeten wachten tot hij terug komt. Ik zit hier nu nog een hele tijd op schiermonnikoog en heb het liefst zo snel mogelijk iets goeds dat werkt.

Eigenlijk wilde ik wachten met het kopen van een volgende telescoop tot er een hoogwaardige scoop komt waarin een camera is geïntegreerd, dat lijkt me echt watertandend. Je ziet een spannend beest en kunt meteen klikken, je kunt zelfs kijken en foto's maken tegelijk! Voor mijn gevoel de toekomst, maar voor zover ik weet is er komt er (binnenkort) nog niet zo'n hoogwaardige scoop. Van een Zeiss scoop die dit wel al heeft, heb ik matige verhalen gehoord. Maar wellicht ben ik niet helemaal juist geïnformeerd.

Tot zover de dromen. Nu mijn scoopje dus verleden tijd lijkt en ik geen tijd heb om te wachten, moet ik iets nieuws bedenken. Een goede scoop houdt een behoorlijke restwaarde, dus het betekent niet dat je al het geld meteen kwijt bent. In principe wil ik nu Swarovski (vanwege de kwaliteit en service). Ik heb weinig zin om veel geld uit te geven en vervolgens met enige onzekerheid te zitten qua garantie en/of service. Ik heb wat geld op mijn spaarrekening staan, maar ben absoluut niet van plan om het allemaal zomaar uit te geven. 4000 euro voor een scoop vind ik om heel eerlijk te zijn nog steeds een beetje gekkenwerk. Ook omdat het nog niet mijn ultieme scoop is (eentje met geïntegreerde camera dus) die hopelijk niet al tel lang meer op zich laat wachten.

Maar goed, de opties zijn dan:

- Swarovski ATM/ATS 80 HD, maar ik moet zeggen dat de nieuwprijs me nog best wel tegenviel (exclusief hoes). Liefst zou ik hem dan goedkoper tweedehands hebben, maar ik heb zo snel niets op marktplaats of waarneming.nl gevonden. Bovendien heb ik dus zoals gezegd geen tijd om te wachten en om eigenlijk ook weinig zin om van het eiland af te moeten. Bij deze optie weet ik nog niet goed of ik beter het zoom-oculair 20-60 keer, of de 'wide-angle' 25-50 x kan nemen.

- Als ik dan toch heel veel geld uitgeef en het echt het prijsverschil rechtvaardigt (minimaal 1200 en misschien wel meer dan 2000 euro) ten opzichte van de ATS 80 HD ga ik ook meteen voor de beste: de Swarovski ATX 95, 30-70 x. Eventueel zou het BTX opzetstuk dan ook nog een optie zijn, wederom als dit echt de moeite waard is. Ik ben best wel gehecht aan de zoomfunctie en gebruik het veel. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je met twee ogen kijkt, je het zoomen niet echt mist (bij een verrekijker heb je immers ook geen zoomfunctie).

Ik heb door vele scoops wel een keer heen gekeken, maar nooit naast elkaar en goed vergeleken. De verschillen zullen ook heel persoonlijk zijn. Ik zou alleen het liefst hier op het eiland blijven en als ik dan toch ga, dan maar een keer. Dus ik heb niet echt de mogelijkheid om goed te vergelijken. Belangrijker, mijn ervaring is dat je scoops bij een winkel toch niet goed kunt uittesten. Het liefst zou je een paar scoops en verschillende oculairen meenemen met naar bijvoorbeeld de Ezumakeeg en met matige weers/lichtomstandigheden (met goed weer en het zonnetje in de rug geeft elke scoop een mooi beeld. Een bijkomstigheid nog van het kopen van de ATX/BTX is dat je dan misschien ook meteen vastzit aan het kopen van rails en eventueel een heel nieuw statief. En dan wordt het allemaal nog prijziger.

Genoeg vragen dus. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere mensen. Het mooist zou zijn als iemand nog een tweedehands ATS/ATM 80 heeft voor een leuk prijsje, maar dat is misschien wishfull thinking. De ATX/BTX 95 zou het prijsverschil wel echt hard waard moeten zijn. Ik las zelfs ergens hier op dit forum dat iemand een ATX 85 had ingeruild voor een ATS 80!

Maar goed, ik ben benieuwd naar de ervaringen.

Met vriendelijke groet,

Michaël

Thijs Fijen

Ik kan je enkel en alleen het volgende als tip meegeven:
- Ik heb zelf de ATM 80 met 25-50 oculair. Ondanks dat ik geen 60x heb (mis ik nog wel eens) hoor ik vrienden die de ATS 80 20-60 hebben zeggen dat mijn beeld beter is, en dus dat de 20-60 geen meerwaarde heeft. Het beeld is simpelweg veel helderder waardoor de kleuren beter te zien zijn en het contrast is hoger. Of dat daadwerkelijk door de scoop (ATM vs ATS) komt of door het oculair weet ik niet zo goed.
Thijs Fijen

wiliam

Stuur het oculair afzonderlijk naar de kijkerspecialist in Wormer.
Maar je kan ook de set compleet sturen dan word alles gelijk even gecheckt.
De reparatie kan als het moet binnen enkele werkdagen geregeld zijn.


Wiliam

Michaël Dagnelie

#3
Thijs en Wiliam, bedankt voor de reacties.

Ik heb vandaag anderhalf uur gebeld met Marc Plomp en de meeste vragen zijn wel beantwoord. Enkele bevindingen en conclusies:

- Een hoogwaardige telescoop met geïntegreerde camera kunnen we helaas binnenkort niet verwachten en misschien komt die er wel helemaal nooit. Het heeft geen prioriteit bij de topmerken en technisch gezien zit het allemaal toch een stukje ingewikkelder dan ik dacht. 

- Zoals Thijs al aangaf: voor de ATS 80 raadde Marc inderdaad het 25-50 ×oculair aan. Sterker nog, hij raadde het 20-60 × oculair zelfs sterk af.

- ATX 65 en ATS 80 schelen qua gewicht en prijs niet zo heel veel. De eerste heeft een mooier beeld en de tweede is net wat lichtsterker in slechte licht/weersomstandigheden.

- Qua beeld is er echt nog wel een verschil tussen de ATS 80 en de ATX 85/95.

- Tussen de ATX 65 en ATX 85 is er een groter verschil dan tussen de ATX 85 en ATX 95 qua beeld en lichtsterkte. Sterker nog - en dit was verrassend voor me - de ATX 85 en 95 zijn volstrekt gelijkwaardig bij lagere zooms. De 95 heeft pas echt meerwaarde bij de hoogste zooms. Qua gewicht schelen de 85 en de 95 niet eens zo heel veel. De keuze tussen de 85 en de 95 lijkt dan ook vooral te zijn toegespitst op de vraag of je meer waarde hecht aan de beginvergroting van 25-30 x van de 85, of de eindvergroting van 60-70 x van de 95. Dat laatste klinkt natuurlijk veel toffer, maar uiteindelijk staat je scoop (in ieder geval bij mij) het grootste deel van de tijd in de beginstand. En dan vind ik 30 x wel een erg grote beginergroting moet ik zeggen. De algemene tendens lijkt een beetje te zijn om de ATX als een 'tussenmaat' te beschouwen tussen de lichtste 65) en de 'beste' (95). Mijn gevoel nu is echter dat de 85 het meeste waar voor je geld geeft, althans voor de 'allround vogelaar'. Marc gaat zelf ook het liefst met de ATX 85 het veld in. Al had de beginvergroting van Marc en mij ook wel op 20 x mogen liggen.

- Mogelijk komt er in de toekomst een zoomversie van de BTX. Maar dit is allerminst zeker en als die er überhaupt al komt, gaat dat echt nog wel even duren. Swarovski moet eerst even bijkomen. Wel iets om in de gaten te houden, want met twee ogen kijken, is natuurlijk prachtig!

Ik heb dus een voorkeur ontwikkeld voor de ATX 85. De ATX 95 is kennelijk toch niet per se de beste (maar wel de 'verste'), sterker nog met de 85 ben je in de meeste standaardsituaties beter af. Toen ik op marktplaats toevallig een ATX 85 mm met hoes en zonder oculair voor 1125 inclusief verzending vond, heb ik dan ook maar gauw mijn slag geslagen. De lens was twee keer gebruikt en dus echt nog gloednieuw en nu scheelde het nog maar iets van 350 euro tussen de ATS 80 en de ATX 85. Ik heb verder het ATX Oculair bij Marc besteld, evenals een Benro statief met 4S kop. Al met al geen goedkoop dagje dus, maar ik zal er hopelijk een hele hoop plezier van beleven. Bovendien zal de restwaarde hoog blijven, dus ik zie het maar als een zeer plezierige investering!

Wiliam, overigens nog bedankt voor de tip. Ik ga mijn oude Leica zeker niet weggooien en ga tezijnertijd wel even kijken wat ik er nog mee zal doen. Maar het was nu een 'mooie' gelegenheid om toch een keer verder te gaan.

Jeroen Nagtegaal

Citaat van: Michaël Dagnelie op september 04, 2017, 22:55:50 PM
...
Toen ik op marktplaats toevallig een ATX 85 mm met hoes en zonder oculair voor 1125 inclusief verzending vond, heb ik dan ook maar gauw mijn slag geslagenen.
...

Als dat geen typo is, dan is dat echt een geweldige koop geweest! Het lijkt me ergens goed om je er nog van te verzekeren dat het geen gestolen goed is. De prijs is ver beneden wat het zou moeten kunnen opleveren.

Een ATS80HD met oculair gaat voor meer weg.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Michaël Dagnelie

Zonder oculair. Dus ik heb het oculair er voor 2000 euro nog (nieuw) bij moeten kopen. Dus het gaat om 390 euro verschil met de nieuwprijs. Aangezien ik niets met de stay on case doe, scheelt het me uiteindelijk zelfs 'maar' 270 euro. Maar goed, toch leuk. Misschien kan ik de stay on case van het lensdeel nog een keer ergens kwijt.

De lens is overigens sowieso niet gestolen. Ik heb een aankoopbewijs mee gestuurd gekregen en alle gegevens van de vorige eigenaar.  Hij had zowel de lens van de 85 en 95 en heeft er dus eentje verkocht.