Hoofdmenu

Vleermuis

Gestart door ArjenDrost, december 12, 2007, 13:57:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

ArjenDrost

Hoi allen

Net kwam de congierge van onze school met een prullenbak aanzetten waar een vleermuis in zat. Kennelijk was deze afgelopen nacht door een open staand raam naar binnen gevlogen en vandaag bedacht dat de prullenbak een leuke rustplek was.

We hebben hem (bij gebrek aan een droge, koele ruimte met open verbinding naar buiten) maar buiten tussen wat struikjes neergezet, in de hoop dat hij zelf een goed plekje gaat zoeken.
Toen ik een paar minuutjes later weer ging kijken was hij al weg, waarschijnlijk onder de bladeren gekropen.

Iemand enig idee wat de overlevingskans is van zo'n beestje? En wat was het beste wat we hadden kunnen doen?

Misschien dat ik vanavond (erg slechte) foto's van het beestje heb, heb met m'n mobiel wat geprobeerd.

Groetjes, Arjen.

Tim de Boer

Ik acht de kans groter dat die al binnen in winterslaap was ofzo en dat die vervolgens in die prullenbak terecht gekomen was. Op mijn oude bassisschool zaten er ook altijd een aantal... Dus ja als die weer ergens een goeie plek heeft kunnen vinden om verder te slapen komt het vast goed.
Jong? Natuur? De NJN natuurlijk! http://www.njn.nl

michel.wissink

Toevallig heb ik zelf gisteren nog een kleine vleermuis zien vliegen; ze zijn dus blijkbaar nog in beweging (het is ook erg zacht geweest, de afgelopen weken).
Wat het oppakken betreft (àls je dat al hebt gedaan), dat zou ik zelf niet zonder stevige handschoenen doen.
Groeten,
Michel

Katoelenkiekers.nl

Camera: Fuji FinePix HS10 en FinePix S1
Kijkers: Nikon Action 8x40; Bynolyt Target 60

ArjenDrost

CiteerWat het oppakken betreft (àls je dat al hebt gedaan), dat zou ik zelf niet zonder stevige handschoenen doen.
Nee, ik heb hem zelf niet aangeraakt. De congierge had hem eerst gewoon in de (bijna lege) prullenbak en heeft hem later met het papiertje waar hij opzat buiten neergezet. En hij had ook al tuinhandschoenen bij zich, dus dat kwam wel goed.

Helaas stond de camera op m'n telefoon zo ingesteld dat hij hele kleine foto's maakte, ben dus bang dat er daar niet veel vanaf te zien is.

BartNoort

#4
Vleermuizen zijn gedurende hun winterslaap geregeld wakker, en kunnen ook hartje winter weleens rondvliegen zelfs overdag. Dit beestje dacht waarschijnlijk een mooi plekje te hebben gevonden. Ik zie geen reden, om te denken dat hij het nietgaat redden als hij verder fysiek in orde is, het is heel zacht buiten en er wordt nog incidenteel gevlogen nu.
Al met al is het wel zaak ze in de winter met rust te laten, elke keer dat ze wakker gemaakt worden moet het hele vleermuisje weer opgewarmt en gestart worden, als dat te vakke gebeurt sterven ze. Er is immers ook geen voedsel om de reserve's weer aan te vullen nu.
Gelukkig zijn vleermuizen aardig goed beschermd en kan voor veel soorten bescherming geboden worden. dwergvleermuizen, laatvliegers en rosse vleermuizen, overwinteren vaak in spouwmuren, onder dakbeschot en in bomen dat is qua bescherming natuurlijk moeilijker, dan de bekende verblijfplaatsen als bunkers en mergelgroeven.

De kans is aanwezig dat ze ook 's zomers bij jullie in de school zitten, houdt daar rekening mee.
Bart Noort
Admin Zoogdieren & lid van
(Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland)